Dünyada nükleer enerji yatırımları artıyor

9.04.2022 - 20:27

Dünyadaki enerji fiyatları ve iklim değişikliği mücadelesi için sıfır emisyon hedeflerini tutturmak adına nükleer santral yatırımları hızlandı.

İngiltere açıkladığı yeni enerji güvenliği stratejisinin merkezine nükleer enerjiyi koyarak, 2050 yılına kadar ülke için öngörülen elektrik talebinin yaklaşık yüzde 25’inin nükleer enerjiden elde edilmesi hedefini ortaya koydu.

Nükleer enerjisiz bir seçenek mümkün gözükmüyor

Konuyla ilgili uzmanlar, hem iklim hedeflerine ulaşma hem de enerji arzının güvenliğinin sağlanması konusunda nükleersiz bir seçeneğin pek mümkün görünmediğini belirtiyor.

Nükleerin, temiz ve karbon nötr enerjiyi kesintisiz ve işletme döneminde düşük maliyetle sağlayabilme özellikleri ile diğer enerji kaynaklarından öne çıktığı söyleniyor..

Hükümetlerarası İklim Değişikliği Panelinin (IPCC) hafta başlarında yayınlandığı iklim değişikliği ile mücadeleye ilişkin raporda, rüzgar ve güneş enerjisinin yanı sıra enerjide güvenilirliği ve kaynak yeterliliğini sağlamak için nükleer gibi kararlı ve kesintisiz enerji kaynaklarına ihtiyaç duyulduğu aktarıldı.

İngiltere nükleer enerji yatırımına devam ediyor

İngiltere’nin yeni enerji güvenliği stratejisi uyarınca, mevcut reaktörlere 2030 yılına kadar 8 yeni nükleer reaktörün eklenmesi ve yeni eklenen küçük reaktörler ile 2050 yılına kadar İngiltere’nin elektrik ihtiyacının yüzde 25’ini düşük karbonlu nükleer enerji ile giderilmesi hedefleniyor.

Akkuyu NGS’nin inşası devam ediyor

İklim değişikliğine ilişkin 2015 Paris Anlaşmasını onaylayan Türkiye de karbon salımını düşürme ve iklim değişikliği ile mücadelede nükleer enerjinin de katkısı olduğu bir enerji politikası izliyor.

Bu yolda kullanılmak üzere, Mersin’de Rosatom tarafından yapımı süren Türkiye’nin ilk nükleer santral projesi Akkuyu NGS, ülkenin yıllık elektrik ihtiyacının yüzde 10’unu karşılayacak.

Akkuyu, tek başına yılda ortalama 17 milyon ton karbondioksit emisyonunu önleme kapasitesine sahip olacak.

Dünyada toplam 441 nükleer reaktör var

Uluslararası Atom Enerji Ajansı (IAEA) Nisan 2022 verilerine göre, dünyada toplam 441 nükleer reaktör faaliyet gösteriyor.

Düşük karbon emisyonuna sahip nükleer santraller dünyanın elektrik ihtiyacının yüzde 10’unu karşılıyor.

Yine IAEA verilerine göre Türkiye dahil aralarında Fransa, Çin, Hindistan ve İngiltere’nin de yer aldığı 19 farklı ülkede 51 yeni nükleer reaktörün inşası sürüyor.

Bize Ulaşmak İçin

  •  Çamlıca Mah. Yenimahalle ANKARA TURKEY
  •  bilgi@enerjiweb.com
  •  (312) 397-7236

Yorumlar

Henüz yorum eklenmemiş.

Yorum Ekle

Menu