Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başkalığında gerçekleştirilen Bilim ve Teknoloji Yüksek Kurulu’nun (BTYK) 26. Toplantısı’nda alınan kararları açıkladı.
Toplantıda öncelikli olarak enerji alanını ele aldıklarını belirten Ergün, 2023 yılında elektrik üretimi içerisinde yenilenebilir enerji payının en az yüzde 30 olmasını hedeflediklerini ifade etti.
Bakan Ergün, yeni teknolojilerin geliştirilmesi konusunda alınan kararların ise rüzgar ve güneş enerjisiyle ilgili olduğunu bildirdi.
Milli Rüzgar Enerjisi Santrali Teknolojilerinin Geliştirme Projesi (MİLRES) ilk önce 500 kw’lık, daha sonra 2,5 mw’lık milli santraller kurulacağını belirten Ergün, şöyle devam etti:
’’2023’e kadar rüzgar enerjisi alanında Türkiye’deki yatırım potansiyelinin 26 nilyar dolar olmasını öngörüyoruz. MİLGES yani Güneş Enerjisi Teknolojilerinin Geliştirilmesi Projesi ile son yıllarda öne çıkan güneş enerjisi teknolojileri alanında da milli teknolojilerimizi geliştirmeyi hedefliyoruz. MİLGES kapsamında, Şanlıurfa-Ceylanpınar’da tarıma elverişli olmayan arazi üzerinden yaklaşık 10 mw’lık gücünde bir santral kurulacak. Bu alanda da 2023 yılına kadar 5 milyar dolarlık yatırım öngörülüyor.
Bu konuda özellikle şu hususu vurgulamak istiyorum: Önümüzdeki 5 yıl içinde termik santralde, hidroelektrik, rüzgar ve güneşte yüzde 80 oranında yerli teknolojiye ulaşmayı hedefliyoruz. Böylece Türkiye’nin 2023’e kadar enerjiye yapacağı yaklaşık 130 milyar dolarlık yatırımın, yüzde 80’i yerli teknolojiler kullanılarak yapılabilecektir.’’
KAYNAK:Anadolu Ajansı