Enerji Bakanı Yıldız, Pekin’de Açıklamalarda Bulundu

10.04.2012 - 14:31

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Türkiye’nin artık Japonya’yla, Güney Kore ve Çin’le beraber aynı süreçte nükleer santral müzakerelerini yürütebilecek bir döneme girdiğini söyledi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’la birlikte Çin’de bulunan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız temaslarına ilişkin basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. Bugün Pekin’de enerji sektöründe 2 temel anlaşma imzaladıklarını söyleyen Bakan Yıldız, bu anlaşmalardan birincisinin nükleer enerjinin barışçıl amaçlarla kullanılmasına dönük önemli bir anlaşma olduğunu ifade etti.

Yıldız, "Türkiye’nin özellikle 2 hafta kadar önce Seul’de bütün nükleer güçle alakalı yaptığı çalışmaların barışçıl amaçlarla kullanılmasına dönük taahhüdünün bir parçasıdır" diye konuştu. İkinci anlaşmanın ise Türkiye ile Çin arasında yeni bir süreci başlatacağını söyleyen Yıldız, "Nükleer güç santrallerinin yapımında işbirliği anlaşması. Bu artık kurumlarımızın karşılıklı olarak, resmi olarak görüşebileceklerini ve varsa eğer nükleer güç santralleriyle alakalı tekliflerini alabileceklerine dairdir.

Dolayısıyla Türkiye artık bugünden itibaren, gerek Japonya’yla, gerek Güney Kore’yle ve gerekse Çin’le beraber aynı süreçte müzakereleri yürütebilecek bir döneme girmiştir. Bunların içerisinde özellikle Sinop’la alakalı hangi hükümetler arası anlaşmaya veya modele uygun olarak hangi ülke ön alabiliyorsa onunla anlaşmaya daha yakın olabileceğimizi söyleyebilirim. O yüzden biz artık müzakerelerimizi 3 ayrı ülke ve 3 ayrı model üzerinde yürütebileceğimizi söylüyorum. Bildiğiniz gibi bizim Rusya Federasyonu ile

beraber Akdeniz’de, Akkuyu’da yürüttüğümüz çalışmalarda herhangi bir problem yoktur ve o çalışmalar devam etmektedir. Geçtiğimiz yılın son aylarında da zaten sermaye transferlerini de yapmaya başlamışlardır ve bunla alakalı işlemler devam etmektedir" dedi.

Yarın Çin enerji devlerinin CEO’larıyla yapacakları toplantıda Türkiye’ye Çin tarafından yatırımların yapılmasında enerji sektörünün dahil edilmesine dönük bir çalışmaların ele alınacağını kaydeden Yıldız, "Bunlardan bir tanesi HES’lerle alakalı. Bir diğeri en az onun kadar önemli olan yerli kömür santralleriyle alakalı konulardır. Bildiğiniz gibi şu an Pekin’de bulunduğumuz Çin’de hemen hemen her hafta sonu bir kömür santrali devreye alınmaktadır. O yüzden artık akışkan yataklı, düşük kalorili dahi olsa

kömürlerin değerlendirilebilmesi zaten teknoloji olarak uygulanmaktadır. Bir diğer konumuz nükleer güç santralleriyle alakalı demiştik. Yine yenilenebilir enerji kaynaklarıyla alakalı; gerek rüzgar, gerekse güneşle alakalı konuları da dün bildiğiniz gibi araştırma merkezlerinde bizatihi sayın başbakanımızla beraber gezmiştik ve yerinde, araştırma merkezlerinde görmüştük. O yüzden bu tür teknolojilerin, karşılıklı know-how transferlerinin de yapılması açısından önemli bir sürece girmiş oluyoruz" diye konuştu.

Rusya ile ilgili sorulan bir soruyu yanıtlayan Bakan Yıldız, "Şu anda bu 3 ülke ile yürüttüğümüz çalışmada ikinci nükleer güç santralinin Rusya’yla beraber devam etmesini öngören herhangi bir kurgumuz şu anda yok. O yüzden Sinop’ta biz şu anda önümüzde masada bulunan 3 tane müzakereyi, teklif demeyeceğim, 3 tane müzakereyi yürütüp onu sonlandırmak durumundayız. Bunun daha doğru olacağı kanaatindeyiz. Rusya Federasyonu ile alakalı güzel bir gelişme oldu onu da kamuoyuyla paylaşmak isterim. Bildiğiniz gibi

bizim Akkuyu’da çalışılmak üzere Türk mühendislerini yetiştirmek için Rusya Federasyonu’na gönderdiğimiz burslu öğrencilerimiz vardı. Geçen yıl 50 tane göndermiştik ve bu sayının karşılıklı artırılmasına karar verdik. Bu sayı toplam 600’e çıkartıldı. 600 demek bizim her yıl, mesela bu içinde bulunduğumuz yıl 75 tane öğrenci göndereceğiz. Bildiğiniz gibi bu öğrencilerimiz hemen hemen 5 bin kişi arasında seçilip belli vasıflarıyla, yabancı dilleriyle, orada Rusça da öğrenecekler ve bölümleriyle beraber farklı

üniversitelerden değerlendiriliyor. Bu sayının artmış olması hem bizim buradaki çalıştıracağımı Türk mühendis sayısının artacağı anlamına gelmektedir hem de yurtdışında bursları proje şirketi tarafından karşılanmak üzere birçok öğrencimizin tahsil imkanı olmaktadır. Biz geliştireceğimiz Çin, Güney Kore veya Japonya ile de bunun Türkiye’de bu dalda belli başlı bir teknik üniversitenin kurulmasına dair de müzakere sürecinde bir kısım konulara girdik. Bunları da müzakere sonucunda yine kamuoyu ile

paylaşacağız. Ama şu anda önemli olan somut elimizdeki bu yıl Moskova’ya 75 tane yine 4-5 bin öğrencimiz arasından seçilen burslu öğrenci göndereceğimizdir" dedi.

3 ülke arasından öne çıkan bir ülke olup olmadığı yönündeki soruya cevap veren Bakan Yıldız, "Bunu konuşmak için erken G. Kore’nin de, Japonya’nın da bir kısım kat edilmiş mesafeleri vardı. Dediğimiz gibi bizim modelimiz dünyadaki uygulanan modelden biraz farklı. Finansmanı karşılığında yapılıp teslim edilen ve ülkesine dönülen modeldir dünyadaki model. Biz şunu diyoruz finansmanınızı getirin bizde hazine garantisi olabildiğince istemeyin yapın işletmesine ortak olun risklerin bir kısmını da paylaşın.

Temel modelimiz bunu ihtiva etmekte. Bunun gelişen finans dünyası çerçevesinde nereye oturacağını nereye oturtulacağını önümüzdeki müzakere süreci belirleyecek. O açıdan son derece iyi gelişmiş müzakere ekibimizin de bunu sonlandıracağına inanıyorum. ve Türkiye’nin 2023 yılı vizyonunda en az ikinci santralini yani 4 ünite daha kurmasına dönük bir çalışmayı nihayete erdireceği kanaatindeyim" diye konuştu.

KAYNAK:İhlas Haber Ajansı

Bunlarda İlginizi Çekebilir

Menu