Artvin’deki Dört HES Yıllık Toplam 4,627 TWh Enerji Üretiyor

9.11.2020 - 14:21

Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü olarak Türkiye’nin 2023 hedefleri doğrultusunda çalıştıklarını belirten DSİ Genel Müdürü Kaya Yıldız, şu açıklamalarda bulundu:

“DSİ olarak bizler kutsal bir görevi yerine getiriyoruz. Bu görevi yerine getirirken mesai mefhumu dinlemiyor, gecemizi gündüzümüze katıyoruz. İnsanların en hayati ihtiyacı olan içme suyu temini hizmeti ve yine insanların can ve mal emniyetini sağlayan suyun zararlarından koruma görevi, temiz enerjinin kaynağı olan HES yatırımları, gıda güvenliğinin teminatı olan sulu tarıma yapılan yatırımları ile doğrudan insanımıza hizmet etme gibi bir misyonu üstlenmiş olan Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü olarak son derece mesuliyetli, faziletli ama bir o kadar da zor bir görevi yüklenmiş oluyoruz. Kısacası Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü olarak Ülkemizin bütün su kaynaklarının korunmasına ve sürdürülebilir bir şekilde kullanılmasına dair politikalar oluşturmak ve ulusal su yönetimini koordine etmek vazifelerini yerine getirmekteyiz.”

DSİ Genel Müdürlüğü olarak özellikle son 18 yılda devasa büyüklükte baraj, gölet, sulama tesisi, içmesuyu ve arıtma tesisi, atıksu arıtma tesislerini, Hidroelektrik Santralleri inşa ederek ve dereleri ıslah ederek bununla birlikte sosyal yaşam alanları oluşturarak vatandaşların istifadesine sunduklarının altını çizen DSİ Genel Müdürü Kaya Yıldız, ‘Bu kapsamda Çoruh nehri üzerinde yapılan devasa barajların milli ekonomiye devasa katkı sağladıklarını belirterek, Artvin’de Çoruh Nehri üzerinde inşa edilen Muratlı, Borçka, Deriner ve Artvin Barajları işletmeye girdikten sonra bugüne kadar yaklaşık olarak 33 milyar kilowatsaat enerji üretmiş olup; güncel rakamlara göre ülke ekonomisine 20 milyar TL katkı sağladıklarını ifade etti.

DSİ Genel Müdürü Yıldız, “Son olarak bu projelerin yapılmasında en büyük destekçimiz Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a ve Tarım ve Orman Bakanı Sayın Dr. Bekir Pakdemirli’ye şükranlarımı sunuyor, Çalışmalarda emeği geçenlere teşekkür ediyorum.” dedi.

MURATLI TBMM 85.YIL MİLLİ EGEMENLİK BARAJI VE HES

Muratlı TBMM 85. Yıl Milli Egemenlik Barajı ve HES, Artvin ili Borçka ilçesinin 17 km mansabında, Muratlı beldesinin 2 km menbasında, Gürcistan sınırına 100 m mesafede bulunmaktadır.

Türkiye Avusturya ikili işbirliği projesi olan ve Eylül 1999’da inşaatına başlanan baraj, 29 Haziran 2005 tarihinde dönemin Başbakanı, şimdiki Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından hizmete açılmıştır.

Türkiye Büyük Millet Meclisinin kuruluşunun 85. yılı münasebetiyle Muratlı TBMM 85.Yıl Milli Egemenlik Barajı ve HES olarak adlandırılan proje; Türkiyenin en hızlı akan nehri olan ve Dünyanın da en süratli akan 10 nehrinden biri kabul edilen Çoruh Nehri üzerinde tamamlanan ilk barajdır.

Muratlı Barajının temelden yüksekliği 49 m olup; bölgede kil kaynaklarının yetersiz olması nedeniyle geçirimsizliği sağlamak maksadıyla, menba yüzü asfalt kaplamalı kaya dolgu tipinde inşa edilmiştir. Ülkemizin menba yüzü asfalt kaplamalı olan ilk ve tek baraj projesidir.

