Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez yerli ve yenilenebilir kaynakların payı yüzde 60 olarak gerçekleşmiştir dedi.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez “Hedefimiz cumhuriyetin 100. yılında yerli gazımızı milletimizle buluşturmaktır” dedi. Bakan Fatih Dönmez, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), Nükleer Düzenleme Kurumu (NDK), Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü (MTA), Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü (MAPEG), Türkiye Enerji, Nükleer ve Maden Araştırma Kurumu’nun (TENMAK) 2021 Yılı Kesin Hesap Kanun Teklifi, 2023 Yılı Bütçe Kanun Teklifi ve Sayıştay raporlarının görüşüldüğü Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Plan ve Bütçe Komisyonunda bir sunum yaptı. Başkanlığını AK Parti Milletvekili Cevdet Yılmaz’ın yaptığı komisyonda konuşan Bakan Dönmez, ekim sonu itibarıyla elektrik enerjisi kurulu gücünün 103 bin 276 megavata ulaştığını belirterek, “2002 yılında 298 olan elektrik üretim tesisi sayısı, 38 katına çıkarak 2022 Ekim sonu itibarıyla 11 bin 276’ya ulaşmıştır. Elektrik üretimimizin kaynak bazında dağılımına bakıldığında; 2022 yılının ilk dokuz ayında toplam elektrik üretimimizin yaklaşık yüzde 44’ü yenilenebilir enerji kaynaklarından, yüzde 32’si kömürden, yüzde 22’si doğal gazdan sağlanmış olup, yerli ve yenilenebilir kaynakların payı yüzde 60 olarak gerçekleşmiştir” dedi.
Bakan Dönmez iklim değişikliği ile mücadelede özellikle enerjide daha temiz kaynakların kullanılmasına dikkat çekerek “enerji üretiminde yenilenebilir enerji kaynaklarının payını artırarak hem ülkemizin iklim değişikliğiyle mücadeleye yönelik taahhütlerini yerine getiriyor hem de enerji arz güvenliğimizi sağlıyoruz” ifadelerini kullandı. 2022 yılı içerisinde işletmeye alınan elektrik üretim santrali sayısının yüzde 94’lük kısmının yenilenebilir enerji kaynaklı olduğunu söyleyen Bakan, kurulu güç bazında yenilenebilir enerjinin ekim ayı sonu itibariyle yüzde 54,1 olduğunu dile getirdi.
Türkiye’nin toplam yenilenebilir enerji kurulu gücü ile Avrupa’da beşinci, dünyada 12’ci sırada yer alarak yenilenebilir enerji alanında öncü olan ülkelerden biri olduğunu ifade eden Bakan Dönmez, “Hidroelektrikte Avrupa’da ikinci, dünyada dokuzuncu, jeotermal enerjide Avrupa’da birinci, dünyada dördüncü, rüzgar enerjisinde Avrupa’da yedinci, dünyada 12’nci, güneş enerjisinde ise Avrupa’da sekizinci, dünyada 16’ncı sırada yer almaktayız” dedi.
Bakan Dönmez, yerli kömürün ekonomiye kazandırılarak Türkiye’nin enerji arz güvenliğinin sağlanması amacıyla yapılan arama çalışmaları sonucunda 2021 yılında taş kömürü dahil toplam kömür rezervinin 21 milyar tonu aştığını, üretimin ise 94,1 milyon ton olarak gerçekleştiğini ifade etti. Bakan Dönmez, son 20 yılda doğal gaz imkânı sundukları kişilerin sayısının 3 kattan fazla bir artışla 69 milyona yükseldiğini, 1,3 milyon olan doğal gaz abone sayısının ise 19,1 milyona çıktığını dile getirdi.
Fatih Dönmez, uzun dönemli doğal gaz ihtiyacının kesintisiz ve uygun maliyetlerle karşılanabilmesi için başta Azerbaycan olmak üzere kaynak ülkelerle görüşmeler yapıldığını söyledi. Trans Anadol Doğal Gaz Boru Hattının (TANAP) kapasitesinin iki katına çıkarılması suretiyle hem Türkiye’ye hem de Avrupa’ya Hazar Bölgesinden daha fazla gaz arzı sağlanması için çalışmaların başladığını söyledi. Trakya’da kurulması planlanan doğal gaz ticaret merkezi için izlenecek yol haritasınınsa yıl sonuna kadar netleşeceğini ifade etti.
