Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, JW Marriot Otel’de düzenlenen ’TPAO ve Shell arasındaki Batı Karadeniz Derin Deniz Arama ve Üretim Anlaşması’ imza törenine katıldı. Yıldız, yaptığı konuşmada, petrol aramacılığı ile alakalı önemli bir dönüm noktasında olunduğunu belirterek, "2 tane anlaşmalardan sonra, Karadeniz’de yapılacak işbirliği için hep beraber imza törenine şahitlik yapacağız" dedi. Son 10 yılda, petrol arama faaliyetlerine ayrılan bütçenin 13,5 katına çıktığını söyleyen Yıldız, Türkiye’de petrol varsa bunun bulunması gerektiğini ifade etti. Cari açıkta etkili olan, gerek ulaştırma, gerekse enerji sektöründeki en fazla ithal kaynağının petrol ve doğalgaz olduğuna dikkati çeken Yıldız, "O yüzden gelişen ekonomiye bir borcumuz var, bu borcumuzu ödememiz lazım" şeklinde konuştu.
Bakan Yıldız, "2012 yılında TPAO’nu 57 tane kuyu vurdu ve her 3 kuyudan bir tanesi dolu çıktı. Türkiye’nin kullandığı ham petrole bakıldığında bunların kapasiteleri düşük ama ne kadar varsa o kadarını bulacaklar" dedi. Yıldız, kaya gazı ile alakalı çalışmalara başlandığını ve uluslararası arenadan Türkiye’de çalışma yapmak isteyen firmaları da Türkiye’ye davet ettiklerini bildirdi.
İmza töreni sonrası gazetecilerin sorularını cevaplayan Bakan Yıldız, anlaşmaya ilişkin bir soru üzerine, "Bin 500 kilometrekarelik bir alanda bu sismik çalışmalarını devam ettirecekler. Bir kuyu karşılığında, 150 milyon dolar civarında da bir teminat mektubu bu anlaşmanın içerisinde olacak" dedi.
Barbaros Hayrettin Paşa gemisinin yapacağı arama faaliyetlerine ilişkin detayların sorulması üzerine, Yıldız, "Gerek Akdeniz’de gerekse Karadeniz’deki çalışmalar bizim için önemli. Biz, reaksiyonel bir planlama yapmıyoruz. Kim nerede ne yaptı, hadi şunları da yapalım demiyoruz. Bizim, gerek Karadeniz’de gerekse Akdeniz’de yapacağımız çalışmalar için TPAO ile beraber bir planlamamız var.
Özellikle test ve deneme ile ilgili çalışmalarını Karadeniz’de yapması planlanıyor. Bu ayın sonundan sonra bunları değerlendireceğiz. Henüz daha denize açılmış değiliz. Sayın Başbakanımızın katılımıyla bu töreni yapmak istiyoruz. Ondan sonra bu plana çıkacağız" şeklinde konuştu.
Araştırma yapılacak bölgedeki rezervin büyüklüğüne ilişkin bir bilgini olup olmadığını sorulması üzerine Yıldız, "Bu çalışmalar inşallah sonuç verir, sonuna gelmeden de bununla alakalı net cümleleri kullanmak her zaman mümkün olmuyor" dedi.
IRAK KÜRT BÖLGESİ’NDEN TANKERLERLE YAPILAN PETROL ALIMI
"Irak Kürt Bölgesi’nden tankerlerle yapılan petrol alımının yeniden başladığı konuşuluyor, neler söyleyeceksiniz" sorusuna Yıldız, "Kuzey Irak’la alakalı, biz Irak’ın tamamının, merkezi Irak hükümetinin hassasiyetleri dikkate alınarak yapılan çalışmalarda şu anda tankerle bu tür ticaretler başladı. Şu anda uluslararası piyasalarda kullanılan 3,5 milyon ton civarında TÜPRAŞ’ın kullandığı bir petrol var. Türkiye’nin petrol ihtiyacının önemli bir bölümünü Merkezi Irak Hükümeti’nden aldığımız petrolle tamamlıyoruz. Aynı zamanda Irak’ın güneyinde 25 milyar dolarlık konsorsiyumla beraber aldığımız bir 4 adet büyük kuyu var. TPAO’nun hissesine yaklaşık 5,5 milyar dolarlık bir pay düşüyor. Bu parayı harcayacak. Irak’ın normalleşmesine olan katkıyı devam ettirecek. Petrol ürünleriyle alakalı ihtiyacın sağlanması açısından bu ticaret yapılıyor" diye konuştu.
KAYNAK:İhlas Haber Ajansı