AB Enerji Bakanları yarın olağanüstü toplanıyor

29.09.2022 - 17:29

Yarın Brüksel’de olağanüstü toplantı. Avrupa Birliği üyesi ülkelerin enerji bakanları, elektrik ve doğal gaz fiyatlarındaki artış için alınacak yeni tedbirleri görüşmek üzere yarın Brüksel’de toplanıyor.

Avrupa Birliği dönem başkanı, üye ülkelerin bakanlarıyla enerji krizinin tartışılacağı toplantının Çekya’nın çağrısı üzerine yapıldığını söyledi. Bakanların ilk olarak elektriğe talebin yoğun saatlerde talebi azaltmaya yönelik önlemleri nasıl alabiliriz bunun konuşulacağı, elektrik üretimden aşırı gelir elde eden şirketlerden katkı alınması ve fosil yakıt sektöründeki şirketlerin fazla kârından dayanışma vergisi toplanmasını içeren teklifler değerlendirilecek.

AB Komisyonu tarafından hazırlanan teklifler, üye olan ülkelerin toplam elektrik tüketimlerini %10 oranında gönüllü şekilde düşürmeleri, en yoğun saatlerde elektrik tüketiminin zorunlu şekilde %5 azaltılması, elektrik üretenlerin (yenilenebilir, nükleer, kömür vb.) gelirlerinin megavat saat başına 180 euro ile sınırlandırılması ve fosil yakıt sektöründe dayanışma katkısı adında yeni bir vergi alınmasını içeriyor. Bu tedbirler doğrultusunda AB ülkelerinin toplam 140 milyar euro kaynak toplaması bekleniyor. Bu toplanan parayla vatandaşlara ve işletmelere destek sağlanması öngörülüyor. Söz konusu tekliflerin üye ülkeler tarafından kabul edilmesi bekleniyor.

Yüksek gaz fiyatları için ise daha fazla politika seçeneği konusunda fikir alışverişinde bulunacaklar. AB Komisyonu planına ithal doğal gaza tavan fiyat getirilmesini dahil etmemiş aralarında Fransa, İtalya, İspanya ve Belçika’nın da bulunduğu AB üyesi 15 ülke, bu hafta AB Komisyonundan ithal doğal gaza tavan fiyat uygulamaya yönelik plan hazırlamasını istedi.

Komisyon gaz sorununa çözüm için hazırladığı belgeyi ülkelere sundu. Atılabilecek ve uygulanabilecek ilave tedbirleri içeren ancak resmi olmayan belge hazırladı ve üye ülkelere sundu. Bu belgede doğal gaza geniş bir biçimde tavan fiyat getirilmesinin karışık olabileceği ve enerji güvenliği açısından risk olabileceği konusunda uyarıda bulundu. Komisyon doğal gaz fiyatının yüksek olmasından ve gaz piyasalarının dalgalanmalarına işaret ederek gaz fiyatlarına müdahale gerektiği kanaatinde. Bu müdahalenin Rus etkisini zayıflatmak, gaz alım maliyetlerini düşürmek ve elektrik üretiminde gaz fiyatlarının etkisini azaltmayı amaçladığını vurguladı. Rusya’dan gelecek olan doğal gaza tavan fiyat uygulanmasının uygun olduğu belirtildi.

Başka bir önlem olarak Avrupa’ya doğal gaz tedarik eden Rusya dışındaki güvenilir ortaklarla olumlu ve yapıcı bir ortamda görüşmeler yapılarak daha düşük fiyatlar müzakere edilmesi istendi. Avrupa’ya uygulanan fiyatların düşürülmesi konusu da belgede yer aldı. Avrupa gaz piyasalarında fiyatların belirlendiği TTF’nin de aşırı dalgalandığı ve yeni bir sistemle Avrupa gaz piyasalarında fiyatların daha düşük seviyelere indirilebileceği ifade edildi. Bu belgede doğal gazdan elektrik üreten santrallerin fiyatlarını düşürmeye yönelik adımlar da yer aldı.

Almanya ve Hollanda gibi ülkeler ise doğal gaz fiyatlarına tavan getirilmesi konusundaki fikre sıcak bakmıyorlar. Tavan fiyat getirilmesi durumda enerji arz güvenliğinin riske gireceği görüşünde olan bu ülkeler, kış ayları yaklaşırken doğal gaz tedariğine zarar verebileceğini değerlendiriyorlar.

Toplantıda gündeme gelmesi beklenen bir diğer konu ise Kuzey Akım 1 ve Kuzey Akım 2’de yaşanan gaz sıkıntıları konusu. Danimarka, Almanya ve İsveç bu konuya öncülük edecekler. AB ülkeleri bu sızıntıların bir rastlantı olmadığını, kasıtlı yapıldığını ve bu konun araştırılması gerektiğini düşünüyorlar.

Enerji bakanlarının doğal gaza tavan fiyat uygulanması konusunu yoğun biçimde tartışması bekleniyor. Toplantının son kısmında ise Danimarka’nın, Almanya ve İsveç ile birlikte Kuzey Akım 1 ve Kuzey Akım 2’de yaşanan gaz sızıntıları konusunu gündeme getirmesi öngörülüyor. Enerji arz güvenliği için alınabilecek ilave tedbirlerin bu kısımda değerlendirilmesi bekleniyor.

  •  Çamlıca Mah. Yenimahalle ANKARA TURKEY
  •  bilgi@enerjiweb.com
  •  (312) 397-7236

Yorumlar

Henüz yorum eklenmemiş.

Yorum Ekle

Menu