Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez “Türkiye yüzyılı madenciliğin yüz yılı olacak” dedi.
Bakan Fatih Dönmez, Ankara’da düzenlenen 2. Bor çalıştayında konuştu. “Eti Maden 2022 yılında yüzde 95 kapasiteyle çalışarak kendi rekorunu kırdığını ve 2 milyon 650 bin ton rafine bor satışı yaparak, ülkeye 1 milyar 300 milyon dolarlık kazanç sağlamıştır” dedi. Borun yanı sıra enerji ve diğer alanlarda sadece teknolojiyi tüketen değil aynı zamanda üreten ülke olma sınıfına hızla ilerlediğini söyleyen Bakan Dönmez "Türkiye Yüzyılı, madenciliğin de yüzyılı olacak. Türkiye Yüzyılı borun ve bor teknolojilerinin de yüzyılı olacak. Uç ürün üretimi ve ticaretine öncelik verdiğimiz bir dönem bizi bekliyor" diye konuştu.
Borda uç ürün odaklı yeni stratejiyle bor karbür, ferrobor ve lityum tesislerini hayata geçirdiklerini belirten Bakan "İnşallah 2023’ün ilk ayında bin ton kapasiteli bor karbür tesisimizi de Bandırma’da devreye alacağız. Özellikle milli savunma ve yurt dışı piyasalarda önemli olan, aşınmaya dayanıklı makine parçalarının üretiminde ve nükleer santrallerde kullanılan bor karbürün yeni adresi Türkiye olacak” dedi.
Kütahya Emet’te yeni bor karbür tesisinin projesine başlanacağını belirten Bakan, üretim kapasitesinin 5 bin ton olacağını söyledi. Gelecek yıl ocak ayında Kırka da 600 ton üretim yapacak lityum karbonat tesisinin ihalesinin de yapılacağını duyurdu. İhaleden kısa süre sonrada tesisin temelinin atılacağını söyleyen Dönmez, ilerleyen zaman içerisinde Bandırma’da yıllık 100 ton üretecek ikinci lityum karbonat tesisinin de temelinin atılmasının hedeflendiğini söyledi.
Cumhuriyetimizin 100. yılında; Karadeniz gazı, Akkuyu Nükleer Güç Santrali, Tuz Gölü Doğal Gaz Depolama Tesisi ve Bor Karbür Tesislerinin başta olmak üzere tarihimizin en büyük projelerini devreye alacağız diyerek sözlerini tamamladı.