Askeri Alanda Enerji Dönüşümü

3.07.2012 - 15:30

Dünyanın pek çok bölgesinde petrol yüzünden savaşılıyor. Akaryakıt tedariği bir güç aracı olarak kullanılıyor. ABD de artık petrole bağımlılığı azaltmak için alternatif yakıtlı savaş araçları kullanmayı hedefliyor. 
1 Temmuz’da İran’a petrol ambargosu uygulanmaya başlanması akaryakıt tedariğinin artık bir ’güç aracı’ olduğunun göstergesi. Buna bir başka misal, Kuzey ve Güney Sudan arasındaki savaş. Amerikalı araştırmacı Michael Klare, 2003 yılında ABD ordusunun Irak’a girmesinin başlıca sebebinin de ülkedeki petrol rezervleri olduğunu belirtiyor. Barış ve anlaşmazlıklar üzerine araştırmalar yapan Klare, petrol savaşlarının süreceği kanaatinde: 

"Petrol giderek tükeniyor. Kalan petrol kaynaklarına bağımlılığımız da sürüyor. Bu sebeple tamamen tükenene kadar petrol fiyatları çok artacak. Kalan kaynaklar için de daha fazla mücadele edilecek." 

Ordunun yakıt ihtiyacı arttı 

Batılı endüstri ülkelerinin petrole erişimi hayati bir mesele. Akaryakıt tedariğini güvence altına almak için gerekirse askeri güç kullanmak, çoğu devletin ulusal güvenlik stratejinin bir parçası. Öte yandan Michael Klare askeri kuvvetlerin de hiç olmadığı kadar petrole bağımlı olduğuna dikkat çekiyor. Klare, İkinci Dünya Savaşı’nda bir ordunun, asker başına günde 15 litre yakıta ihtiyaç duyduğunu, bugün bu miktarın 60 litreye yükseldiğini belirtiyor. 

Örneğin Leopard 2 savaş tankı 100 kilometrede 530 litre dizel yakıt harcıyor. Modern bir savaş uçağı bir saatte 2 bin ila 6 bin litre kerozin yakıyor. Michael Klare yakıtın savaş güçleri için hayati önemde olduğunu belirtiyor: 

"Saddam Hüseyin 1990’da Kuveyt’i işgal ettiğinde, bölgedeki Amerikan güçleri için tehlike oluştu. Çünkü birlikler Suudi Arabistan’daki petrol kaynaklarına bağımlıydı. Eminim ki Bush yönetiminin askeri müdahale kararı bu yüzdendi. " 

 

Petrole alternatif yakıt 

ABD, petrol kaynaklarının tükenmesinin silahlı kuvvetler için büyük bir tehlike oluşturabileceğinin çoktan bilincine vardı. ABD’li bilim insanı Michael Hornitschek, 2006 yılında "War Without Oil – Petrolsüz Savaş" adlı bir araştırma hazırladı. Araştırma Amerikan güçlerinin petrolden bağımsız hale gelmesini hedefliyor. Yakın bir zamanda da ABD Deniz Kuvvetleri Müsteşarı Ray Mabus, askeri birliklerin 2020 yılana kadar yarı yarıya fosil olmayan kaynaklardan enerji tedarik edeceğini açıkladı: 

"Yakıt tedariğine bağımlıyız. Şok fiyatlar da bizi etkiliyor. Örneğin, Libya’da halk hareketi başlayınca petrol fiyatları arttı ve bu Amerikan Deniz Kuvvetleri’ne milyarlarca dolara mal oldu. Petrolden uzak durmalıyız. Bu bizim savaş gücümüzü arttırır." 

Dünya’da en çok yakıt tüketen Pentagon, yeni kaynak arayışlarında da başı çekiyor. ABD’li bilim insanları yosundan uçak yakıtı elde etmeyi başardılar. Ancak alternatif yakıtlar bulmak uzun vadeli sonuç getirecek. Çünkü günümüz tank, uçak ve helikopterlerine yüzlerce milyar dolar yatırım yapıldı. Yani petrolsüz savaş projesinin gerçekleşmesi için savaş endüstrisi teknolojisi henüz çok geride. Bu nedenle ileride petrol savaşlarının artması bekleniyor.  

KAYNAK: Deutche Welle

Menu