Muratlı Barajının kurulu gücü 115 MW olup ortalama yıllık enerji üretim miktarı ise 444 milyon kWh’dir.

Muratlı Barajında 01 Kasım 2020 tarihi itibariyle 6 milyar 114 milyon kWh enerji üretilmiş olup; milli ekonomiye 3 milyar 705 milyon TL katkı sağlanmıştır.

BORÇKA BARAJI VE HES

Borçka Barajı ve HES Projesi, Çoruh Nehri ile Murgul Çayının birleşim yerinin takriben 300 m mansabında, Borçka ilçesinin 2,5 km menbasında ve Artvin ilinin 30 km kuzeybatısında bulunmaktadır.

Çoruh Nehrinin ikinci mavi gerdanlığı Borçka Barajının temelden yüksekliği 146 m olup kil çekirdekli zonlu kaya dolgu tipinde inşa edilmiştir.

Borçka Barajının gövdesi alüvyon zemin üzerine oturduğundan sızdırmazlığı sağlamak için maksimum 57,8 metre derinliğinde toplam 11.944 m² geçirimsizlik duvarı inşa edilmiştir.

01 Eylül 1999 tarihinde inşaatına başlanan baraj, 8 Nisan 2007 tarihinde dönemin Başbakanı, şimdiki Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından hizmete açılmıştır.

Borçka Barajının kurulu gücü 300 MW olup ortalama yıllık enerji üretim miktarı ise 1 milyar 39 milyon kWh’dir.

Borçka Barajında 01 Kasım 2020 tarihi itibariyle 11 milyar 448 milyon kWh enerji üretilmiş olup; milli ekonomiye 6 milyar 936 milyon TL katkı sağlanmıştır.

DERİNER BARAJI VE HES

Deriner Barajı ve HES, Aşağı Çoruh Havzasında, Artvin İlinin 5 km menbasında, Çoruh Nehri üzerinde yer almaktadır.

Çift eğrilikli beton kemer tipinde inşa edilen Deriner Barajının temelden yüksekliği 249 m gövde yüksekliği ile kendi sınıfında Türkiye’nin en yüksek, Avrupa’nın 3., Dünya’nın da 6. en yüksek barajıdır.

08 Ocak 1998 tarihinde inşaatına başlanan Deriner Barajı 12 Aralık 2012 tarihinde dönemin Başbakanı, şimdiki Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından hizmete açılmıştır.

Deriner Barajının kurulu gücü 670 MW olup ortalama yıllık enerji üretim miktarı ise 2 milyar 118 milyon kWh’dir.

Deriner Barajında 01 Kasım 2020 tarihi itibariyle 11 milyar 762 milyon kWh enerji üretilmiş olup; milli ekonomiye 7 milyar 126 milyon TL katkı sağlanmıştır.

ARTVİN BARAJI VE HES

Artvin Barajı ve HES Çoruh Nehri üzerinde, Orta Çoruh Havzasında bulunmaktadır. Yusufeli İlçesinin yaklaşık 30 km mansabındadır.

Çoruh Nehri Projeleri kapsamında yer alan Artvin Barajı ve HES Projesine Doğuş Enerji Üretim ve Ticaret A.Ş. tarafından 01 Ocak 2011 tarihinde başlanmış olup; 14 Ocak 2016 tarihinde işletmeye alınmıştır.

Artvin Barajının temelden yüksekliği 180 m olup beton ağırlık tipindeki inşa edilmiştir.

Artvin Barajının kurulu gücü 332 MW olup ortalama yıllık enerji üretim miktarı ise 1 milyar 26 milyon kWh’dir.

Artvin Barajında 01 Kasım 2020 tarihi itibariyle 3 milyar 675 milyon kWh enerji üretilmiş olup; bunu maddi karşılığı ise 2 milyar 226 milyon TL’dir.

Artvin İlinde işletmedeki 4 barajdan bugüne kadar toplam 32 milyar 999 milyon kWh enerji üretilmiş olup; bunu maddi karşılığı ise 19 milyar 993 milyon TL’dir.

(Enerji Portalı)

Yorumlar

Henüz yorum eklenmemiş.

Yorum Ekle

Menu