TMMOB, enerji faturalarında verilerin çarpıtıldığını iddia etti

7.01.2022 - 14:04

Elektrik fiyatlarında aralık sonunda yapılan zamlarla ilgili rapor yayımlayan TMMOB, EPDK’nın elektrik zamları ile özel elektrik şirketlerini kollandığını savundu.

TMMOB, zamlar sayesinde özel elektrik şirketlerinin elde ettiği kazançların katlandığını, EPDK’nın iddia ettiği maliyet artışı verilerinin gerçeği yansıtmadığını belirtti.

Yayınlanan raporda, 2019 Ocak-2022 Ocak döneminde de TÜFE artış oranı yüzde 72,5 olarak gerçekleştiğini ancak aynı dönemde elektrik fiyatlarının yüzde 155,5-334,8 oranında arttırıldığını belirten TMMOB elektrik zamları ile özel elektrik şirketlerin kollandığını savundu.

Türkiye’de 4 kişilik bir hanenin aylık asgari elektrik tüketiminin 230 kWh olduğu belirtilen raporda Aralık 2021’de bir ailenin buna göre ödediği fatura toplamının aylık en az 210,58 TL olduğu, Ocak 2022 itibarıyla aylık faturanın yüzde 76 artarak 370,80 TL`ye çıkacağı belirtildi.

Doğalgazda da durum aynı

2021 yılı içinde her ay doğalgaz fiyatlarına zam yapan BOTAŞ’ın gaz satış fiyatları; Ocak 2022’de yapılan yüksek oranlı zamla birlikte, Ocak-2021 Ocak-2022 döneminde konut aboneleri için yüzde 47,1, ticari işletmeler ve küçük sanayi işletmeleri için yüzde 76,6, büyük sanayi işletmeleri için yüzde 345,5, elektrik santralları için yüzde 290,4 arttı.

Raporda doğalgaz faturalarının BOTAŞ’ın yaptığı zamların yanı sıra özel doğalgaz dağıtım şirketlerinin ‘Sistem Kullanım Bedelleri’nin sürekli arttığı belirtilerek “Fiyat artışlarının sürekli olarak yansıtıldığı Sistem Kullanım Bedeli ve vergiler, tüketicinin ödediği tutarın üçte birine ulaşmaktadır” ifadeleri kullanıldı.

Akaryakıtta durum

“Yüzde 90’ın üzerinde dışa bağımlı olan ve ithal edilen petrolden üretilen akaryakıt fiyatları, resmi enflasyon rakamı olan yüzde 36,08’dan çok daha yüksek oranlarda arttı. Son bir yıl içinde bayi satış fiyatları kurşunsuz benzinde yüzde 79, motorinde yüzde 92,8, otogazda yüzde 124,9 oranlarına varan artışlar gösterdi. Bu denli yüksek artışların başlıca nedenleri, dünya genelinde petrol fiyatlarındaki yukarı doğru hareketlilik, TL’nin hızlı değer kaybı ve petrol ürünlerine uygulanan yüksek vergilerdir.

Doğalgazın üretimlerinde sınai girdi olduğu sanayi tesisleri, yüzde 345 oranındaki fiyat artışlarını maliyetlerine ve ürün satış fiyatlarına yansıtacaklardır. Bütün bunlar geneldeki fiyat artışlarını daha da hızla yükseltecek, hayat pahalılığını katlanarak artıracaktır.”

TMMOB’un önerileri

TMMOB ayrıca elektrikte konutlar için düşük tarife sınırının aylık 230 kWh’a yükseltilmesi gerektiğini, konutlarda elektrik, doğalgaz ve suda KDV oranının ise yüzde 1’e düşürülmesi gerektiğini belirtti.

Raporda kamu elindeki santralların özelleştirilmesi derhal durdurulması gerektiğini ve verimli özel santralların kamulaştırılması ve EPDK’nın kapatılması ve Türkiye Elektrik Kurumu’nun (TEK) yeniden kurulması önerileri sıralandı.

Raporda, “Ülkemiz, sanayimiz, halkımız ve geleceğimiz için yukarıda sıraladığımız önlemler ve oluşması gereken kamu kurumları mutlak gerekliliklerdir. Ülkemizin serbestleştirmelerin, özelleştirmelerin acı sonuçlarından ve özel şirketlere sunulan hukuk dışı ayrıcalıklardan başka türlü kurtulması mümkün değildir” görüşü aktarıldı.

Bize Ulaşmak İçin

  •  Çamlıca Mah. Yenimahalle ANKARA TURKEY
  •  bilgi@enerjiweb.com
  •  (312) 397-7236

Bunlarda İlginizi Çekebilir

Yorumlar

Henüz yorum eklenmemiş.

Yorum Ekle

Menu