Elektrikte aboneleri çifte sözleşmeye dikkat

17.05.2015 - 11:04

Elektrikte serbest tüketici olma hakkı kazanan mevcut abonelerini kaptırmak istemeyen firmalar, yeni abone kaydı yaptıracak tüketicilere, iki farklı sözleşme sunuyor.

Abonelik sözleşmesiyle birlikte serbest tüketici sözleşmesi de imzalatan firmalar böylece aboneliğin serbest tüketici statüsünde de kurum içinde kalmasını sağlıyor.

Abonelere istediği şirketten elektrik alabilme imkanı sunan serbest tüketici statüsüne geçmek için uygulanan barajın yıllık 4 bin kilovatsaate, yani aylık ortalama 130 liralık faturalara çekilmesi, elektrik dağıtım şirketleri arasında yaşanılan rekabetin iyice kızışmasını sağladı.

Bu da, birbirinden abone kapma yarışına giren firmaların şebekesini taşıyacak abonelere yüzde 15’i bulan indirimli tarife üzerinden iki yıl sabit fiyat garantisi vermesinin yanı sıra, cep telefonu, tablet bilgisayar, market çeki gibi cazip hediye kampanyalarını devreye sokmalarına yol açıyor.

Ancak, ucuz eletrik, sabit fiyat ve cazip hediye vaadinde bulunan rakiplerine, mevcut abonelerini kaptırmak istemeyen firmalar da boş durmuyor.

İşi baştan sağlama almak için yeni abone kaydı yaptıracak tüketicilere, abonelik sözleşmesiyle birlikte serbest tüketici sözleşmesi de imzalatıyor.

İmzalatılan bu ikinci sözleşme, abonenin serbest tüketici hakkı elde etmesiyle birlikte uygulamaya konularak, aboneliğin serbest tüketici statüsünde de kurum içinde kalmasını sağlıyor.

ŞİKAYETLER ARTIYOR

Okuyucularımızdan Atilla Karael gibi abonelerin “tüketici kazanımları engelleniyor” diye tepki gösterdiği bu uygulamayı devreye sokan elektrik dağıtım kuruluşları ise uygulamanın “aboneleri ek prosedür işlemlerinden kurtarmak” olduğunu savunuyor.

Kuruluş yetkilileri ayrıca, “Sözleşmeyi uygulamaya koymadan önce, serbest tüketici limitlerini yakalayan abonelerimizi mutlaka telefonla arayıp, bilgilendirme yapıyor ve onların onaylarını alıyoruz. Onayını almadığımız abonelerimizi kesinlikle serbest tüketici yapmıyoruz” diyor.

SEÇME ÖZGÜRLÜĞÜ TÜKETİCİDE

Cep telefonlarında olduğu gibi kademeli olarak şebeke taşıma uygulamasına geçilmesi, daha önce sadece yüklü miktarda elektrik tüketimi olan işyerleri ve işletmelerin yararlanabildiği serbest tüketici uygulamasından konut abonelerinin de yararlanabilmesine imkan sağladı.

Bu da, belirlenen limitlerde elektrik tüketimi gerçekleştiren tüm abonelerin, hangi şebekeye bağlı olurlarsa olsun, kendi şebekelerini kendileri belirleme imkanı sağladı.

Böyle olunca da abonelere Türkiye’nin herhangi bir bölgesinde elektrik dağıtım işi üstlenen ve sayıları 160’a ulaşan tedarikçi kuruluştan herhangi birini seçme imkanı yarattı.

Rekabet kızıştı kampanyalar devrede

ENERJİ Piyasası Düzenleme Kurulu’da (EPDK), her yıl serbest tüketici limitlerini yeniden belirliyor. Geçtiğimiz ocak ayında da bu yıl geçerli olan elektrikte serbest tüketici limitini belirledi.

Bunun sonucunda, geçtiğimiz yıl 4 bin 500 kilovatsaat olan limit, bu yıl 4 bin kilovatsaate düşürüldü. Bu da aylık ortalama 130 TL elektrik faturası ödeyen 500 bine yakın elektrik abonesinin daha kullandığı elektriği sadece bölgesindeki dağıtım kuruluşundan değil, Türkiye’nin dört bir yanında faaliyet gösteren istediği herhangi bir kuruluştan alabilme hakkı elde etmesini sağladı.  

Bu kuruluşlar ise abone sayılarını artırabilmek için şebekesini taşıyacak tüketicilere tüketim miktarlarına göre indirimli fiyatlarla elektrik sağlamayı taahhüt ediyor.

Şirketler, sadece bu indirimlerle de yetinmiyor, şebekesini taşıyan müşterilere uygulanan bu indirimli tarifelere, 2 yıl süreyle sabit fiyat garantisi de verebiliyor.

Ayrıca, uygulamaya konulan kampanyalar, indirimlerle de sınırlı kalmıyor. Elektrik tüketimi fazla olan tüketicilere, cep telefonu, tablet bilgisayar, market çeki gibi cazip hediye kampanyaları da devreye sokuluyor.

130 TL’yi aşması yeterli

ŞU anda Türkiye’de ki konutların aylık elektrik faturaları genellikle 80 TL ile 180 TL arasında değişiyor. Serbest tüketici statüsüne geçmek için aylık faturaların 130 TL’yi aşması yeterli oluyor.

Bu da aboneye kendi tedarikçisini kendi seçme imkanı sağlıyor.  Uygulamanın mevcut dağıtım şirketlerinin yanı sıra, sayıları 160’a ulaşan tedarikçi şirketleri de kapsaması, sektörde kıyasıya bir rekabet yaşanacağını açıkça gözler önüne seriyor.

Bu da İstanbul’da ki bir aboneye, isterse elektrik hizmetini bağlı olduğu dağıtım şirketinden almaya devam etme hakkı sağladığı gibi Ankara’dan Van’a kadar Türkiye’nin farklı bölgelerinde elektrik dağıtımı yapan herhangi şirketten de hizmet alma imkanı tanıyor.

Kaynak : Hürriyet

Bunlarda İlginizi Çekebilir

Yorumlar

Henüz yorum eklenmemiş.

Yorum Ekle

Menu