Deprem Hakkında Bilgiler

8.02.2023 - 16:34

Deprem Hakkında Bilgiler

Depremler, yer kabuğu ya da taş küre adı verilen yerkürenin en üstünde bulunan tabakada fay hattı adı verilen kırıkların çeşitli hareketleri ile meydana gelir. Fay hatları, taş küredeki kayaların gerilme, sıkışma gibi yüksek basınç oluşturan şartlar altında kırılması ile meydana gelir. Depremler ise bu kırıklarda oluşan basınç dengesinin ani bir hareketle değişmesi ile meydana gelen sismik dalgalardır. Daha basit anlatmak gerekirse; depremler yer altında bulunan fay hatları arasındaki enerjinin anlık olarak ortaya çıkmasıdır. Tektonik plakalar arasında bulunan fay hatlarındaki bu hareketlenme, deprem dalgalarını oluşturur ve asıl yıkıcı güce sahip olan enerji türüdür. Bu deprem dalgaları aynı havada yayılan ses dalgaları gibi yerküre de hareket eder ve yüzeye çıkan bu dalgalar depremi yaratır.

Deprem riskinin çok yüksek olduğu bir ülkede yaşadığımız gerçeğini bir kez daha görmüş olduk. Depremle ilgili doğru bilgilere sahip olmamız hayati önem arz etmektedir. Bunları şöyle bir sıralayalım;

-Deprem anında mümkünse dışarı çıkmak en güvenli seçenektir.

-Deprem anında merdiven, balkon ve asansörler çok tehlikelidir. Deprem bitene kadar yapılacak en doğru şey size koruma sağlayabilecek sağlam bir eşyanın yanına çökerek yaşam üçgeni oluşturmaktır.

-Ev içerisindeki iç kapılar korumadan uzaktır ve basitçe inşa edilir. Bundan dolayı deprem anında kapı ve pencerelerden uzak durmalısınız.

-Depreme arabada yakalanırsanız arabada kalmak güvenli değildir. Binalardan düşen parçalar araç içerisinde sıkışmanıza yol açabilir. Depremi hissettiğiniz anda arabanızı yolu kapatmayacak şekilde kenara çekip, kontağı kapatıp araçtan çıkmalısınız. Arabanın yanında çök-kapan-tutun tekniği ile başınızı ve boynunuzu korumalısınız.

-Deprem anında bina dış cepheleri çok tehlikelidir ve yaklaşmamak gerekir.

-Deprem öncesi köpek dostlarımız bizlerin duyamadığı frekansları duyabilir ve depremin oluşturduğu manyetik alan değişikliklerini hissederek olduğu yerden uzaklaşmak isteyebilir. Tabi ki her rahatsız eden hareket deprem habercisi değildir farklı bir sebepte olabilir.

-Küçük ve orta büyüklükteki depremlerin olmasının büyük bir depremle ilişkilendirilmesi doğru değildir. Büyük bir depremden önce bölgede aktivitenin artmasıyla meydana gelen depremler öncü olarak isimlendirilmektedir. Ancak bir depremin öncü olduğunu tespit etmek oldukça zordur.

Depremden Korunmak için Yapılması Gerekenler

-Deprem Öncesinde

-Yaşadığınız yerleşim yerinin deprem tehlikesi hakkında doğru bilgileri ilgili yerlerden öğrenin.

-Ailenizle birlikte olağanüstü durumlarda nasıl davranacağınızı konuşun.

-Evin her odasında üzerinize bir şeyin düşmeyeceği sağlam bir yer belirleyin.

-Yere yatma, başınızı koruma ve bir şeye tutunmayı test edin ve çocuklarınıza da öğretin.

-Mobilya, kitaplık, gardırop ve tablo gibi hem ağır hem de devrilmesi olası eşyaları duvara sabitleyin ve üzerinize devrilmeyecek şekilde yerleştirin.

-Mutfakta özellikle kırılması muhtemel eşyalarınızı üzerinize düşmeyecek şekilde mutfak dolaplarının alt katlarına yerleştirin.

-Mutlaka bir ilk yardım çantası bulundurun. Ayrıca el feneri, radyo ve kronik hasta ilaçlarınızı da bu çantada tutun. Bunları olağanüstü durumlarda kolayca ulaşabileceğiniz bir yerde muhafaza edin.

-Deprem Sırasında

-Deprem sırasında bina çıkışına çok yakın değilseniz bina içerisinde kalın.

-Bina içerisindeyseniz deprem anında sakin olun, panik yapmayın, koşmayın ve güvenli bir yerde sarsıntının geçmesini bekleyin.

-Kesinlikle balkona, merdiven arasına ve asansöre gitmeyin. Çömelin ya da döşemeye yatın.

-Sağlam bir masa, sıra, mobilya veya kapı kasasının altına girin ve başınızı koruyun. Pozisyonunuzu deprem bitinceye kadar değiştirmeyin. Düşen cam kırıkları ya da bina molozlarından yaralanabilirsiniz

-Tiyatro, okul, sinema, büro gibi kalabalık yerlerdeyseniz kesinlikle merdivenlere, asansörlere koşmayın.

-Kendinizi koltuk, sıra gibi yerlerde korumaya alın. En önemlisi sakin olun ve yakınınızda bulunan kişilere de bunları söyleyin.

-Bina dışındaysanız binalardan dökülecek cam parçaları ve yıkıntılardan dolayı bina çevrelerinden uzak durun. Deprem esnasında elektrik ve direk tellerinden de uzak durmalısınız. Ağaçlar, direkler, enerji nakil hatlarından uzakta kalın.

-Araç kullanıyorsanız güvenli bir şekilde kenara çekin ve olabildiğince trafikten uzaklaşın.

-Deprem esnasında köprüler, üst geçitler ve tünellerden uzak durun

-Deprem Sonrasında

-Büyük depremlerden sonra artçı depremlerin olması olasıdır. Bu yüzden bu depremlere karşı hazırlıklı olun.

-Devlet yetkililerinin açıklamalarını takip edin ve Sivil Toplum Kuruluşlarının yardım taleplerini dikkate alın.

-Depremden sonra ilk üç gün yetkililerden izin alınmadıkça evlerinize girmeyin. Küçük artçı sarsıntılar zayıflamış yapılarda yeni hasarlar yaratabilir hatta binaların yıkılmasına neden olabilir.

-Ailenizi bir arada tutun ve açık bir yerde bekleyin. Yaralılarınız varsa bilinçli bir şekilde ilk yardımı siz yapın.

-Deprem sonrasında evinizi terk ederken kendinizi riske atmayacak şekilde kalın giyecek, su, yiyecek, kıymetli eşyalarınızı alın ve evinizi terk edin.

-Enkaz ve yıkıntılar arasında, cadde ve sokaklarda gelişigüzel dolaşmayın.

Bizlerde enerjiweb ailesi olarak bölgede bulunan tüm yardımseverlere kolaylıklar diliyoruz. Vefat eden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet yakınlarına baş sağlığı dileriz, yaralılarımıza acil şifalar dileriz…

  •  Çamlıca Mah. Yenimahalle ANKARA TURKEY
  •  bilgi@enerjiweb.com
  •  (312) 397-7236

Yorumlar

Henüz yorum eklenmemiş.

Yorum Ekle

Menu