Elektrikli araç şarj etmenin maliyeti akaryakıtlı araçlara tasarruflu bir çözüm

4.05.2022 - 17:44

Ayda 2 bin km yol yapan bir elektrikli otomobilin aylık enerji gideri evden şarj edildiğinde 756TL, işyerinden şarj edildiğinde 1.096TL oluyor.

Şehir içinde kullanılan bir otomobilin ayda ortalama 2 bin kilometre yol yaptığı düşünüldüğünde bu da ayda yaklaşık 400 kWh’lik bir enerji tüketimi demek oluyor.

Evden şarj tercih edildiğinde 400 kWh’lık tüketim güncel enerji fiyatlarıyla hesaplandığında, 1.89 TL’den (mesken aboneleri için 240 kWh üzeri fiyatlandırma) aylık 756 TL gibi cazip bir fiyat oluşuyor. Aynı aracı işyerinden şarj etmenin maliyeti ise 2.74 TL’den (işyerleri için 900 kWh üzeri fiyatlandırma) hesaplandığında aylık 1.096TL çıkıyor. Bu fiyatlar enerji miktârı, zamanı ve kullanılan tarifeye göre değişiklikler gösterebiliyor.

Aynı koşullar içten yanmalı benzinli bir motor için geçerli olduğunda artan akaryakıt fiyatlarının da etkisiyle aylık kullanım maliyeti 5 kat artarak 3.660TL’ye ulaşıyor.

Elektrikli araç sahipleri şehir içi ve şehirler arası yollarda bulunan özel şarj istasyonlarını da yaygın şekilde kullanıyor. Bu istasyonlardan dolum fiyatı; yatırım, çalışan ve servis maliyetlerinden dolayı evden kullanım fiyatlarından 2.5 ila 3 katı daha yüksek çıkıyor.

Ancak bu istasyonlar, DC (hızlı şarj) imkânı sunduğu için uzun yollarda elektrikli araç kullanıcılarının en çok başvurduğu yöntem arasında yer alıyor.

Ortak kullanım şarj noktalarının inşası 70.000TL’yi bulabiliyor

Elektrikli araçları, ev tipi prize bağlayarak şarj etmeyi doğru bulmayan uzmanlar cihaz kurulumu olmadan priz yoluyla şarj etmenin, şarj süresini bir tam güne çıkarabileceğini belirtirken, araca ve eve zarar verebilecek güvenlik risklerine karşı uyarıyor.

İstasyonun ’eve özel bir kurulum olmadıkça’ evde belli kapasitedeki elektronik cihazlar için olan prizler üzerinden şarj gerçekleştirmenin riskli olduğu belirtilirken, şu anda müstakil bir ev için uygun şarj istasyonu maliyeti ortalama 1.000 Dolar+KDV (17 bin 500 TL), eğer ortak kullanım düşünülürse de 4 istasyonun kurulum maliyeti ortalama 4.000 dolar+KDV’yi (70 bin TL) buluyor.

Türkiye’de şu anda ortalama 4 bin şarj istasyonu bulunurken, bu istasyonların bin 500’ünü özel kullanım yani tüketicilerin ev veya işyerlerine kurduğu istasyonlar oluşturuyor. 

Ortalama bir elektrikli araçta 60 kWh batarya kapasitesi bulunuyor. Bu da yaklaşık 350 kilometrelik bir menzil anlamına geliyor.

Bize Ulaşmak İçin

  •  Çamlıca Mah. Yenimahalle ANKARA TURKEY
  •  bilgi@enerjiweb.com
  •  (312) 397-7236

 

Bunlarda İlginizi Çekebilir

Yorumlar

Henüz yorum eklenmemiş.

Yorum Ekle

Menu