Rusya ile AB arasında yaşanan enerji krizi Türkiye için bir fırsat

30.04.2022 - 16:30

Rusya-Ukrayna savaşı ve sonrasında yaşanan gelişmeler, küresel enerji jeopolitiğinde tarihsel değişimlere neden oluyor.

24 Şubat’ta başlayan savaşın son yankıları olarak Kremlin, enerji ithalatı için şart koştuğu doğal gaz ücretini ruble ile ödeme zorunluluğunu yerine getirmeyen Polonya ve Bulgaristan’a gaz akışını kesti.

Polonya, hali hazırda yılın başlarından bu yana alternatif enerji kaynağı arayışındayken, Bulgaristan, Rus gazının kesilmesiyle yüzünü Yunanistan ve Türkiye’ye dönerek, Ankara ve Atina’yla LNG ithalatı için ilk görüşmeleri gerçekleştirdi.

Rusya Almanya’dan ruble ile dâhi ödeme kabul etmedi

Son gelişmelerden sonra AB içinde açıkça Ruble ile ödeme yapacağını açıklayan tek ülke, gazının tamamını Rusya’dan karşılayan Macaristan oldu.

10 Avrupalı enerji şirketi ise yeni ödeme prosedürü gereğince Gazprombank’ta ruble hesabı açtı. Gaz talebinin yarısından fazlasını Rusya’dan arz eden Almanya ve neredeyse tamamını rus gazından sağlayan Avusturya, ruble ile ödemeyi kabul sinyalleri verdi.

Ancak Almanya’nın, ülkesindeki doğalgaz stoklarından da sorumlu olan Gazprom iştiraki Gazprom Germania’ya el koyması nedeniyle Rusya’nın Almanya’nın ruble ile gaz ihracatı teklifini kabul etmediği belirtiliyor.

AB’nin “enerjisini özgürleştirme” alternatifleri arasında ABD LNG’si ve Ortadoğu petrolü en önce akla gelenler oluyor.

ABD ile AB arasında imzalanan LNG anlaşması, AB-Rusya enerji krizinin en büyük kazananlarından birinin ABD olduğunu gösteriyor.

Türkiye koridorun vazgeçilmez elemanı olabilir

Avrupa yüzünü Azerbaycan, Türkmenistan, Kazakistan gibi zengin hidrokarbon kaynaklarına sahip ülkelere dönmüş durumda.

Azerbaycan’dan TANAP boru hattındaki kullanılmayan kapasitenin Avrupa için kullanılması çalışmalarının başlatıldığı haberleri gelirken, son dönemde Türkiye ile de tekrar yakınlaşmaya başlayan İsrail’in Leviathan sahasından gaz tedariki bir başka seçenek olarak düşünülenler arasında.

Hem maliyetler hem siyasi konjonktür tam oluşmadığı için İsrail’in Mısır’daki LNG terminallerinden gönderdiği doğalgazı, Türkiye üzerinden boru hattıyla Avrupa’ya iletme projesi henüz pek olası görünmüyor.

Irak gazının, Türkiye üzerinden Avrupa’ya taşınması önemli bir alternatif olarak göz önünde bulunurken bu proje ile Türkiye’yi enerji ithalatında anahtar ülke konumuna gelebilir.

Bize Ulaşmak İçin

  •  Çamlıca Mah. Yenimahalle ANKARA TURKEY
  •  bilgi@enerjiweb.com
  •  (312) 397-7236

Bunlarda İlginizi Çekebilir

Yorumlar

Henüz yorum eklenmemiş.

Yorum Ekle

Menu