Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Afrika’da enerji görüşmeleri gerçekleştirdi

25.05.2022 - 19:00

Almanya Başbakanı Olaf Scholz’un Senegal, Nijer ve Güney Afrika’ya yaptığı ziyaretlerde enerji işbirliği, toplantınların en önemli görüşme konusuydu.

Rus doğalgaz ve petrol kaynaklarına alternatif bulmak için arayışını sürdüren Avrupa ülkesi Almanya’nın Başbakanı Scholz’un bu kapsamda ziyaret gerçekleştirdiği ilk yer Senegal oldu.

Scholz’e ekonomi dünyasından, işadamları ve enerji uzmanlarını barındıran çok büyük bir delegasyon eşlik etti.

Son yıllarda Atlantik‘in deniz yataklarında gerçekleştirdiği sondaj çalışmaları sonrası, dünyanın en zengin doğalgaz rezervlerini keşfeden Senegal’in yenilenebilir enerji projelerine Almanya’nın destek vereceğini ve iki ülkenin bu konuda ortak çıkarlarının olduğu açıklandı.

Almanya’dan güneş enerjisi panelleri konusunda destek beklediklerini dile getiren Senegal Başbakanı Macky Sall ise ülkesinin LNG üretiminin gelecek yıl 2,5 milyon ton ve 2030’a kadar 10 milyon tona çıkaracağını, Avrupa pazarına LNG sağlamak istediklerini açıkladı.

Scholz’un ikinci durağı dünyanın en fakir ülkeleri arasında yer alan Nijer oldu. Başta Boko Haram olmak üzere radikal İslamcı terör örgütlerine karşı mücadeleyi koordine eden "Gazelle Misyonu" kapsamında Nijer’de konuşlanan 200 Alman askerlerinin bulunduğu askeri kampı ziyaret etti.

Scholz, bu ülkeyle de enerji ve madencilik alanında ortak çalışmalar yapılacağını açıkladı.

Scholz’un üçüncü durağı ise Almanya’nın Afrika’daki en önemli ekonomik ortağı olan Güney Afrika idi.

Güney Afrika ile enerji alanında büyük işbirlikleri hedefleniyor

Güney Afrika Cumhurbaşkanı Cyril Ramaphosa ile başkent Pretoria‘da biraraya gelen Scholz, Afrika’da faal bine yakın Alman şirketin 600’ünün Güney Afrika’da bulunduğunu belirterek, bundan sonra özellikle enerji sektöründeki ortak projelerin ön plana çıkarılacağını sözlerine ekledi.

Güney Afrika’nın geniş su, rüzgar ve güneş enerjisi kaynaklarına sahip olduğu, Almanya’nın Güney Afrika’da fotovoltaik (ışığın elektrik enerjisine dönüştürülmesi) ve rüzgar tesislerinin kurulmasına destek sağlamasının yanısıra, aynı zamanda hidrojen ortaklığı hedeflendiği de belirtiliyor.

Almanya, ulusal hidrojen stratejisi uyarınca ülke dışından getirmeyi planladığı hidrojen ile 2030 yılına kadar hidrojen kullanımını 3 kat arttırmayı hedefliyor.

Güney Afrika Uluslararası İlişkiler ve İşbirliği Bakanı olan Naledi Pando yaptığı açıklamada, ülkesinin 2030’a kadar yenilenebilir enerjiye 7,2 milyar dolarlık yatırım yapmayı hedeflediğini ve sürdürülebilir enerji üretimine geçiş konusunda Almanya’nın uzun yıllara dayalı deneyimlerinden faydalanmak istediklerini söyledi.

Rusya ile de nükleer enerji işbirliği anlaşması yapan Güney Afrika son dönemde Brezilya, Hindistan, Çin gibi ülkelerle enerji geliştirme programları hazırladı.

Katar ile Birleşik Arap Emirlikleri enerji konusunda Almanya ile çalışacaklar

Almanya’nın Rus enerji kaynaklarına bağımlılığını azaltma, hatta tümden sonlandırma gerekliliğinin anlaşılması sonrası Yeşiller Partili Federal Ekonomi Bakanı Robert Habeck, Katar ile Birleşik Arap Emirlikleri’nde görüşmeler yapmış ve sıvılışatırılmış doğalgaz alımı konusunda anlaşmalara imza atmıştı.

Almanya, Rusya’nın Ukrayna’yı işgali öncesinde doğalgazının yüzde 55’ini, kömürün yüzde 50’sini, petrolün de yüzde 30’unu Rusya’dan ithal ediyordu.

Bu görüşmeler arasında Başbakan Olaf Scholz, Afrika ziyaretleri kapsamında Senegal ve Güney Afrika’yı önümüzdeki ay yapılacak olan G7 zirvesine konuğu olarak davet etti.

Dünyanın en gelişmiş yedi ekonomisinden oluşan ülkelerin 26-28 Haziran arasında planlanan zirvesine Hindistan, Endonezya ve Arjantin de davet edildi.

  •  Çamlıca Mah. Yenimahalle ANKARA TURKEY
  •  bilgi@enerjiweb.com
  •  (312) 397-7236

 

 

 

 

 

Yorumlar

Henüz yorum eklenmemiş.

Yorum Ekle

Menu