Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız Açıklaması

24.09.2011 - 12:10

Muğla’daki Yeniköy ve Kemerköy termik santrallerinde incelemelerde bulunan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, "Çevreye saygılı ve çevre başlığıyla iç içe bir enerji stratejimiz var" dedi. 

Bakan Taner Yıldız, Kemerköy ve Yeniköy termik santrallerinde incelemelerde bulunarak yapılan çalışmalar hakkında Yeniköy Elektrik Üretim A.Ş Genel Müdürü Nuri Şerifoğlu ve santrallerin işletme müdürlerinden bilgi aldı. 

Şerifoğlu, Bakan Yıldız’a, Yatağan, Kemerköy ve Yeniköy santrallerinin kapasiteleri hakkında bilgi verdi. Yıldız, daha sonra AK Parti Muğla Milletvekilleri Yüksel Özden, Ali Boğa ve işletme müdürleriyle birlikte Yeniköy ve Kemerköy termik santrallerindeki baca gazı arıtma tesislerini gezdi. 

Yeniköy Termik Santrali’nin önünde gazetecilere açıklamalarda bulunan Yıldız, "Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı olarak bu gün Muğla’da Türkiye üretimine yaklaşık yüzde 4 civarında katkı sağlayan Yeniköy ve Kemerköy ve Yatağan termik santrallerinde brifingler alıp, incelemelerde bulunduk. Burada yürütülen çalışmalar hakkında bilgi aldık" diye konuştu. 

Santrallerin bulunduğu bölgenin Türkiye’nin en güzel yerlerinden birisi olduğuna işaret eden Yıldız, bu yerlerin çevre şartları ile iklim şartlarına en fazla riayet edilmesi gereken alanlar olduğunu söyledi. 

Bakanlık olarak bölgede yaklaşık 220 milyon dolarlık yatırımla gerek baca gazlarıyla alakalı, gerekse kükürt seviyeleriyle alakalı çok ciddi çalışmalar yaptıklarına dikkati çeken Yıldız, "Çevre adına bu çalışmaları yürüten bütün arkadaşlarımızı kutluyorum. Biz tabi ki sadece enerji başlığı adı altında yola çıkamayız. Özellikle kıyı şeridinde olan ve sahili bulunan illerimizde miligram seviyesinde bize verilen hedefin çok daha altında çalışıyoruz. Zaman zaman bunun aşıldığı noktalarda ise üretimi durduruyoruz" dedi. 

-"ARZ GÜVENLİĞİYLE ALAKALI HER HANGİ BİR TEDİRGİNLİK VE SIKINTIMIZ YOK"- 

Baca gazının çok önem verdikleri bir konu olduğunu anlatan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Yatağan’ın zaman zaman kamuoyunda tartışıldığını hatırlattı. 

Bakan Yıldız, sözlerini şöyle sürdürdü: 

"Santral bacasından hem kükürt hem de sülfür oranlarıyla değerlerin daha üzerinde baca gazı analiz sonucu çıkıyorsa, o üretimi durduruyoruz. Yalnız enerji değil, bizim çevreye saygılı ve çevre başlığıyla iç içe bir enerji stratejimiz var. Bunu Edirne’den Karsa, Sinop’tan Hatay’a varıncaya kadar her yerde uygulamamız lazım. Bu hassasiyetin hepimizde gelişmesi lazım. Bizim şuanda arz güvenliğiyle alakalı her hangi bir tedirginlik ve sıkıntımız yok. Bundan dolayı arkadaşlarıma talimat verdim. Her hangi bir rehabilitasyonla alakalı tespit ettiğimiz konu varsa hızlıca onun üzerine gidelim ve rehabilitasyonlarımızı tamamlayalım." 

Kurulması planlanan nükleer santralle ilgili de açıklamalarda bulunan Yıldız, "Türkiye’ye kurulacak nükleer santralin kapsama alanı 3, 5-4 kilometre kadar olacak. Hani gözümüzde çok büyütüyoruz ya ’nükleer geldi gelecek’ diye. İşte nükleer santralin alanı da işte bu kadar olacak. Daha fazla bir alanda olmayacak. Bu santralin kapsadığı alan kadar olacak. Ondan dolayı Türkiye’de bunun gibi bir kaç santralimiz var. Nükleer santrali de bunlardan birisi olarak düşünebiliriz" diyerek sözlerini tamamladı. 

 AA-Muğla

Menu