Ağrı’nın Diyadin ilçesinde, 85 derecelik jeotermal su kullanılarak yapılacak Jeotermal Sera’da topraksız domates yetiştirileceği bildirildi.
Diyadin’de Jeotermal Turizm ve Seracılık Anonim Şirketi’nce kurulan 20 dönümlük seranın yapım çalışmaları devam ediyor. Şirket Mühendisi Tekin Adıgüzel, gazetecilere yaptığı açıklamada, topraksız otomasyonlu seranın jeotermal enerjiyle ısıtılacağını, seranın ilçe ekonomisine ve istihdama büyük getiri sağlayacağını söyledi. Seracılıkta iklim elemanları içindeki en önemli faktörün sıcaklık olduğunu belirten Adıgüzel, “İlçemizin eksi 35’leri bulan soğuğuna, rakımın yüksekliği, güneşli gün sayısının azlığı gibi nedenlerden dolayı neredeyse imkansız hale gelen seracılığı jeotermal enerjiyle yapabileceğiz. Bu enerji sera içi ısıtma giderleri çok cüzi oranlara indirmekte aynı zamanda yılın 12 ayı kesintisiz üretim yapma imkanı sağlıyor bize" dedi.
Topraksız otomasyonun bölgede ilk kez uygulandığını belirten Adıgüzel, "Uyguladığımız sistem, bitki fizyolojisine bağlı kalarak toprak yerine torf, ağaç kabuğu, perlit, cocopeat diye bilinen Hindistan cevizi kabuğunun preslenmiş hali gibi besin ortamlarının hazırlanmasıyla yapılan tarım şeklidir. Burada bitki topraktan alması gereken besin elementini azot, potasyum, fosfor, magnezyum gibi damla sulama yöntemiyle doğrudan bitkinin köküne verilmesi olayıdır. Burada bitki yetiştirme tamamen sizin kontrolünüzde olduğu için topraklı tarıma göre 4 kat daha verim alınabilmektedir. Yani bir dönümde 10 ton alacağınız yerde topraksız tarımda 40 ton, jeotermal enerjinin avantajıyla da bu 70 tona kadar çıkabilmektedir" diye konuştu.
Tüm işlemlerin bilgisayar kontrollünde yapıldığını ifade eden Adıgüzel "Jeotermal enerji sera içinde bambus arılarını kullanma imkanı verdiği için bambus arıları kullanılarak tarımsal zararlarla ilaçlama mücadelesini minimum seviyeye indirerek ürünler hem kaliteli hem lezzetli hem de hormonsuz yetiştirilecektir. Kesintisiz üretim olacaktır. 12 ay kesintisiz üretimini yapacağımız organik domatesi başta Doğu Anadolu Bölgesi olmak üzere tüm Türkiye’de ve yurtdışına pazarlayacağız" dedi.
Adıgüzel, birim alanda alınan verimin yüksek oluşu hem ülke hem de yurtdışı pazar piyasasının açık olması gibi sebeplerden dolayı önemli bir ihraç malı olan domatesin ağırlıklı olarak yetiştirileceğini belirtti.