Goldman, petrol fiyatının 100 dolara ve talebin önümüzdeki iki yıl içinde ’yeni rekor seviyeye’ ulaşabileceğini söyledi

18.12.2021 - 08:29

Goldman Sachs, 2022’de ve yine 2023’te petrol talebinde yeni bir artış öngörüyor.

Yatırım bankasının enerji araştırmaları başkanı Damien Courvalin Cuma günü yaptığı açıklamada, petrolün varil başına 100 dolar olarak fiyatlanmasının bir olasılık olduğunu söyledi.

Petrol talebinin en son omikron varyantının farkına varılmadan önce zaten rekor seviyelerde olduğunu ve ayrıca hava yolculuğu talebinin toparlanmaya devam etmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

Courvalin Cuma günü gazetecilere verdiği bir enerji brifinginde, "Bu en yeni varyanttan önce zaten rekor düzeyde yüksek talep vardı ve daha yüksek talep hali hazırda olan talebin üzerine ekleniyor ve küresel ekonomi hala büyüyor. Güçlü talebe karşılık yetersiz arz mevcut. Yeni çıkarım projelerinin karşılanabilmesi için petrol fiyatlarının daha yüksek olması gerekiyor." dedi.

Pandemi sonrası talebin arzı geçmesiyle hem uluslararası Brent ham petrolü hem de ABD ham petrol fiyatları son aylarda 80 doların üzerine çıktı. Artan doğalgaz fiyatları, başta Avrupa olmak üzere tüm dünyada krizlere de neden oldu.

Omicron varyantı hissiyatı azalttı, ancak son haftalarda fiyatları 70 doların biraz üzerine çıkardı.

Bu arada Courvalin, hava yolculuğuna zarar veren kısıtlamaların hafifletilmesini bekliyor.

"Hava yolculuğunun kısmen Asya nedeniyle toparlanması yavaş oldu. Çok yakın zamana kadar Avustralya, Yeni Zelanda, Singapur gibi ülkeler uluslararası transferi sınırlama konusunda çok agresifti." dedi.

“Bu dalganın geçmesini beklememiz gerekecek, ancak bu, uluslararası seyahatin gelecek yıl daha fazla toparlanması gerektiğini gösteriyor” dedi ve petrol fiyatlarının 2022 için varil başına 85 $ olacağını ve fiyatların 5 $ ila 10 $ daha yüksek olabilme riskinin olduğunu belirtti.

Petrol fiyatları 110 dolara mı ulaşacak?

Courvalin, petrol fiyatlarının 100 dolara çıkma olasılığını göz ardı etmeyeceğini ve buna yol açabilecek “iki yol” olduğunu söyledi.

Birincisi, petrol şirketleri üretimi hızlandırdıkça maliyetlerin artması. “Ekonomilerde enflasyon mevcut ve nihayetinde petrol ile alakalı hizmetlerde enflasyon meydana geliyor.” dedi.

Diğer olasılıkla alakalı ise ”Küresel ekonomilerin pandemiden sonra yeniden açılırken petrol arzının talebi karşılayamamasıdır.” diye konuştu.

Courvalin, piyasayı yavaşlatmak için talep yıkımı meydana geldiğinden petrol fiyatlarının 110 dolara kadar çıkabileceğini söyledi. Bu "Oldukça akla yatkın" diye ekledi.

Yüksek petrol fiyatlarının, sürekli yüksek fiyatların neden olduğu kısa bir süre boyunca talep düştüğünde meydana gelen talep yıkımına doğru piyasayı sürüklemesi ile ilgili endişeler zaten vardı.

Reuters’in bildirdiğine göre, Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü ve Rusya da dahil olmak üzere müttefiklerinden oluşan OPEC+, talep görünümündeki değişikliklerin gözden geçirilmesini gerektirmesi halinde planlanan 4 Ocak toplantısından daha önce toplanabileceklerini söylediler.

Reuters’e göre OPEC+, Ocak ayında günlük 400.000 varil arz daha eklemeyi planlıyor.

 

(https://www.cnbc.com)

Bunlarda İlginizi Çekebilir

Yorumlar

Henüz yorum eklenmemiş.

Yorum Ekle

Menu