RÜZGAR enerjisi bir yandan dünyada eserek büyümeye devam ederken, diğer yandan hem maliyetleri düşüyor, hem de daha verimli olması için çalışmalar yapılıyor.
Dünyada rüzgar enerjisi kurulu gücü 2015 yılsonunda 433 bin megavat (MW) civarındaydı. 2015’te dünya çapında bir yılda eklenen kurulu güç kapasitesi ise 63 bin 467 MW oldu. Birçok ülkede rüzgar enerjisi ciddi mesafe alırken, mesela geçtiğimiz yıl,İngiltere’de ilk kez rüzgar çiftlikleri kömür santrallerinden daha çok elektrik üretti.
Maliyetler açısından da rüzgar enerjisinde sevindirici gelişmeler yaşanıyor. Dünya Ekonomik Forumu (WEF) raporuna göre, güneş ve rüzgar enerjisi 30’u aşkın ülkede artık fosil yakıtlı santrallere göre daha ucuz.
AÇIK DENİZDE TÜRBİNLER
Rüzgarda maliyet düşüren faktörlerden biri de daha fazla enerji sağlayabilmek. Yeni rüzgar projeleri, hem kıyıda hem de açık denizde olmak üzere giderek büyüyor. Türbinler uzayarak daha güçlü rüzgarlara eriştikçe, tek bir türbin üzerinden üretilen elektrik miktarı fazlalaşıyor. Rüzgardan daha fazla enerji sağlayabilmek adına birçok şirket, rüzgar türbinlerinin uzunluklarının arttırılması ve daha geniş kanatların üretilmesi çalışmaları yapılıyor. Yapılan bir araştırmaya göre uzmanlar, 2030 yılına kadar, ortalama bir kara türbinin 115 metre uzunluğunda ve 135 metrelik çapta kanatlara sahip olacağını tahmin ediyor. Açık denizdeki rüzgar türbinlerinin ise 125 metre uzunluğunda ve 190 metre çapında kanatlarla daha da büyük olması bekleniyor. Dünya devi şirketler özellikle açık denizde daha fazla rüzgar çiftlikleri kurulmasını mümkün kılmak için, açık deniz faaliyetlerini daha ucuz hale getirmenin yollarını arıyor. Giderek devleşen türbinler bunun bir örneği, diğer yandan dijitalleşme ile işletme maliyetlerinin de ileride düşmesi mümkün.
RÜZGAR SANTRALLERİ AKILLANIYOR
Rüzgar enerjisinde verimli üretim için dijital çözümler geliştirilirken, ekipmanların fiziki özelliklerine ilişkin geliştirmeler de devam ediyor. Dijitalleşme ile gerçek zamanlı veriyi toplayıp yorumlayabilen akıllı türbinler de gelecekte daha çok karşımıza çıkacak. Rüzgar enerjisinde tabii ki en önemli faktör rüzgarın ne zaman, nasıl estiği… Akıllı türbinler ile rüzgardan maksimum şekilde faydalanılabilecek. Uzmanlara göre, 2017’de inovasyon ve teknoloji, rüzgar enerjisinde büyümenin itici gücü olmaya devam edecek. Öne çıkan konular ise güneş ve rüzgar enerjisinin birlikte kullanıldığı melez (hibrit) çözümler, operasyonların dijitalleşmesi, akıllı şebekeler ve kule ile kanatlarda yeni inovasyonlar olacak.
TÜRKİYE’DE EGE ÖRNEĞİ
Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı’nın (TEPAV) yaptığı bir saha araştırması, Türkiye’nin cari açık kaynaklı ekonomik kırılganlığı ile mücadele edebilmesi için yenilebilir enerji kaynaklarına daha etkin bir biçimde yönelmesi gerektiğini ortaya koyuyor. Türkiye, 2023 yılına kadar 20 bin megavatın (MW) üzerine çıkarmayı planlıyor. Bu konuda İzmir başta olmak üzere Ege Bölgesi kat ettiği mesafe ile ülkenin diğer bölgelerine örnek oldu. Ege Bölgesi’nde rüzgardan sağlanan elektrik miktarı, İzmir’in evsel bazlı elektrik enerjisi talebini karşılayabilecek düzeye ulaştı.