Yeni enerji tasarruflu cam, elektrik faturalarımızı azaltabilir

22.12.2021 - 17:23

Enerji tasarruflu camlar, ev yalıtımında bir sonraki büyük adım olacak mı?

Kışın ortalarında pencere camlarından birine dokunduysanız, ne kadar soğuk olabileceğini zaten bilirsiniz. Aynı şekilde, yazın güneye bakan pencereler evlerimize ısı yayarak boğucu olabilen bir sera etkisi yaratırlar.
Ancak şimdi, bir grup bilim insanı bu doğal fenomenden yararlanmaya ve bu sürecin enerji tasarrufuna katkıda bulunması adına çalışıyor.

Pencereler, evlerimizin enerji verimliliği en düşük parçalarından biridir ve ABD Enerji Bakanlığı’nın verilerine göre, yalnızca ABD’de pencereden kaynaklı enerji tüketimi, enerji kullanımının yaklaşık yüzde dördünü oluşturmaktadır.
Singapur Nanyang Teknoloji Üniversitesi’nden (NTU Singapur) bilim adamları tarafından yönetilen uluslararası bir araştırma ekibi, bu sorunu çözebilecek bir malzeme icat etti.

Ekip, bir cam pencere paneline uygulandığında, odaları ısıtmaya veya soğutmaya adapte olabilen, türünün ilk örneği bir kaplama türü geliştirdi.

 

NTU Singapur tarafından keşfedilen enerji tasarruflu cam

 

Kendinden uyarlamalı olan enerji tasarufflu camın sihri nedir?

Bu pencere kaplaması, ısıtma ve soğutmadan sorumlu ışık spektrumlarından yararlanarak çalışır. Bu kaplama, yaz aylarında, cam güneş ısısını (kızılötesi ışığa yakın bir ışın) bastırırken aynı zamanda radyasyonlu soğutmayı da mümkün kılar. Kışın, cam tam tersini yapar, ısı kaybını bastırır, dolayısıyla takılı olduğu odayı ısıtır.
Kaplama malzemesi hiçbir elektrik bileşeni içermez ve vanadyum dioksit nanopartikül kompozit katmanlarından, Poli(metil metakrilat), PMMA ve düşük emisyonlu bir katmandan oluşur.

Araştırma ekibi, sonuçları çalışırken görmek için bir kızılötesi kamera kullanarak laboratuvar testleri gerçekleştirdi. Deney, camın çeşitli farklı koşullarda (ortalama oda sıcaklığının 70C üstüne kadar) kontrollü bir miktarda ısı yaymasına izin verdiğini ve kaplamanın değişen hava koşullarına tepki verdiğinin kanıtı oldu.
Çalışmanın baş araştırmacısı olan, NTU Malzeme Bilimi ve Mühendisliği Okulu’ndan Doktor  Yi: ’’Tüm mevsimlerde değişen sıcaklıklara tepki vermek için sürekli olarak kendini ayarlayabilir.’’ diye konuştu.

“Günümüzde enerji tasarrufu sağlayan pencerelerin çoğu, görünür ve yakın kızılötesi güneş ışığından kaynaklanan güneş ısısı kazanımının bir kısmını ele alıyor. Bununla birlikte, araştırmacılar genellikle uzun dalga boyundaki kızılötesinde gerçekleşen ışınımsal soğutmayı gözden kaçırıyorlar." diye ekledi.
“Duvarlarda ve çatılarda ışınımla soğutmaya odaklanan yenilikler kullanılırken, bu işlev kış aylarında istenmeyen bir hal alıyor. Ekibimiz, ilk kez her iki dalga boyuna da olumlu tepki verebilen, yani her mevsimde değişen sıcaklıklara tepki vermek için sürekli olarak kendi kendine ayarlanabilen bir cam yarattılar.’’

Enerji tasarruflu cam tüm iklimlerde de performans gösterir mi?

Malzemeyi tamamen denemek için araştırma grubu, dünya çapında yedi farklı iklim bölgesinde testler gerçekleştirdi. Ve camın hem sıcak hem de soğuk iklimlerde ve farklı mevsimlerde enerji tasarrufu yetenekleri gösterdiğini keşfettiler. 

Her mevsimde işlevini yerine getiren bu cam %9’a varan toplam enerji tasarrufu performansına sahiptir. Bu oran Singapur’da bir yıl boyunca 60 haneye elektrik sağlamak için gereken yıllık tahmini enerji olan 330.000 kWh’ye eşittir.

Araştırmaya katılan Araştırma Görevlisi Wang Shancheng, "Sonuçlar, sıcak ve soğuk mevsimsel sıcaklık dalgalanmalarından bağımsız olarak enerji kullanımını kesmeye yardımcı olabileceğinden, camımızın her türlü iklimde uygulanabilirliğinin bir kanıtıdır. "Bu, buluşumuzu, mevsimsel değişikliklerin daha az olduğu bölgelerde sınırlı kullanım alanı bulma eğiliminde olan mevcut enerji tasarruflu pencerelerden ayırıyor." diyor.

Bu açıklamalar camın bilimsel yapısının, farklı bölgelere ve pazarlara uyacak şekilde özelleştirilebileceği anlamına gelir.

Dr Long Yi, “Cam panel üzerine katmanlı özel nanokompozit kaplamanın yapısını ve bileşimini basitçe ayarlayarak, inovasyonumuzun potansiyel olarak geniş ısı düzenleme uygulamalarında ve pencerelerle sınırlı kalmayacak şekilde kullanabiliriz.” diyor.

Bu yenilik için Singapur’da bir patenti başvurusu yapıldı, ancak pencerelerin ne zaman bu camlar ile donatılacağı konusunda henüz bir tahmin açıklanmadı.

Bize Ulaşmak İçin

  •  Çamlıca Mah. Yenimahalle ANKARA TURKEY
  •  bilgi@enerjiweb.com
  •  (312) 397-7236

 

 

Bunlarda İlginizi Çekebilir

Yorumlar

Henüz yorum eklenmemiş.

Yorum Ekle

Menu