Ticaret Bakanlığı’nın Açıklaması

6.03.2023 - 14:52

Küresel Enerji Üretiminde CO2 Emisyonları 2022’de Rekor Seviyeye Ulaştı

Uluslararası Enerji Ajansı’ndan (IEA) yapılan açıklamada, güneş enerjisi ve elektrikli araçlar gibi daha temiz teknolojilerin kömür ve petrol kullanımının etkisini sınırlamaya yardımcı olduğu halde küresel enerjiyle ilgili karbondioksit emisyonlarının geçen yıl rekor seviyeye ulaştığı belirtildi. Bilim insanları, sıcaklıklardaki küresel artışı sınırlandırma ve kontrolden çıkmış iklim değişikliğini önleme hedeflerine ulaşılması için önümüzdeki yıllarda, özellikle fosil yakıtlardan kaynaklanan emisyonlarda büyük azaltımlara ihtiyaç duyulacağını vurguladı. IEA tarafından yapılan açıklamada, fosil yakıtlardan kaynaklanan emisyonların arttığı ve bu durumun dünyanın iklim hedeflerine ulaşma çabalarını engellediği kaydedildi.

IEA analizine göre, enerji kaynaklı küresel emisyonlar 2022’de %0,9 artarak 36,8 milyar tona yükseldi. Kömürden kaynaklanan karbondioksit (CO2) emisyonları, Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinden sonra birçok ülkenin daha kirletici özellikteki fosil yakıta yönelmesiyle geçen yıl %1,6 arttı ve Rusya’nın Avrupa’ya gaz tedarikindeki azalış rekor düzeyde doğal gaz fiyatlarına sebep oldu.

Raporda, petrolden kaynaklanan CO2 emisyonlarının %2,5 arttığı ancak pandemi öncesi seviyelerin altında kaldığı belirtildi. Petrol tüketiminden kaynaklanan emisyonlardaki artışın yaklaşık yarısı, pandemi dönemi sonrası toparlanan havacılık sektöründeki artıştan kaynaklandı. IEA, nükleer enerji santrallerindeki düşük üretim ve sıcak hava dalgaları dahil olmak üzere aşırı hava olaylarının da enerjiyle ilgili emisyonlardaki artışa katkıda bulunduğunu açıkladı. Ancak, rüzgâr ve güneş gibi yenilenebilir enerji kaynakları, enerji verimliliği önlemleri ve elektrikli araçlarının kullanımındaki artışla emisyonların kısmen dengelendiği ifade edildi. IEA, bu unsurların geçen yıl ek 550 milyon ton CO2 emisyonunu önlediğini belirtti.

Kaynak: Reuters
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü

  •  Çamlıca Mah. Yenimahalle ANKARA TURKEY
  •  bilgi@enerjiweb.com
  •  (312) 397-7236

Yorumlar

Henüz yorum eklenmemiş.

Yorum Ekle

Menu