Dünya ülkeleri gözünü kömür ve petrole dikti

9.05.2022 - 17:04

Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısı sonrası başlayan enerji krizi ile birlikte enerjide Rusya’ya bağımlılığı tescillenen çoğu ülke alternatif enerji arayışına devam ediyor.

Glasgow’da düzenlenen Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği konferansında fosil yakıtların azaltılması kararları askıya alınarak başta büyük devletler olmak üzere çoğu ülke, enerjisini petrol ve kömürden sağlayacak.

Rusya-Ukrayna savaşı ve Koronavirüs salgını yaşanmadan önce, dünya genelinde 2030 yılına kadar dünyada petrol talebinin yerini artık yenilenebilir kaynaklara bırakması bekleniyordu. 

Ancak yaşanan savaş sonrası fiyatlar tüm dünyada zirve yaptı. Brent petrolün varil fiyatı 140 dolar, kömürün tonu ise 500 dolara kadar yükseldi.

Hem yaptırımlar hem de bu faciaya destek olmamak için başta Avrupa Birliği olmak üzere birçok ülke enerjide Rusya’ya olan bağımlılıklarından kurtulma planları yapmaya başladı.

Dünya genelinde yaşanan ekonomik dengesizlikler ülkeleri yeniden ucuz maliyetli kömüre itti. 2021 yılında dünya genelinde 8 milyar tonluk rekor seviyede kömür tüketildi.

Yaşanan gelişmelerin dünyayı iklim hedeflerinin dışına itmesi hakkında açıklama yapan Seta Enerji Araştırmacısı Büşra Zeynep Özdemir, ’’Günün sonunda ekonomiler sürdürülebilirliğini korumak zorundalar. Fosil yakıtlar hala aslında birçok teknolojiye göre daha uygun maliyetli. Dolayısıyla gelişmekte olan ülkeler için hala ciddi bir petrol ve fosil kaynak talebi söz konusu" yorumunda bulundu.

Kömürün AB için önemli bir yeri olduğunu belirten Özdemir, şunları söyledi, "Almanya kömürden çıkmaya hazırlanırken şimdi kömür ve elektrik üreten santrallerin kullanım ömrünü uzatma konusunda görüşmeler yapıyor. İngiltere aynı şekilde. Yani Avrupa genelinde Rusya’ya olan bağımlılığı azaltmak için kendi öz kaynakları ya da Rusya dışındaki ülkelerden ithal edebilecekleri bir kaynak kömür onlar için. En fazla kömürü de Rusya’dan ithal etseler de Avrupa ülkeleri. Burada Kolombiya Amerika Birleşik Devletleri, Avustralya gibi de tedarikçiler söz konusu. Yani dolayısıyla kömür talebi aslında şu anda özellikle günümüzde hatta bundan belki beş on yıl sonrası içinde ileride Avrupa ülkeleri için de özellikle talebinin korunacağını hatta artmaya devam edeceğini bekleyebiliriz"

Doğa dostu enerji kaynaklarının istenilen seviyede kullanılması için teknolojik alt yapının şart olduğunu vurgulayan Özdemir, ’’İklim hedefleri tabii ki çok önemli. Fakat şu anki günümüz teknolojisiyle örneğin batarya teknolojisi hala çok gelişmiş değil. Bugün Türkiye’de de bazı günler rüzgardan üretilen elektrik diğer kaynakların önüne geçerek en fazla elektrik üreten kaynak oluyor rüzgar enerji santralleri. Fakat rüzgar her zaman aynı hızda esmiyor. Güneş her zaman aynı şiddette ışıldamıyor. Dolayısıyla bugün fazla olan bir rüzgarı depolayıp yarın kullanma teknolojisine henüz sahip değiliz. Bunu yapabildiğimiz zaman tabii ki fosil yakıtları olan talep çok ciddi anlamda azalabilir’’ açıklamasında bulundu.

’’İklim hedefleri tabii ki çok önemli. Fakat şu anki günümüz teknolojisiyle örneğin batarya teknolojisi hala çok gelişmiş değil. Bugün Türkiye’de de bazı günler rüzgardan üretilen elektrik diğer kaynakların önüne geçerek en fazla elektrik üreten kaynak oluyor rüzgar enerji santralleri. Fakat rüzgar her zaman aynı hızda esmiyor. Güneş her zaman aynı şiddette ışıldamıyor. Dolayısıyla bugün fazla olan bir rüzgarı depolayıp yarın kullanma teknolojisine henüz sahip değiliz. Bunu yapabildiğimiz zaman tabii ki fosil yakıtları olan talep çok ciddi anlamda azalabilir’’

AB kömürün tamamen kullanımdan çıkarılmasını erteledi

1965’ten beri kömürü azaltmaya yönelik kararlar alan Avrupa Birliği, 2030 yılına kadar kömür yataklarını kademeli olarak kapatma kararı almıştı. Yaşanan gelişmeler bu kararı da zorunlu olarak etkiledi.

Fosil yakıtlardan kolay kopamayacak gibi gözüken gelişmekte olan ülkeler için ise artan maliyetler henüz sürdürülebilir boyutta değil.

Bize Ulaşmak İçin

  •  Çamlıca Mah. Yenimahalle ANKARA TURKEY
  •  bilgi@enerjiweb.com
  •  (312) 397-7236

 

Yorumlar

Henüz yorum eklenmemiş.

Yorum Ekle

Menu