Avrupa Birliği, Rus enerji sektörüne yönelik ilk resmi ambargoyu kömür ithalatı için koyacak.
AB’nin bu kararı, Ukrayna savaşının ardından Rus enerji sektörüne yönelik resmi olarak uygulanan ilk ambargo olacak.
AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Rusya’ya karşı uygulanacak 5’inci yaptırım paketi kapsamında yapılacak bu ambargonun Rusya için önemli bir gelir kaybı oluşturacağın,ı ülkeden yılda 4 milyar avro değerinde kömür ithalatına yasak getireceklerini söyledi.
ABD, Birleşik Krallık gibi bazı ülkeler daha önce Rusya’dan enerji ithalatını yaptırım uygulama kararı almasına karşın, AB Rus enerji kalemlerine yüksek bağımlılığı nedeniyle bu yönde karar alamamıştı. AB’de bazı büyük şirketler ise Rus enerji sektörüne yönelik kendi ambargo kararlarını daha önceden açıklamıştı.
Kararın kömür fiyatına etkisi hızlı oldu
AB Komisyonu Başkanı von der Leyen’in açıklamasıyla birlikte API2 Rotterdam Kömürü Vadeli İşlemler Piyasası’nda nisan kontratlarında kömürün ton fiyatı dün bir önceki kapanışa göre yüzde 12,6 yükselerek 295 avro oldu.
Almanya ve Polonya, Rus kömürüne en çok bağımlı olan ülkeler olarak öne çıkarken, Endonezya ve Avustralya’nın ardından dünyanın en büyük üçüncü kömür ihraç eden ülkesi olan Rusya, doğal gaz ve petrolde olduğu gibi kömürde de AB’nin ithalatının büyük bir kısmını oluşturuyor.
Anadolu Ajansı’nın Brüksel merkezli düşünce kuruluşu Bruegel verilerinden edindiği bilgilere göre, AB’nin 2020’deki 79 milyon tonluk toplam kömür ithalatının yaklaşık yüzde 54’ü (43 milyon ton) Rusya’dan yapıldı. AB’nin Rusya’nın kömür ihracatındaki payı ise yaklaşık yüzde 22 oldu.
Ambargonun Rusya’ya ekonomik etkisi sönük kaldı
AB’nin Rusya’dan kömür ithalatına ambargo kararı önemli bir adım olarak görülüyor fakat bu ambargonun Rusya’ya ekonomik karşılığı petrol ve doğal gaz ithalatına göre oldukça sönük.
Savaşın başladığı 24 Şubat’tan beri AB’nin Rusya’dan doğal gaz, kömür ile petrol ve petrol ürünleri ithalatı yaklaşık 19,6 milyar avroya buldu.
Bu miktarın yaklaşık 9,8 milyar avrosunu doğal gaz ithalatı oluştururken, 9,1 milyar avrosu petrol ve 720 milyon avrosu kömür ithalatı oldu.
AB, iklim değişikliğiyle mücadele hedefleri kapsamında son yıllarda kömürden elektrik üretimini kısmaya çalışsa da geçen yıl salgın sonrası talepte yaşanan artış ve gaz yerine kömürün daha fazla kullanılmasıyla, kömürden elektrik üretimi tekrar yükselerek kömür AB’nin geçen yılki elektrik üretiminde yüzde 15 pay aldı.
Bize Ulaşmak İçin