Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, ”Geçtiğimiz yıl devreye aldığımız yaklaşık 4 bin 900 megavat kurulu gücün yüzde 98ini yenilenebilir kaynaklar oluşturdu. Yenilenebilir kurulu gücümüz 49 bin 550 megavata ulaştı. Toplam kurulu gücümüz içerisinde yenilenebilirin payı yüzde 51.7 seviyesine yükseldi.” açıklamasında bulundu
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Mustafa Yılmaz, Türkiye’nin yaklaşık 5 yıl önce güneş enerjisi yatırımlarını hayata geçirmeye başladığını ve bugün itibarıyla güneş enerjisi kapasitesinin 6 bin 500 megavatı geçtiğini bildirdi
Erzincan’da bir kimya mühendisinin tarıma elverişsiz 100 dönümlük arazi üzerine kurduğu güneş panelleriyle 3 bin 600 hanenin ihtiyacını karşılayacak miktarda elektrik üretiliyor.
Yalova’da, 6 milyon liraya arıtma havuzlarını güneş enerjisi sistemiyle donatan Yalova Atık Su Arıtma Tesisleri ve Kanalizasyon Yapma ve İşletme Birliği (YASKİ),ihtiyacı olan enerjinin üçte birini kendisi üretiyor. YASKİ, güneş enerjisi sistemiyle bir taraftan 1 milyon lira tasarruf ederken diğer yandan da yılda 120 bin liralık enerjiyi de satarak kazanç sağlıyor
Zorlu Enerji’nin yüzde 75, JDECO’nun yüzde 25 oranında ortaklığıyla kurulan ZJ Strong girişim şirketi Filistin’in Jericho bölgesinde toplam 1,998 MWp kurulu güce sahip Dead Sea Güneş Enerji Santrali’ni devreye aldı. Ağustos 2019’da yapılan anlaşma çerçevesinde Zorlu Enerji, ZJ Strong şirketiyle güneş enerjisi santralini kurdu ve santralden üretilen elektrik 25 yıl boyunca garantili fiyattan JDECO’ya satılacak.
IEEFA Enerji Finansmanı Çalışmaları Direktörü Buckley, ”Güneş enerjisinin Türkiye’nin gelecek 10 yıldaki artan enerji talebini karşılamada en önemli kaynak olarak öne çıkacağını düşünüyorum” dedi.
Solarkol Enerji Genel Müdürü Ertuğran, ”Tamamen yerli sermaye ve milli teknolojiyle Türkiye’nin ilk yerli güneş enerjisi invertörünün üretimine Ankara’daki fabrikamızda başladık” dedi.
Dünyada yenilenebilir enerji sektörü sayesinde sağlanan istihdam geçen yıl sonu itibarıyla 11,5 milyona ulaşırken, bunun yüzde 33’ünü oluşturan güneş enerjisi lider sektör oldu.
Konya’da 20 milyon metrekare alan üzerine kurulacak Karapınar Güneş Enerjisi Santrali’nde (GES) 4 megavatlık kurulu gücün devreye alınmasıyla şebekeye elektrik veriliyor.
Gebze Teknik Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü öğrencileri, tarımın katma değerini arttırmak için geliştirdikleri güneş enerjisiyle çalışan tarımsal otomasyon aracını TEKNOFEST’te tanıttı.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, enerjide yerli üretimi, fabrika kurulumunu ve Ar-Ge’yi desteklediklerini belirterek, ”Kaynak bizimse teknoloji de bizim olmalı. Nitekim geçtiğimiz haftalarda yerli güneş paneli üretecek bir fabrikamızı da Cumhurbaşkanımızın teşrifiyle hizmete aldık. Artık o panellerin dünyanın sayılı büyük güneş santrallerinden biri olacak Konya Karapınar’daki alanda montajına başladık.” dedi.
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu, Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları ihalesi kapsamında yaklaşık 1 milyar dolar yatırımla kurulacak Karapınar Güneş Enerjisi Santrali’ne lisans verdi.
EPDK, 1 milyar dolar yatırımla devreye alınacak Karapınar GES’e lisans verdi. Santralin toplam kapasitesi 1000 megavat olacak. Santral, tam kapasiteyle üretime başladığında yılda 2 milyon kişinin elektrik ihtiyacını karşılayacak. Santral, Türkiye’nin en büyük güneş enerjisi santrali olacak
ASELSAN, Türkiye’de güneş enerjisi alanında yürütülen çalışmalara teknolojik destek verecek. Üretilen enerjinin kullanıcıya ulaşması için hayati önemde olan fotovoltaik eviricinin yerli üretilmesi için ASELSAN’daki çalışmalar son aşamaya geldi.
KONYA’da şu an 1’i lisanslı, 6 güneş enerji santraliyle elektrik üretilen Karapınar, yıllık 1,7 milyar kilovatsaat elektrik üretmesi beklenen santralle Türkiye’nin enerji üssü oluyor. Santralde üretilecek elektrik ile cari açığın kapatılmasına yıllık 400 milyon dolarlık katkı sağlanacak. Santral 19 Ağustos’ta hizmete açılacak.
Limak Şirketler Grubu, 2018-2019 Sürdürülebilirlik Raporu’nda kadın istihdamından, enerji ve su verimliliğine kadar birçok alanda hedeflerini açıkladı.
Tuzla Belediyesi, İstanbul ve bölge halkı için bir yaşam merkezi haline gelen Türkiye’nin en fonksiyonel parkı olan Şelale Park’a, güneş enerji santrali (GES) kurdu.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, YEKA ile yerli ve yenilenebilir enerjide yeni bir sayfa açaçaklarını belirtti. Fatih Dönmez, ”Mini Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanı (YEKA) ile yerli ve yenilenebilir enerjide yeni bir sayfa açacağız. 36 ilimiz için güneş enerjisine dayalı 10, 15, 20 megawatt arasında değişen 74 yarışma düzenleyeceğiz” dedi. Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, Türkiye’nin elektrik üretiminde yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımını her geçen yıl biraz daha artırdığı, çatılarda güneş enerjisi kollektörleri (gün ısısı) ile sıcak su üretiminde dünya 3’üncülüğüne yükseldiği bildirildi.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın yaptığı düzenlemelerle ekonomik olarak yapılabilirliği daha cazip hale getirilen çatı ve cephelerde Güneş Enerjisi Santrali (GES) kurulumu sayesinde kendi elektriğini güneşten üreten haneler, sanayi tesisleri, tarımsal faaliyetlerin sayısı her geçen gün artıyor.