Suudi Arabistan, düşük petrol fiyatları nedeniyle bütçesinin verdiği açığa önlem alabilmek için 2016 bütçesi dahilinde harcama kısıntıları, sübvansiyon reformları ve özelleştirme içeren bir dizi tedbir açıkladı.
Suudi Arabistan, kaya petrolü üreticileri gibi yüksek maliyetli üreticileri piyasa dışına itebilmek ve piyasa payını koruyabilmek için petrol üretimini yüksek seviyelerde tuttu. Ancak bunun sonucu bütçe açığı, petrol gelirlerinin yüzde 23 düşmesinin etkisi ile 98 milyar dolara çıkarak Gayri Safi Yurtiçi Hasılanın (GSYH) yüzde 15’ine ulaştı.
Suudi Arabistan yönetimi, Suudi Kralı Selman bin Abdülaziz başkanlığında toplanan Bakanlar Kurulu toplantısının ardından zam kararını açıkladı. Buna göre, akaryakıt fiyatlarında artışa gidildi
Bloomberght’nin haberine göre daha önce 0,45 Suudi Arabistan Riyali (35 kuruş) olan 91 oktan benzin fiyatı, 0,75 riyale (58 kuruş) yükseldi. 95 oktan benzin fiyatı ise 0,60 riyalden (46 kuruş) 0,90 riyale (69 kuruş) yükseldi.
Öte yandan, Maliye Bakanlığı, bazı sektör ve işletmelerin özelleştirmesi de dahil bazı tedbirlere gitti. Bunun yanında, enerji, su ve elektrik fiyatlarında, verimliliği iyileştirmek için bazı düzenlemelere gidildi. Benzin fiyatlarına zammın yanında, yüksek refaha sahip vatandaşlar için elektrik tarifeleri artırıldı. Su fiyatlarına zam yapıldı ve sanayi kullanıcıları için tüm enerji fiyatlarında değişikliğe gidildi.
Suudi Arabistan 2015 yılı başında bütçe açığını 38.66 milyar dolar olarak belirlemişti. Dünyadaki en büyük petrol üreticisi ülkelerinden olan Suudi Arabistan’ın gelir kaynaklarının başında yüzde 90’ı aşan oranla petrol geliyor.