Türkiye Genç Liderler ve Girişimciler Derneği Enerji Yatırımları Takımı ve Türkiye’deki çeşitli enerji şirketlerinin temsilcileri iş gezisi kapsamında Rusya’da kurulu farklı nesil güç ünitelerini Kalininskaya Nükleer Güç Santralinde ziyaret etti.
Rusya’da dördüncü reaktörü geçtiğimiz Aralık ayında Rusya Başbakanı Vladimir Putin tarafından devreye alınan nükleer tesisi gezen genç girişimciler ve sektör temsilcileri yapılan bu teknik gezi ile Rusya tarafından Mersin Akkuyu’da kurulacak ve 4 bin 800 MW’lık kurulu güce sahip olacak Türkiye’nin ilk nükleer tesisi ile ilgili teknik bilgileri de elde etme imkanı yakaladı. Nükleer güç tesisinin ziyarete kapalı birimlerini görme şansı bulan Türk enerji uzmanlarına, simülatörde bir nükleer güç santralini yönetme imkanı tanındı. Ziyarete katılanlar Kalininskaya nükleer güç santralinde santralin işletilmesi, ekipmanın onarımı ve kalifiye personelin yetiştirilmesinden sorumlu olan santral çalışanlarıyla bilgi alışverişten bulundu.
Heyet başkanı olan JCI Avrasya Enerji Yatırımları Takımı Direktörü Kerem Mermer ziyaretle, Mersin Akkuyu’da kurulacak Türkiye’nin ilk Nükleer santralinin benzerini tanıma imkanı bulduklarını söyledi. Mermer, "Özellikle kullanılan teknoloji, güvenlik yaklaşımı ve bölge halkının tesise olumlu yaklaşımı bizi hem şaşırttı, hem de çok memnun etti. Çünkü Türkiyede kurulacak nükleer tesis için kamuoyunda oluşturulan yanlış algılamayı bu ziyaretlerle kırmamız gerekiyor." dedi. Rus yetkililerin Akkuyu’da kurulacak santralin çok aşamalı güvenlik sistemine sahip olacağını ve bu sayede uçak çarpması ya da 9 şiddetinde bir deprem gibi en kötü senaryolarda bile otomatik olarak reaktörleri kapattığını belirten Mermer, sızıntıya mahal vermeyen dünyanın en güvenli nükleer santrali olacağını ifade etti.
Teknik gezi ekibinde bulunan Enerji Uzmanı Abdurrahman Övündür ise Udomlya’da insanların, nükleer santralin yanında herhangi bir endişe duymadan rahatça yaşadıklarını ve tesisin yanındaki gölde balık tuttuklarını ifade etti. Övündür, kentin sosyo-ekonomik açıdan kısa sürede ilerlediğini ve tesisin şehre ve Rus ekonomisine olan büyük katkılarını müşahede ettiklerini ifade etti. Nükleer santrallerin, petrol, kömür ve doğalgaz gibi diğer baz yük santrallerine göre düşük ve istikrarlı yakıt maliyeti, arz güvenliği ve çevreye etkisi açısından çok daha avantajlı olduğunu öne süren Övündür, Türkiye’nin elektrik üretiminde yüzde 50 ye varan doğal gaza bağımlılığının azaltılması ve kaynak çeşitliliğinin sağlanması için Türkiye’nin en az 10.000 MW’lık iki nükleer tesisi en geç 2025 yılına kadar ülke ekonomisine kazandırması gerektiğini savundu.
KAYNAK:Cihan Haber Ajansı