Peçenek’ten sonra Çepni’de sulara indirildi.
Yapılan keşiflerde bulunan yaklaşık 710 milyar metreküplük gazı karaya çıkarabilmek adına çalışmalar son sürat devam ediyor. Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) ekiplerinin çalışmaları hem denizde hem da karada büyük bir fedakârlık ile devam ediyor. Mart ayında ulusal sisteme bağlanması planlanan bu gaz için hem deniz de hem de karada yapılan çalışmalarla enerji üssü büyük bir hızla yükseliyor.
Kasım ayının sonunda deniz altındaki en büyük ekipman olan ve TPAO tarafından Peçenek ismi verilen gaz toplama ve dağıtım haznesi denize indirilmişti. Yaklaşık 2 ay sonra ise ÇEPNİ ismi verilen aynı büyüklükteki ikinci gaz toplama ve dağıtım haznesi de deniz tabanına başarıyla yerleştirildi. Çepni’de tıpkı Peçenek gibi büyük uğraşlar sonucu limana getirildi. Karadaki hazırlıkların bitmesiyle birlikte gemiyle 170 kilometre açıkta bulunan Sakarya Gaz Sahası’na götürüldü.
270 ton ağırlığında olan ve yaklaşık 5,5 metre yüksekliğinde, 8,5 metre genişliğinde ve 18,2 metre uzunluğundaki dev ekipman yoğun bir çalışmayla yaklaşık 23 saat içinde deniz tabanına yerleştirildi. Ekipmanı deniz tabanına yerleştirirken su altı robotlar kullanıldı.