Karadeniz’de ve Akdeniz’de sismik araştırma ve sondaj çalışmalarının devam ettiğini söyleyen Bakan, kara alanlarında da hidrokarbon arama ve mevcut üretimi artırma çalışmalarına hız verildiğini söyledi. 2021 yılında Türkiye Petrolleri Anonim Otaklığı tarafından 112 kuyunun sondajının tamamlandığını, bu yıl ise 150 kuyunun sondajının tamamlanmasının planlandığını söyledi. Dönmez, Sakarya Gaz Sahası Geliştirme Projesi kapsamında Fatih sondaj gemisinin gerçekleştirdiği 540 milyar metreküp doğal gaz keşfiyle cumhuriyet tarihinin en büyük projelerinden biri olduğunu anımsatarak şunları ifade etti;
"Sakarya Gaz Sahası, keşiften ilk üretime kadar dünyanın en hızlı yapılan deniz saha geliştirme projesi olarak tarihe geçecektir. Doğal gazın keşfinden üretimine kadar 2,5 yıla yakın bir sürede işlemlerin tamamlanacağını göz önüne alırsak, bunu dünyada bu kadar kısa sürede yapabilen başka bir ülke bulunmamaktadır. Ülkemizin 2021 yılı doğal gaz üretimi dikkate alındığında, 1. fazda beklenen günlük 10 milyon metreküp üretime bağlı olarak doğal gaz üretimimiz yaklaşık 10 kat, 2. Fazda beklenen günlük 40 milyon metreküp üretime bağlı olarak ise yaklaşık 40 kat artacaktır. Yapılacak çalışmalar neticesinde mevcut rezervlerin yukarı yönlü güncellenmesiyle birlikte ülkemiz kendi doğal gaz ihtiyacını karşılarken, ürettiği doğal gazın bir kısmını da kuracağı ticaret merkezi üzerinden satan önemli bir kaynak ülke olacaktır." dedi.
Nükleer enerji alanındaki gelişmeler ile ilgili olarak Bakan Dönmez; sıfır emisyonlu nükleer güç santrallerinin, iklim değişikliğiyle mücadelede önemli yer tutacağını söyledi. Akkuyu projesinin tam kapasiteyle çalışırken yıllık 35 milyon tonluk karbon salımını engelleyeceğini belirten Bakan, mevsim ve iklim koşullarından bağımsız olarak nükleer güç santrallerinin 7 / 24 elektrik üreten Türkiye’nin enerji arz güvenliğini güçlendireceğini belirtti. Akkuyu’nun dört reaktöründe inşaatların aynı anda devam ettiğini belirten Dönmez, Akkuyu dünyanın en büyük nükleer güç santrali şantiyesidir dedi. 20 binin üzerinde çalışanın olduğunu söyleyen Fatih Dönmez bu çalışanların yüzde 80’i Türk vatandaşı olduğunu belirtti. 2023 yılı için nükleer yakıtın getirilmesi ve birinci ünitenin elektrik üretimine başlaması hedeflenmektedir dedi.
Bakan Dönmez, yüksek fiyatlardan vatandaşların etkilenmemesi için elektrik ve doğal gazda destek verdiklerini belirterek, “Geçen yıl elektrik ve doğal gazda 100 milyar lira sübvansiyon (destek) yaptık. Söz konusu destek, bu yıl da artarak devam etmektedir. Mesken aboneleri için elektrikte düşük kademede yaklaşık yüzde 50, doğal gazda ise yüzde 75 devlet desteği ile vatandaşımız dünya enerji piyasalarında yaşanan yükselişlere karşı önemli ölçüde korunmaktadır. Ayrıca meskenlerde ekim ayı itibarıyla birim enerji başına Avrupa ülkeleri arasında vatandaşlarına en ucuz doğal gaz sağlayan üçüncü ülke iken, elektrikte ise dördüncü ülke konumundayız” diye konuştu.
Bakan Dönmez, elektrikli otomobiller hakkında ise “2030 yılına kadar elektrikli araç şebeke altyapısı ile dağıtım, üretim ve yenilenebilir enerji teknolojileri için toplamda 3 milyar dolar yatırım yapılması beklenmektedir. Mevcutta 2 bin 147 istasyonda faaliyet gösteren halka açık 3 bin 640 elektrikli otomobil şarj noktasına sahip ülkemizde, 54 şirkete şarj istasyonu lisansı verilmiştir” ifadelerini kullandı.