”Enerji Özelleştirmelerinden Vazgeçilmeli”

9.08.2012 - 11:07

Elektrik Mühendisleri Odası Antalya Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı İlhan Metin,özelleştirme uygulamalarından, başta da enerji özelleştirmelerinden derhal vazgeçilmesi gerektiğini belirtti. 

Metin, yaptığı yazılı açıklamada, dünyada enerji alanında yürütülen serbest piyasa uygulamaları sorgulanırken, ne yazıkki enerji arz güvenliği sorunuyla karşı karşıya olan Türkiye’de iktidarın enerji alanında özelleştirmeleri sürdürdüğünü ileri sürdü. 

Özel sektörün tüm işletmelerinde olduğu gibi elektrik dağıtım hizmetinde de birincil önceliğinin nitelikli kamu hizmeti değil, en fazla kar olduğunu vurgulayan Metin, şunları kaydetti: 

"Elektrik Piyasası Düzenleme Kurulu’nun (EPDK) kurulmasıyla, elektrik sektörünün özelleştirilmesi süreci başlamış, sektörde kamusal yatırımlar kısılmış, personel alımları durdurulmuş, emekliye ayrılan personellerin yerleri doldurulmadığı gibi abone sayısı artmasına rağmen personel sayısı azaltılmıştır. Bunların yansıması olarak hizmet kalitesinde meydana gelen düşüş enerji sektöründe özelleştirmelerin psikolojik gerekçesi haline getirilmiştir. Üretilen enerjinin hemen tüketilmesi gerektiğinden enerji merkezi bir otorite tarafından yönetilmelidir. Parçalı hale getirilirse sağlıklı bir yönetim olmaz. Rekabet sonucu elektrik fiyatları ucuzlayacak istihdam artacak denilmektedir. Ancak bunların hiçbirisinin gerçekleşmediğini görüyoruz. Her dağıtım bölgesinin tek şebekesi vardır. O şebekeyi de bir firmanın alması halinde rekabetten söz etmek mümkün değildir." 

Bugüne kadar özelleştirilen dağıtım şirketlerinin özelleştirme sonrası durumu değerlendirildiğinde dağıtım bölgelerinden gelen şikayetlerin yoğunlaştığını iddia eden Metin, şöyle devam etti: 

"Sokak aydınlatmaları, elektrik enerjisi kesinti süresi ve sıklığı ile yeni yerleşim bölgelerindeki konutlara elektrik enerjisi ulaştırılamaması gibi sorunların ortaya çıktığı görülmektedir. Sonuç olarak özelleştirme ihalelerinin tamamı kamuoyu nezdinde tartışmalı hale gelmiş ve özelleştirme adeta yabancılaştırma ve zam şeklinde algılanmaya başlamıştır. Ekonomik düzelme için çare olmadığı, halka ’daha az hizmet, daha fazla külfet’ olarak geri döneceği bilinen özelleştirme uygulamalarından, başta da enerji özelleştirmelerinden derhal vazgeçilmelidir. Halka kesintisiz, kaliteli, ucuz enerji sağlamak temel yaklaşım haline getirilmelidir."   

KAYNAK:Anadolu Ajansı

Menu