Türkiye’yi etkisi altına alan kuraklık verilerle de ortaya konuldu. Barajlara, 2019 yılında 81 milyar 801 milyon metreküp su gelmişti. 2020 yılında gelen su miktarı yüzde 27.4 oranında azaldı ve yaklaşık 60 milyar metreküpe geriledi. 21 milyar metreküp daha az su geldi. Elektrik üreten barajların yanı sıra içme suyunda ve tarımsal sulamada da kuraklık iyiden iyiye hissediliyor. 2021 yılında da 2020 yılına yakın su geleceği tahmin ediliyor. Bu arada vergiler fon ve paylar dahil yeni elektrik birim fiyatları da hesaplandı. Buna göre konut fiyatı, yüzde 6 artışla 79.61 kuruş, ticarethane yüzde 6 artışla 105.87 kuruşa yükseldi. Sanayide 1 Ocak’ta artış yüzde 7.21 oldu ve birim elektrik fiyatı 80.47 kuruşa çıktı.
Kuraklık nedeniyle hidroelektrik santrallerinden elektrik üretimi geçen yıl 2019’a göre yüzde 11.5 geriledi. Ana havza barajlarına gelen toplam su miktarı 2019’da 80,4 milyar metreküp seviyesinde bulunurken, bu rakam yüzde 27 azalarak geçen yıl 58.5 milyar metreküpe düştü. Elektrik Üreticileri Derneği Başkanı Cem Aşık, ”Hidroelektrik ve linyitten elektrik üretiminde yaşanan düşüşler doğal gaz ve yenilenebilir kaynaklardan telafi edildi” açıklamasında bulundu
Artvin’de, Çoruh Nehri üzerinde yapımı süren ve tamamlandığında 275 metre gövde yüksekliği ile Türkiye´nin en yüksek, dünyanın ise ’çift eğrilikli ince kemer baraj tipi’ kategorisinde 3´üncü en yüksek barajı olacak Yusufeli Barajı’nın gövdesinin tamamlanmasına 13 metre kaldı. Baraj inşaatı kapsamında ise yer altında dev elektrik santral tribünlerinin montajında sona gelindi.
Türkiye’yi vuran kuraklık, elektrik üreten dev barajları da etkiledi. Türkiye’nin, en ucuz kaynak olan suya dayalı elektrik üretiminin üssü olarak öne çıkan Fırat Havzası’ndaki kritik barajı Keban’da, halen 829-830 metre su bulunuyor. Enerji yönetimi, barajda 10 metre daha su kullanarak elektrik üretebilir. Su seviyesinin 820-821 metreye düşmesi durumunda şalter indirilecek.
Elektrik Üretim Anonim Şirketi (EÜAŞ) Genel Müdürü İzzet Alagöz, siber saldırılara karşı güvenlikli olan ve ülke ekonomisine katkı sunması beklenen yerli otomasyon sistemlerini tüm EÜAŞ santrallerinde kullanacaklarını bildirdi.
Artvin’de, Çoruh Nehri üzerinde yapımı süren ve tamamlandığında 275 metre gövde yüksekliğine ulaşacak olan Yusufeli Barajı’nın gövdesinin tamamlanmasına 21 metre kaldı. Yusufeli Barajı çift eğrilikli ince kemer baraj tipi kategorisinde dünyanın 3’üncü en yüksek barajı olacak. Barajın yapımı tamamlandığında 558 megavat kurulu güce sahip hidroelektrik santrali ile 2,5 milyon kişinin elektrik ihtiyacı karşılanacak
Erzurum’dan doğarak Doğu Anadolu’nun topraklarını sulayan Karasu, Aras ve Çoruh nehirleri, üzerine yapılan baraj ve göletlerle toprağa can, ülkeye enerji veriyor.
Fırat Nehri’nin can damarı kabul edilen ve yılda 3 milyar 791 milyon metreküp su potansiyeline sahip Karasu Nehri üzerindeki hidroelektrik santrallerde üretilen enerjiyle ekonomiye yılda 400 milyon liralık katkı sağlanıyor.
İstanbul’da yağışsız geçen yaz aylarının ardından barajlardaki doluluk oranı düşmeye devam ediyor. Doluluk oranı son 5 yılın en düşük seviyesine inerken, barajlardaki su seviyesi yüzde 40’ın altına düşerek yüzde 39.90 seviyesine indi. Prof. Dr. Hüseyin Toros, tedbir alınması gerektiğini belirterek, vatandaşların suyu verimli kullanması çağrısında bulundu
Tokat Turhal Barajı’yla Turhal ilçe merkezinin 2050 yılına kadar ihtiyacı olan yılda 14,84 hektometreküp su temini ve 0,79 megavat kurulu gücüyle enerji üretimi sağlanacak.
Ilısu Prof. Dr. Veysel Eroğlu Barajı ve Hidroelektrik Santrali (HES), 4 ayda 1 milyar kilovatsaat enerji üreterek ülke ekonomisine yaklaşık 600 milyon lira katkı sağladı.
Bu yılın ilk yarısında devreye alınan 978 megavat elektrik üretim kapasitesinin yüzde 66,7’sini hidroelektrik santralleri oluşturdu. Yılın ilk 6 ayında yeni termik santral kapasitesi oluşmadı
Türkiye Savunma Bakanı Hulusi Akar Salı günü yaptığı açıklamada, Türkiyenin Akdeniz katılımı olmadan Doğu Akdeniz’de devam eden herhangi bir enerji projesinin başarısızlığa mahkum olduğunu söyledi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Tarafından İşletmeye Alınan Hidroelektrik Santrallerinin Toplu Açılış Töreni’nde doğal gaz, maden ve nükleer enerji sektörü hakkında konuştu.
Tarım ve Orman Bakanı Pakdemirli, silindirle sıkıştırılmış beton tipine göre Türkiye ve Avrupa’nın en büyüğü olan Çetin Barajı’nın enerji üretimine başladığını belirterek, barajın milli ekonomiye yıllık 500 milyon lira katkı sağlayacağını bildirdi.
DSİ Genel Müdür Vekili Yıldız, ”Ülkemizin en önemli enerji projelerinden biri olan Ilısu Barajı ve HES Projesi sayesinde yenilenebilir öz kaynakların kullanımıyla ülke ekonomisine yılda 2,5 milyar lira katkı sağlanacak” dedi.
Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını süresince, dünya genelinde yenilenebilir enerji kaynaklarından elektrik üretimi, tedarik zincirindeki aksama ve inşaattaki gecikmelerine rağmen yüzde 5 artış kaydetti.