Rusya ile AB arasında başka bir savaş gaz ticaretinde yaşanıyor

29.04.2022 - 17:55

Geçtiğimiz günlerde Bulgaristan ve Polonya’ya gazı keserek resmen Avrupa’ya enerji alanında bir ültimatom veren Putin, enerjide dengeleri henüz tam oturtamamış olan Avrupa’da paniğe neden oldu.

Rusya’nın doğal gazda rubleyle ödeme sistemine geçmesini ve Polonya ve Bulgaristan’a sevkiyatları durdurması Avrupa tarafından şantaj olarak değerlendirilirken, Putin yeni ödeme sisteminin bir mecburiyet olduğuna kararlı.

Rubleyle ödeme sistemine uymadıkları için Bulgaristan ve Polonya’ya doğal gaz sevkiyatını durdurmasıyla Rusya ile Avrupa arasında yapılan doğal gaz ticaretinde uzun vadeli anlaşmaları riske atacak hamleler oluyor.

Polonya ve Bulgaristan’ın yanı sıra Hollanda, Baltık ve İskandinav ülkeleri bu yeni sistemi tamamen reddederken Almanya, Avusturya, İtalya ve Macaristan gibi ülkelerden Rusya’nın doğal gaz ticaretinde uygulamaya koyduğu yeni sisteme yönelik daha ılımlı yaklaşımlar basına yansıyor.

Rus yetkililer, bazı ülkeler için bir sonraki doğal gaz ödeme tarihi için mayıs ortasına işaret ederek, rubleyle ödeme sistemine uyulmaması halinde Polonya ve Bulgaristan’ın ardından yeni ülkelere de sevkiyatın durabileceğini kaydediyor. 

Rusya’nın geçen yıl 155 milyar metreküp doğal gaz tedarik ettiği Avrupa’daki pazar payı yüzde 40 düzeyinde bulunuyor.

Uniper’den beyaz bayrak

Almanya’nın en büyük enerji şirketlerinden Uniper, Rusya’nın dayattığı ödeme yöntemini kabul etmeye hazır olduklarını açıkladı.

Uniper tarafından Gazprom’un İsviçre’deki bankası Gazprombank’a doğal gazın bedelini euro cinsinden yatıracak olan para, Rusya’daki başka bir hesapta rubleye çevrilecek.

Bu karar kısa sürede ülkede tartışmalara neden olurken sosyal medyada da gündem oldu.

Avrupalı bazı enerji şirketlerinin de aynı yolu izlemeyi planladığı aktarılıyor. Financial Times gazetesine göre bu şirketlerden bazıları Avusturyalı OMV ve İtalyan ENI olarak öne çıkıyor.

Avrupa Komisyonu geçen hafta şirketlerin ödemeyi euro olarak yaptıktan sonra, para rubleye çevrilmeden önce buna dair bir makbuz alırlarsa yaptırımları delmemiş sayılacaklarını açıklamıştı.

Fakat bu konuda farklı bir görüş bildiren Avrupa Komisyonu lideri Ursula von der Leyen, bu uygulamanın yine de yaptırımları ihlal edeceğini söylemişti.

Gazprom’un varlıklarına el konulabilir

Gazprom ile Avrupalı müşterileri arasında önümüzdeki dönemde sıklıkla gündeme gelecek bir diğer konu ise hukuki süreçler olacak gözüküyor.

Polonya’nın kamu enerji şirketi PGNiG, Gazprom’un aldığı kararın sözleşmenin ihlali olduğunu ve hukuki yollara başvuracağını söylemişti.

Bulgaristan’ın da benzer bir yol izlemesi beklenirken, yaşanan süreçlerin ardından Gazprom’un daha önce benzer durumlarda yaşandığı gibi Avrupa’daki çeşitli varlıklarına el konulması gündeme gelebilir.

Beklenen talebi Norveç’in karşılaması mümkün gözükmüyor

Avrupa’nın kilit gaz tedarikçilerinden Norveç’in en büyük gaz ve petrol üreticilerinden Vaar Enerji, şu anda üretebileceği en yüksek doğal gazı ürettiğini ve kısa vadede bunu artıramayacaklarını açıkladı.

Norveç 2020 yılında Avrupa’ya Rusya’dan sonra en çok gaz tedarik eden ülkeydi.

Bize Ulaşmak İçin

  •  Çamlıca Mah. Yenimahalle ANKARA TURKEY
  •  bilgi@enerjiweb.com
  •  (312) 397-7236

Bunlarda İlginizi Çekebilir

Yorumlar

Henüz yorum eklenmemiş.

Yorum Ekle

Menu