Fatih Birol, küresel enerji krizinin kısa vadede sona ermeyeceğini söyledi

21.05.2022 - 17:54

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) Başkanı Fatih Birol, küresel enerji krizinin kısa bir dönemde bitmeyeceğini belirtti.

MÜSİAD’ın Enerji Zirvesi’nin açılışında açıklamalarda bulunan, dünyanın en etkili 100 ismi arasında tek türk olarak bulunan, Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) Başkanı Fatih Birol, küresel enerji krizi konusunda bazı uyarılar yaptı.

Birol, enerji sektöründe daha önce de krizler olduğunu ama bu krizlerin petrolde yaşandığını vurguladı.

Fatih Birol konuyla ilgili, "Bugün ilk küresel enerji krizini yaşıyoruz. Mevcut fiyatlardaki volatilite ve yüksekliğe bakarsak, bu kriz kısa bir dönemde bitmeyecek gibi görünüyor. Hepimizin belli bir dönem volatil ve yüksek fiyatlarla yaşamaya alışması gerekiyor. Bu dönem tüm dünyada ekonomi için özellikle enflasyonist baskılar açısından zor olacak gibi görünüyor. Ekonomilerde daralma ve resesyon riski son derece büyük. Daha önceki krizlerde de yine enflasyonist baskılar oldu ama 70’lerde yaşanan petrol krizi sadece resesyon ve enflasyon artışına neden olmadı, krize karşı alınan tedbirler enerjide ciddi inovasyon ve sıçramalara neden oldu’’ açıklamalasını yaptı.

Birol, Rusya’nın birkaç ay öncesine kadar dünyanın bir numaralı petrol ve gaz ihracatçısı ve kömür piyasalarının önemli bir oyuncusu olmasının Rusya-Ukrayna savaşı sonrası yaşanan enerji krizindeki en önemli etken olduğunu sözlerine ekledi.

Yakıt verimliliği ve nükleer enerjideki gelişmelerin bu dönemlerde öne çıktığını söyleyen Birol, "Petrol krizine cevap olarak birçok ülke nükleer santral inşa etti. Bugün kullanılan nükleer santrallerin yüzde 40’ı petrol krizlerinin ardından inşa edilenler." ifadesini kullandı.

Bu yaz petrol piyasası, kış aylarının ise doğal gaz piyasası açısından sıkıntılı günler geçebileceğini belirten Birol, "Petrolde talep yazın daha da artıyor. Azalan arza karşı yükselen talep fiyatları daha da artırabilir, arzda eğer bir artış gelmezse güzel sürprizler olmazsa. Biz iki büyük arz dalgası sunduk petrol piyasalarına. Hala petrol stok arzımızın yüzde 90’ına yakını stoklarda mevcut. Eğer arz temininde büyük sorunlar çıkarsa piyasaya sürebiliriz." diye konuştu.

Birol, şu anda dünyanın yaşadığı küresel enerji krizinin de sadece enflasyonist baskı ve ekonomik büyümeyi yavaşlatmasıyla değil, ülkelerin değişik enerji politikalarıyla da cevap vermesi şeklinde meydana gelebileceğinden söz etti.

Yenilenebilir enerji gelecek döneme damga vuracak

Birol, 1970’lerde olduğu gibi mevcut durumun ülkelerin enerji politikalarında ciddi değişikliklere neden olduğunu vurguladı.

Bazı enerji çeşitlerinde teknoloji yatırımlarının hızlı şekilde arttığını söyleyen Birol, sözlerine şu şekilde devam etti:

"Bunlardan ilki yenilenebilir enerji. Bu yıl biz yenilenebilir enerjide 320 gigavatla rekor kapasite artışı bekliyoruz. Enerji verimliliğinde bina ve arabalarda ciddi bir iyileşme olacağını gözlemliyoruz. Üçüncüsü ise nükleer teknolojiler. Nükleerde ciddi bir dönüş var. Avrupa’daki birçok ülke, Kanada, ABD, Japonya, Güney Kore, Hindistan nükleer projelerini hızlandırdı. Bu da son derece olumlu bir gelişme."

Birol, enerji politikalarındaki değişikliğin birçok temiz ve yerli teknoloji fiyatlarının ucuz olmasını sağlayacağına işaret ederek, bu teknolojilerin iklim değişikliğiyle mücadele ve enerji güvenliğinin sağlanması açısından gelecek döneme damga vuracağını sözlerine ekledi.

  •  Çamlıca Mah. Yenimahalle ANKARA TURKEY
  •  bilgi@enerjiweb.com
  •  (312) 397-7236

Bunlarda İlginizi Çekebilir

Yorumlar

Henüz yorum eklenmemiş.

Yorum Ekle

Menu