Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody\’s, düşük petrol fiyatlarının gelecek 2 yıl içinde küresel büyümeyi destekleme konusunda başarısız olacağı öngörüsünde bulundu.
Moody\’s’ten yapılan açıklamada, düşük enerji fiyatlarından elde edilecek faydanın, Avro Bölgesi’ndeki zayıflık ve Çin’deki yavaşlamayla dengeleneceği belirtilerek, buna karşın ucuz enerjinin ABD ekonomisinde tüketici ve şirket harcamalarını pozitif etkileyeceği ve ülke ekonomisine katkı sağlayacağı kaydedildi.
Açıklamada, birçok faktörün farklı ülkelerde düşük büyümeye yol açabileceğine ve bu risklerin küresel etkilerinin büyük olabileceğine işaret edilerek, şu ifadelere yer verildi:
"Bu riskler, ABD para politikası sıkılaşmasına finansal piyasaların tepkisini, Çin emlak piyasasındaki düşüş beklentilerini ve yükselen politik belirsizlikleri ve Avro Bölgesi’nde deflasyon veya süregelen düşük enflasyonu içeriyor. Biz, düşük petrol fiyatlarının Avro Bölgesi’ne faydasının az olmasını bekliyoruz. Ucuz enerji fiyatlarına rağmen, Avro Bölgesi’nde büyümenin 2015 yılında yüzde 1’in altında olacağını ve 2016 yılında ise bu rakamın yüzde 1,3’e yükseleceğini tahmin ediyoruz. Moody\’s, Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) parasal genişleme programının da Avro Bölgesi ekonomisi üzerindeki etkisinin, avrodaki zayıflamadan dolayı pozitif ancak az olacağını tahmin ediyor."
Çin’de ucuz petrol fiyatlarının ülkede kademeli ve devam eden ekonomik yavaşlamayı durdurmayacağı da aktarılan açıklamada, bazı enerji ve taşımacılık sektöründeki yüksek enerji vergileri ve hükümetin fiyat kontrollerinin düşük petrol fiyatlarının pozitif etkisini azalttığının altı çizildi.
Açıklamada, Çin’de büyümenin 2015 yılında yüzde 7’nin altına inmesinin beklendiği, söz konusu rakamın 2016 yılında ise yüzde 6,5’e gerilemesinin öngörüldüğü dile getirildi.
- "Düşük petrol fiyatları büyük petrol üreticisi G20 ülkelerini vuracak"
Açıklamada, Moody\’s’in G20 ülkeleri için 2015 ve 2016 yılları için büyüme tahminini yüzde 3’ün altındaki seviyede koruduğu belirtilerek, şunlar aktarıldı:
"ABD ve Hindistan gibi bazı G20 ülkeleri düşük petrol fiyatlarından yararlanacak. Düşük petrol fiyatları, yüksek tüketici ve şirket harcamaları vasıtasıyla gelecek 2 yıl boyunca ABD ekonomisine katkı sağlayacak. Moody\’s, ABD ekonomisinin 2015 yılı büyümesini yüzde 3’ten yüzde 3,2’ye yükseltirken, büyümenin 2016 yılı için yüzde 2,8 olacağını öngörmüştü. Bununla birlikte düşük petrol fiyatları Rusya ve Suudi Arabistan’ı da içeren büyük petrol üreticisi G20 ülkelerini vuracak. Rusya’da keskin resesyonun 2017 sonuna kadar devam edeceğini düşünüyoruz. Suudi Arabistan’da yüksek finansal harcamalar pozitif büyümeyi koruyacak ve düşük petrol fiyatlarının negatif etkisini dengeleyecek."
Kaynak: Haber 7