Avrupa’nın enerji krizi derinleşiyor

26.07.2022 - 15:32

Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin, Avrupa’da enerji krizini tetiklemesi ile Avrupa’daki enerji maliyetleri hızla artarken, AB ülkeleri krize karşı bir dizi tedbirleri uygulamaya sokmaya hazırlanıyor.

AB, geçen hafta Rusya’dan doğal gaz akışının kesintiye uğraması ihtimaline karşı hazırladığı acil durum planı kapsamında bütün üye ülkelerden gaz tüketimlerini yüzde 15 azaltmalarını talep etti. Bu plana İspanya ve Yunanistan tarafından red açıklamaları geldi.

Yunanistan Hükümet Sözcüsü Yannis İkonomu, haftalık olağan basın toplantısında, AB ülkelerinden talep edilen yüzde 15’lik doğalgaz tasarrufunun, son beş yılın tüketim miktarlarının ortalaması üzerinden hesaplandığını söyledi.

Bu önerinin Yunanistan için kabul edilemez olduğunu ifade eden İkonumu, "Zira bu, ülkemiz için aslında (doğalgaz tüketiminde) yüzde 24’lük bir azalış anlamına geliyor. Yunanistan, yarın bu önerinin değiştirilmesini ya da Yunanistan’ın bundan muaf tutulmasını talep edecek." dedi.

İkonumu, Yunanistan’ın talebinin, yüzde 15’lik tasarruf hesaplanırken, son beş yılın ortalamasının değil, geçen yılın baz alınması olduğunu belirtti.

İspanya daha esnek bir plan talep ediyor

El Pais gazetesi, İspanya hükümetinin, Avrupa Birliği (AB) Komisyonu’nun doğalgazdan yüzde 15 oranında tasarruf edilmesi planından muafiyet talebinde bulunduğunu yazdı.

Gazetede yer alan makalede, bugünkü olağanüstü AB enerji bakanları toplantısında Başbakan Yardımcısı, Ekolojik Geçiş Bakanı ve Demografik Mücadele Bakanı Teresa Ribera başkanlığındaki İspanyol heyetinin, planı daha esnek hale getirmeyi umduğu belirtildi.

Makaleye göre Madrid, Brüksel’in önerdiği yüzde 15 oranının yüzde 5 ila 10 oranına düşürmesini istiyor.

İspanya günde ortalama 22.9 milyar metreküp gaz tüketiyor ve Brüksel tarafından belirlenen sınırla birlikte bu rakamın 3.4 milyar metreküp azaltılması isteniyor.

Makalede, Komisyon’un planının sanayi işletmelerine zarar vereceğine dikkat çekiliyor.

Almanya’dan vatandaşlarına enerji tasarrufu önerileri

Almanya’da Ekonomi ve İklim Bakanlığı, vatandaşlara ’duş başlığının değiştirilmesi, ofislerde tasarruflu ampul kullanılması’ gibi bazı tasarruf önerilerinde bulundu.

Enerji tasarrufunun, sıcak suyun az tüketilmesiyle sağlanabileceği vurgulanırken, duş süresinin 5 dakikaya düşürülmesi tavsiye edildi.

Bakanlık, tencerenin kapağının kapalı tutulması ve yemek pişmeye yakınken ocağın söndürülmesi gibi önerileri açıklamasına ekledi.

Dikkat edilmesi halinde hane başına yıllık 320 euro tasarruf yapılabileceği ifade edilerek, "Enerjiden tasarruf eden herkes, Almanya’nın Rus ithalatına daha az bağımlı hale gelmesine ve iklim için bir şeyler yapılmasına yardımcı olacak" sözleri kullanıldı.

Fransa’da enerji krizine karşı katı ve etkili kurallar uygulanacak

Fransa’da artan enerji fiyatlarıyla sıkılaştırılan enerji tasarrufu önlemleri kapsamında klima çalıştıran dükkanların kapılarını açık tutmasının yasaklanacağı duyuruldu.

Ekolojik Dönüşüm Bakanı Agnes Pannier-Runacher, gelecek günlerde enerji tasarrufuna dair 2 kararname yayımlayacaklarını söyledi.

Runacher, klima çalıştıran dükkanlara kapılarını kapalı tutması zorunluluğu getirileceğini, kurala uymayanlara 750 euro ceza kesileceğini dile getirdi.

Hali hazırda yıl başından bu yana yaşanan yağış eksikliği ile birlikte son haftalardaki aşırı sıcak hava dalgaları sonrası ülkede alarm verilerek, Fransa genelinde 86 bölgede şebeke suyunda kısıtlamaya gidildi.

İngiltere halkından yardım talep edecek

Telegraph, İngiltere hükümetinin masasında vatandaşlardan bu kış elektrik kesintilerini önlemek için ışıklarının ve termostatlarını kapatmalarının istenebileceği acil durum enerji planları olduğunu açıkladı.

Gazetede yer alan habere göre, halktan enerji tüketimlerinin azaltılması talep edilecek olan planlar gaz veya elektrik arzı kesintisi durumunda yürürlüğe girecek.

Açıklamalara göre, İngiliz hükümeti, bu planların devreye girmesi durumunda, düzenli aralıklarla radyo, televizyon, sosyal medya, afişler ve broşürler aracılığıyla insanlara elektrik ve gaz kullanımını kesmelerini söyleyen mesajlar gönderecek.

Gazprom’dan %20’lik türbin arıza kesintisi

Avrupa enerji krizi ile boğuşurken Gazprom’dan, Kuzey Akım boru hattındaki türbinlerden birini kapatacağını duyuran bir açıklama geldi ve boru hattının yüzde 40 kapasiteden yüzde 20 kapasiteye ineceği belirtildi.

Rus enerji devi Gazprom, Avrupa Birliği’ne gaz akışını önemli ölçüde kısacağını açıkladı. Gazprom bunun bakım çalışması nedeniyle yapıldığını söylese de Alman hükümeti gaz arzını kısmak için ortaya teknik bir gerekçe olmadığını belirtiyor.

Bu hamlenin, kış öncesi gaz stoklarını doldurmak isteyen AB ülkelerinin işini zorlaştırmak için yapılmış olması olası gözüküyor.

Öte yandan Kuzey Akım 1 hattı bu ay 10 gün bakım nedeniyle faaliyet dışıydı.

Geçen yıl AB’nin doğal gaz ihtiyacını %40 karşılayan Rusya’nın, Almanya’ya gaz taşıyan bu boru hattı hali hazırda haftalardır kapasitesinin altında işliyor.

  • Çamlıca Mah. Yenimahalle ANKARA TURKEY
  •  bilgi@enerjiweb.com
  •  (312) 397-7236

Yorumlar

Henüz yorum eklenmemiş.

Yorum Ekle

Menu