Doğal gazda tedarik sıkıntısı yaşayan Avrupa ve Almanya’ya Norveç’ten müjdeli bir haber geldi.
Avrupa Birliği (AB) ve Almanya’nın, Rusya’dan sonra en büyük ikinci doğalgaz tedarikçisi olan Norveç, önümüzdeki aylarda daha fazla doğalgaz ihraç ederek, Avrupa ülkelerinin Rus gazına olan bağımlılığını azaltmasına yardımcı olmak istiyor.
Ancak halihazırda Almanya’da tüketilen doğalgazın yüzde 30’undan fazlasını sunan Norveç’in, ihraç kapasitesini artırarak kendi sınırlarını da zorladığı ifade ediliyor.
2022 yılının ilk dört ayında Almanya’ya 15 milyar metreküp doğalgaz ihracatı yapan Norveç, 2021 yılının aynı dönemine göre ihracatını iki katından fazlasına çıkarmış oldu.
Bu sayede eksik kalan Rus doğalgazının bir bölümünü telafi eden Norveç’in, kendi doğalgazını ihraç etmek için kullandığı yedi boru hattından üçü Almanya topraklarından geçiyor.
Bugünlerde AB’ye, daha önce hiç olmadığı kadar yüksek miktarda doğalgaz sevkiyatı yapan Norveç Enerji Bakanlığı, Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısının ardından üç büyük deniz üstü (Offshore) doğalgaz çıkarma tesisinin ruhsatını, daha fazla doğalgaz çıkarılacak şekilde güncelledi.
Bu nedenle ülkedeki doğalgaz çıkarma kapasitesinin en üst sınırına gelindiği söylenenler arasında.
Ukrayna Savaşı’nın ardından artan enerji fiyatları, halihazırda dünyanın en zengin ülkelerinden biri olan Norveç’e rekor düzeyde gelir sağlıyor. Ülkenin en büyük enerji devlerinden Equinor şirketinin yılın ikinci çeyreğindeki net kârı, geçen yılın aynı dönemine oranla üç kattan fazla artarak; 1,9 milyar eurodan, 6,6 milyar euroya yükseldi.
İngiltere’nin ana muhalefet partisi liderinden enerji fiyatlarını dondurma çağrısı
Enerji krizinin en etkili hissedildiği ülkelerden biri olan İngiltere’de ana muhalefet olan İşçi Partisi tarafından enerji fiyatlarının dondurulması çağrısı yapıldı. İşçi Partisi aynı zamanda, petrol ve doğalgaz şirketlerine uygulanan geçici verginin de devam etmesini istiyor.
Elektrik ve doğalgaza uygulanan tavan fiyatların Ekim ayında 3582 sterline, Ocak’ta ise 4266 sterline yükselmesi bekleniyor. Bu ise geçen yılın Ekim ayındaki enerji fiyatının üç katına eşit.
İşçi Partisi lideri Keir Starmer, önerdikleri planın uygulanması halinde ortalama bir ailenin enerji harcamalarında 1000 sterlin tasarruf edeceğini söyledi.
Hükümet ise ailelere kış aylarında yardımcı olmak amacıyla 37 bin sterlin destekte bulunacağını belirtti.
Starmer, enerjide tavan fiyatı yıllık mevcut seviye olan 1971 sterlinde tutmanın enflasyon oranında da yüzde 4’lük bir düşüşe yol açacağını savundu.
İngiltere’de yıllık enflasyon Haziran’da yüzde 9,4 ile son 40 senenin en yüksek seviyesine yükseldi.
İngiltere Merkez Bankası enflasyon oranının yıl sonunda kadar yüzde 13’e ulaşabileceği uyarısında bulundu.