Güneş Enerjisinden Elektrik Üretimi

26.09.2011 - 14:26

Prof. Dr. Sezai Elagöz, nano teknoloji merkezinde birçok karakterizasyon laboratuvarı bulunduğunu söyledi.

Cumhuriyet Üniversitesi Nano Teknoloji Merkezi’nde, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu ve Devlet Planlama Teşkilatı’nın da desteğiyle başlatılan projelerle, güneş enerjisinin elektrik üretimi ve aydınlatmada çok daha verimli kullanılması amacıyla çeşitli çalışmalar yürütülüyor. 

CÜ Fen Fakültesi Dekanı ve Nano Teknoloji Merkezi Yürütücüsü Prof. Dr. Sezai Elagöz, yaptığı açıklamada, üniversiteleri bünyesinde nano teknoloji merkezinde birçok karakterizasyon laboratuvarı bulunduğunu söyledi. 

Merkezlerindeki laboratuvarlar hakkında bilgi veren Prof. Dr. Elagöz, "Bu sistemde üretilecek olan malzemeler şu anda devam etmekte olan birçok TÜBİTAK projesi ve Dpt projesiyle desteklenmektedir. Sistemimiz sadece kendi çalışmalarımız için numune üretmeyecektir" dedi. 

Çeşitli üniversitelerle de işbirliği yaptıklarını ifade eden Prof. Dr. Elagöz, "Üreteceğimiz numuneler, daha ziyade ilk aşamadaki projelerimiz mavi led üretimi, üçüncü nesil güneş pillerinin üretimi ve gece görüş sistemlerinin üretimi gibi konuları kapsamaktadır" diye konuştu. 

Güneş enerjisinin önemine değinen Elagöz, şunları kaydetti: 

"Güneş enerjisi de artık çağımızda yeterince kullanamadığımızı anladığımız önemli enerji kaynaklarından. Bu önemli kullanımlarından bir alan da güneş enerjisinden elektrik enerjisi elde etmek. Şimdiye kadar aslında bu çok önemli olduğu bilinmesine rağmen çalışılmamıştı. 

Nedeni şuydu, diğer aydınlatma aygıtları, lambalarımız, motorlarımız, projektörlerimiz fazla enerji tüketiyordu, o yüzden güneş enerjisi yeterli bir kaynak değilmiş gibi görünüyordu. Ancak led teknolojisinin gelişmesiyle artık güneş enerjisini çok daha verimli kullanarak bu aydınlatmayı sağlayabileceğimizi biliyoruz. 

Dolayısıyla bu alanda da çalışma yapmak istiyoruz. Tabii burada da teknolojik olarak üç aşamalı, işte birinci nesil, ikinci nesil ve üçüncü nesil güneş pilleri var. Birinci nesil güneş pilleri oldukça Yaygın üretim alanına sahip ve dünyada gerçekten çok kullanılıyor. Ancak üçüncü nesil diye tabir ettiğimiz güneş pillerinde üç ayrı güneş pilinin üst üste büyütülerek çok daha küçük bir alanda daha verimli güneş pilleri elde edilmesi var. Tabii bunun teknolojik olarak ucuzlatılarak evlerimize girmesi zannediyorum 10-15 yılı bulabilir."

-"DAHA BÜYÜK BİR LABORATUVARI BU AMAÇLA KURUYORUZ"- 

Şu anda uzay araştırmaları ve askeri alanlarda bunun çok aranılan bir teknoloji olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Elagöz, "Biz de bu teknoloji üzerinde çalışıyoruz. Dolayısıyla bizim çalıştığımız grupta yüzde 67 bir verim elde etmek söz konusu. 

Şu anda dünya rekoru da yüzde 40’lar civarında. Biz bu alanda bir TÜBİTAK projesiyle çalışmalarımıza devam ediyoruz. Ayrıca yeni aldığımız bir Dpt projesi kapsamında da daha büyük bir laboratuvarı bu amaçla kuruyoruz" ifadelerini kullandı. 

Cumhuriyet Üniversitesi’ndeki nano teknoloji merkezinin durumu hakkında da bilgi veren Prof. Dr. Elagöz, "Yaptığımız şeyler, kendi alanımızda, özellikle nano teknolojik aygıtlar büyütme anlamında Türkiye’de üst düzeydedir" diye konuştu. 

Nano teknolojinin anlamı hakkında da bilgi veren, "Nano milyarda bir anlamına geliyor. Dolayısıyla nano teknoloji dediğimiz zaman çok küçük boyutlardaki çalışmaların teknolojiye uyarlanmış halini anlıyoruz" dedi. 

Nano teknolojinin çok geniş bir alan olduğunu ifade eden Prof. Dr. Elagöz, 

"Biz sadece kendi alanımızda gerçekten Türkiye’de en üst sıralardayız ve inşallah dünyada da bu konuda söz sahibi olan bir laboratuvar olmayı hedefliyoruz. Ancak nano teknolojinin diğer alanlarında, kimyadır, tıptır, biyolojidir tabii ki üniversitemizde yeterince çalışma yok. 

Bu laboratuvar bünyesinde biz daha çok çalışmanın olmasını arzu ediyoruz ve bu konuda çalışacak arkadaşlarımızı davet ediyoruz" şeklinde konuştu. 

AA- SİVAS

Menu