Bosna Sırp Televizyonu’na açıklamalarda bulunan Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, "Batı’nın politikaları sonucu oluşan yeni fiyatlar nedeniyle bütçemizde hiç kayıp yaşamadık. Aksine bu yıl enerji kaynaklarımızın ihracatından elde ettiğimiz kârda önemli bir artış bekliyoruz" dedi.
Sergey Lavrov, fiyatların artması nedeniyle bu yıl petrol ve gaz ihracatından "kayda değer bir kâr beklediklerini" belirtti.
Lavrov, yaptığı açıkla "Genel olarak petrolün siyasetle bir ilgisi yok. Petrole talep var. Alternatif pazarlarımız mevcut ve buralara satışlarımız arttı" sözlerini kullandı.
Bu yıl yaklaşık yüzde 50 oranında artan ham petrolün varil fiyatı 120 dolara yükseldi ve son 13 yılın en yüksek seviyesinde işlem görmeye devam ediyor.
Bilindiği üzere Rusya, "Naziler’den arındırma" gerekçesiyle 24 Şubat’ta Ukrayna’yı işgale başladı ve Batılı ülkeler işgalin ardından Rusya’ya ağır ekonomik yaptırımlar uygulamaya başladı.
Rusya’ya uygulanan ambargoların uygulanması pratikte o kadar kolay gözükmüyor
Bloomberg’e göre Rusya günde 800 milyon dolarlık gaz ve petrol ihraç ediyor. Bloomberg’in tahminine göre Moskova enerji ihracatından toplam 285 milyar dolar gelir elde edecek.
Bu, 2021’de 235,6 milyar dolarlık gaz ve petrol ihraç eden Rusya’nın, gelirlerini yüzde 20 oranında artırması demek.
Avrupa Birliği (AB), 30 Mayıs’ta Rusya’dan petrol ihracatını yüzde 90 oranında azaltma kararı almıştı fakat aralarında Avrupa’nın en büyük ekonomisi Almanya’nın da bulunduğu bazı birlik ülkelerinin Rus gazına hala bağımlı olduğu görülüyor.
Çin ve Hindistan gibi ülkelerin de Rusya’dan indirimli petrol alıyor olması uluslararası ambargonun etkisini azaltan bir diğer durum olarak öne çıkmakta.