Türkiye’nin Elektrik Enerjisi Lokomotifi: Atatürk Barajı

20.03.2012 - 17:02

Rauf Maltaş - Dünyanın sayılı Türkiye’nin de en büyük barajı konumundaki Atatürk Barajı Hidroelektrik Santrali’nde (HES) 20 yılda 145 milyar kilovat saat elektrik enerjisi üretildiği bildirildi.

Atatürk Barajı HES İşletme Müdürü Erdoğan Ünver AA muhabirine yaptığı açıklamada, Cumhuriyet tarihinin en büyük yatırımlarından GAP kapsamında inşa edilen ve gövde dolgu hacmi büyüklüğü bakımından Türkiye’nin en büyük, dünyada inşa edilmiş sayılı barajlar arasında yer alan Atatürk Barajı’nın hizmete girişinin üzerinden 20 yıl geçtiğini hatırlattı.

Barajın işletmeye açılışından itibaren elektrik üretimi ve tarımsal sulamada üzerine düşen görevi fazlasıyla yerine getirdiğini ifade eden Ünver,

"Türkiye’nin en büyük hidroelektrik santrali olan Atatürk Barajı HES, yıllık bazda da en fazla elektrik üreten santrallerimizin başında geliyor. Geçen yıl 6.7 milyar kilovat enerji üreten santralimiz, kurulduğu tarihten itibaren yaklaşık 145 milyar kilovat saat elektrik enerjisi üretti" dedi.

Ünver, barajlardan üretilen elektrik enerjisinin doğalgaza göre çok daha ucuza mal edildiğini de vurguladı.

Türkiye’nin geçen yıl yaklaşık 220 milyar kilovat saatlik bir elektrik tüketimi gerçekleştirdiğini aktaran Erdoğan Ünver, Atatürk Barajı’nın günlük elektriğin en fazla kullanıldığı saatlerde ülke elektrik enerjisine yüzde 5 ila 6 oranında destek sağladığını belirtti.

Ünver, geçen yıl üretilen 6.7 milyar kilovat saatlik elektrik enerjisinin karşılığında 17.8 milyar metreküp su harcadıklarını, bu suyun daha sonra da tarımsal sulamada kullanıldığını ifade ederek, şöyle devam etti: 

"Barajımızda, bir kilovat elektrik enerjisi üretebilmek için 2.6 metreküp su harcıyoruz. Bir doğalgaz santralinde ise ortalama 1 kilovat saat elektrik enerjisi üretmek için 0.2 metreküp doğalgaz tüketiliyor. Hidroelektrik santralinin maliyetinin çok düşük olduğunu herkes biliyor. Bizim ham maddemiz su; bu da kar ve yağmur sularıyla temin ediliyor ama doğalgaz yurt dışından ithal ediliyor."

KAYNAK:Anadolu Ajansı

Bunlarda İlginizi Çekebilir

Menu