Fosil yakıtların hala hüküm sürdüğü enerji sektörü, sera gazı (GHG) emisyonlarına en büyük neden olan sektör olarak çevreyi ve geleceğimizi kirletmeye devam ediyor. Devletlerin yurttaşlarına, okullarına, hastanelere ve tüm ülkeye güç sağlamak ve vatandaşlarının evlerinde güvenli bir şekilde barınmasını sağlamak, evlerini ısıtmak veya soğutmak için güvenilir enerji kaynaklarına ihtiyacı olduğunu biliyoruz. Sürdürülebilir enerjiye bir an önce geçmemiz gerektiğini biliyor ve buna göre toplantılar, paneller düzenliyoruz. Ancak bunca ilerlemeye rağmen, iklim hedeflerimize ulaşmada bize yardımcı olacak, temiz, uygun maliyetli ve güvenilir enerjiye evrensel erişimimiz olan 2015 yılında Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından oluşturulan Sürdürülebilir Kalkınma Hedefi 7’ye pek yakın değiliz.
Ancak bizi oraya götürebilecek temiz enerji çözümlerini siyasi ve yatırım öncelikleri haline getirmek için artan bir ivme var. Geleceğimizi kurtarmaya yönelik bu adımlara dünyanın dört bir yanından ülke gaz emisyonuna neden olan yakıtlardan enerji üretimini yasaklayarak katılıyor. Fosil yakıtların aşamalı olarak kullanımdan kaldırılması, geleceğimizi kurtarmak için yeşil enerjiye, yeşil ekonomilere geçiş insanoğlu tarihinde büyük değişiklikler olarak önümüze çıkıyor. Öncelikli olarak tasarladığımız, ürettiğimiz ve sunduğumuz her ürün ve hizmetin icrasında geleceği düşünerek hareket etmek, karbon nötr hedefinde yenilenebilir enerjiye yatırımlarımızı hızlandırmamız gerekiyor. Temiz enerji aynı zamanda istihdam yaratılması için bir lokomotiftir. Temiz enerjiye geçiş ile yenilenebilir kaynaklara yatırım yapmanın, fosil yakıtlara yatırım yapmaktan yaklaşık üç kat daha fazla istihdam yaratacağı, fosil yakıt işlerinin kaçınılmaz kayıpları hesaba katılsa bile, 2030 yılına kadar 18 milyon iş yaratacağı öngörülüyor.
COVID-19 krizi, daha sağlıklı ve daha yeşil şehirler için ivmeyi hızlandırdı. Dünya hızla kentleşirken, binalarda enerji verimliliği, sürdürülebilir soğutma ve ısıtma, akıllı şehir planlaması ve elektrikli araçlardan yürüyüş ve bisiklete binmeye kadar sürdürülebilir ulaşım seçenekleri, şehirlerin geleceği için kilit öneme sahip. Yıl boyunca ülkeler geleceğimizden çalmadan, daha iyi, daha yeşil ve daha adil bir dünya enerji haritası sözü verdiler. Yenilenebilir kaynaklar her yıl daha uygun fiyatlı hale geliyor ve bazı seçenekler artık fosil yakıtlardan daha ucuz. Güneş enerjisinin fiyatı her yıl daha uygun oluyor. Fiyattaki bu düşüş, teknolojik ilerleme ve yenilikçi iş modellerinin tanıtımıyla birleştiğinde, artık tam bir enerjide değişim eşiğinde olduğumuz anlamına geliyor. Bu yakalanan ivme ile kendisinden başlayarak herkes, dünyayı değiştirmeye kendinden başlamalı, hem toplum hem ülke olarak temiz enerjiye hakettiği değeri göstermelidir.