G7 ülkeleri, Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle Rusya’ya "ağır ve acil ekonomik maliyetler" getirme sözü vererek belirli bir fiyatın üzerinde satılan Rus petrolünün taşınmasına yönelik yasak getirilmesini araştıracaklarını açıkladı.
Almanya’nın ev sahipliğinde Bavyera eyaletindeki Elmau Sarayı’nda düzenlenen G7 Zirvesi’nin sonuç bildirgesi yayımlandı.
Moskova’nın enerji üretiminde büyük payını lehine kullanarak Ukrayna’da başlattığı savaştan faydalanmasını önlemek için G7’nin daha fazla önlem alacağı belirtilerek, belirli bir fiyatın üzerinde satılan Rus petrolünün taşınmasına yasak getirilmesinin gözden geçirileceği kaydedildi.
Bildirgede, "Benzer düşünceye sahip tüm ülkeleri Rus petrolüne karşı eylemlerimize katılmayı değerlendirmeye davet ediyoruz.’’ sözleri kullanıldı.
Bildirgede, tedariklerini çeşitlendirmek isteyen ülkelere yardım etmek de dahil olmak üzere Rusya’dan sivil nükleer teknoloji ve ilgili ürünlere olan bağımlılığın daha da azaltılmasının hedeflendiği vurgulandı.
Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) ile koordineli olarak enerjide fiyat artışlarını azaltmak ve G7 ülkelerinde, diğer ekonomilerde ve toplumlar üzerinde daha fazla etkiyi önlemek için ek önlemlerin araştırılıp, uygulanacağı söylenen bildirgede, şunlar kaydedildi:
"Üretici ülkeleri enerji piyasalarındaki gerilimi azaltmak için üretimlerini artırmaya teşvik ediyoruz ve bu bağlamda Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü’nün (OPEC) son dönemde arzı sıkılaşan uluslararası piyasalara verdiği tepkileri memnuniyetle karşılıyoruz. Bu konuda harekete geçmeleri çağrısında bulunuyoruz."
Enerji arzını güvence altına almak ve olağanüstü piyasa koşullarının neden olduğu fiyat artışlarını azaltmak için tavan fiyat gibi ek önlemler de dahil olmak üzere derhal harekete geçileceği belirtilerek, G7 ülkelerinin iklim ve çevresel hedeflerinden ödün vermeden Rus enerjisine olan bağımlılığı aşamalı olarak sona erdirme taahhüdü tekrarlandı.
Bildirgede, enerji arzında sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) teslimatlarının alabileceği önemli role vurgu yapılarak, mevcut küresel enerji krizine yanıt olarak bu sektöre yatırım yapılması gerektiğine dikkat çekildi.
Rus petrolüne tavan fiyat uygulaması gündemde
G7 liderleri, Rus petrolüne tavan fiyat planıyla Rusya’ya yönelik mevcut yaptırımlara karşı ülkenin hala ciddi petrol gelirine sahip olmasının önüne geçmek isterken, savaşın başladığı tarihten itibaren Rusya’nın petrol üretimi yüzde 8 düşmesine karşın petrol fiyatlarının artışıyla hükümetin hala sabit bir petrol gelirine sahip olduğu tahmin ediliyor.
Uzmanlar, özellikle Çin ve Hindistan’ın, Rus petrolünün en büyük alıcıları haline gelmişken Rus petrolünün alım ve satımında tavan fiyat uygulanmasının hayata geçirilmesinin oldukça zor olacağını savunuyor.
Öte yandan, tavan fiyat uygulamasının, Rus petrolünün taşınmasında yer alan Batılı bankacılık, sigortacılık ve nakliyat şirketlerine baskı uygulanarak hayata geçirilebileceği görüşler arasında.