Bakan Yıldız: Yeni Petrol Kanunuyla Aramalar Daha Geniş Kapsamlı Olacak

19.04.2012 - 10:17

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı ve Türkiye Karadağ Karma Ekonomik Komisyonu (KEK) Eşbaşkanı Taner Yıldız ile Karadağ Başbakan Yardımcısı ve Türkiye Karadağ KEK Eşbaşkanı Vujica Lazoviç Ekonomi Bakanlığı’nda bir araya geldi. Çeşitli ekonomik anlaşmaların yapıldığı toplantıda konuşan Yıldız, "Karadağlı dostlarımızı Türkiye’de görmekten son derece mutlu olduk. Bu ziyaret vesilesiyle imzaladığımız karma protokol anlaşmasıyla ekonomik ilişkiler daha da çeşitlendirilmiş olacak." diye konuştu.

Türkiye’nin Karadağ’ın bağımsızlığını tanıyan ilk ülkelerden birisi olduğuna işaret eden Yıldız, konuşmasına şöyle devam etti: 

"Siyasi alandaki ilişkilerimizi ekonomide de sağlamaya önem veriyoruz. Ticari ilişkilerimiz 2011 yılında artış olmuş ama bu da yeterli değil. Her iki ülkenin büyümesi ticari hacmimizi de etkiyecek. Bugün ki görüşmelerden sona buna daha çok inandım. Özel sektörün ekonomik ilişkilerde aktif olması ile bunu sağlayabiliriz. Gerek enerji alanında gerekse tarım alanında ve ulaştırma alanında beraber geliştireceğimizi düşünüyoruz. Sayın Karadağ Başbakanı, geçtiğimiz ay içerisinde Başbakan Erdoğan’ı ziyaret etmişti. Bu ziyaret, son derece verimli geçti. Sayın başbakanların taraflarımıza talimatları olmuştu. Yatırımların karşılıklı korunması ve teşviki konusunda anlaşma imzalanmıştı. Şimdi bizde bu başlıkların altını doldurmak düşmektedir. Gerek kıymetli maden ve metaller gerekse hidroenerji santrallerinde bunu yapabileceğimiz kanaatindeyim. İmzalayacağımız anlaşmalarda tabiki bu söylediklerimizle sınırlı olmayacaktır. Biz bu anlaşmalarla kurum ve kuruluşlarımızı yatırımlar için talimatlandırmış oluyoruz. Karşılıklı çıkar ilişkileri içerisinde bunları da yapacaklardır."

"YENİ PETROL KANUNU İLE GERÇEK YATIRIMCILARI DESTEKLEMEKTEYİZ"

Bir gazetecinin Petrol Kanunu’ndaki değişikliği ve aramalarda gelinen noktayı sorması üzerine Taner Yıldız, şunları aktardı: 

"Türkiye Petrol Kanunu yasa tasarısı bakanlar kurulunda görüşüldükten sonra genel kurulun onayına sunulacak. Bu kanun çerçevesinde uluslararası sermayenin ve yerli yatırımcıların son gelişmiş dijital ortamda ve yeni bir pompalama sistemiyle beraber herhangi bir teknik çalışmanın olmayacağı ve gerçek yatırımcının önünü açacağı ve işini kolaylaştıracağı ama bu işi yapacakların kısmen de olsa işini zorlaştırmış oluyoruz. Amacımız gerçek yatırımcıyı desteklemektir. Denizdeki aramalarımızda kilometreleri küçültüyoruz, daha dar kapsamda aramalarımızı yapacağız. Türkiye’nin varsa kaynakları tedarik edebilmek için bu kanun tasarısının yardımcı olacağını görüyoruz. İnşallah bir değişiklik olmazsa KKTC’nde Gazimagosa’da da bunun sondajına da başlamış olacağız. Bunun programını düzenlemeye çalışıyoruz. Mersin İskenderun içinde bu yılsonuna kadar bu ihaleyi yapmış olacağız ve dolayısıyla Antalya’da başlamış olan Mersin-İskenderun da devam edecek. KKTC’nde alının ruhsatla birlikte aramaların daha geniş kapsama olacağını açıklamak isterim."

Karadağ Başbakan Yardımcısı Vujica Lazoviç ise görüşmelerin her iki taraf için de ilişkilerin artması noktasında önemli olduğunu kaydetti. Lazoviç, şöyle konuştu: 

"Görüşmelerde ticari ve ekonomik ilişkileri ele aldık. Bizim gündemimizde daha geniş yelpazede konular vardı. Bankacılık ve ziraat dahil birçok alanda yatırım yapmak gibi. Potansiyel enerji konusunda da işbirliği söz konusuydu. Sayın bakana doğalgazı Karadağ’a taşıdığı için özellikle teşekkür ediyorum. Ekonomi dışında bilimsel alanda birlikte bir şeyler yapabileceğimizi düşündük. Yine sağlık ve eğitim alanında ikili ilişkilerin artacağını düşünüyoruz. Bu görüşmelerle sağlanan başarılarla Karadağ’da yapılacak özelleştirmelerde Türk şirketlerini görmek istiyoruz. Özelleştirmeler elçilikler kanalıyla tarafların bilgisine sunulacak."

Yıldız ve Lazoviç konuşmaların ardından anlaşmaya vardıkları protokolleri imzaladı. Yıldız, Lazoviç’e el işlemeli bir çini hediye etti. Tarafların görüşmeleri daha sonra basına kapalı olarak devam etti.

KAYNAK:Cihan Haber Ajansı

Menu