Çin Çarşamba günü, yüksek fiyatları ve enflasyonu dizginlemek için stratejik petrol rezervlerini serbest bırakmada ABD ve diğer büyük enerji tüketen ülkelere katılacağını doğruladı.
Beyaz Saray Salı günü yaptığı açıklamada, ABD’nin Stratejik Petrol Rezervinden yaklaşık 50 milyon varil serbest bırakacağını ve Çin, Japonya, Hindistan, Güney Kore ve Birleşik Krallık’ın koordineli harekete katılacağını duyurdu.
Dünyanın önde gelen ekonomileri adına küresel petrol arzını izleyen Uluslararası Enerji Ajansı’na göre, ajans kurulduğundan bu yana üç eşgüdümlü hisse senedi salınımı gerçekleşti: 1991’deki Körfez Savaşı’ndan önce, Katrina ve Rita Kasırgaları’nın ABD’deki petrol tesislerine zarar vermesinin ardından. 2005’te Meksika Körfezi ve 2011’de Libya’daki savaşın neden olduğu arz kesintisine yanıt olarak.
IEA yaptığı açıklamada, "Petrol fiyatlarındaki artışın tüketiciler üzerinde bir yük oluşturduğunun ve ekonomik toparlanmanın dengesiz kaldığı ve bir dizi riskle karşı karşıya olduğu bir dönemde enflasyonist baskıları artırdığının farkındayız." dedi.
Paris merkezli ajans, ABD liderliğindeki girişimde yer almadı.
Fiyatları düşürmeye yönelik koordineli girişim, OPEC+’ın, pandeminin zirvesinde grubun arz kesintilerini geri getirme hızını hızlandırma çağrılarını görmezden gelme kararının ardından geldi.
Bazı büyük ülkelerin katkıda bulunacağı kesin miktarlar da dahil olmak üzere, piyasa müdahalesinin temel ayrıntıları belirsizliğini koruyor, ancak şu ana kadar diğer ülkelerin ne yaptığı hakkında bildiklerimiz:
Çin
Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Zhao Lijian Çarşamba günü yaptığı açıklamada, "Çin, durum ve ihtiyaçlar ışığında devlet ham petrol rezervlerinin serbest bırakılmasını ayarlayacak ve petrol piyasasının istikrarını korumak için gerekli diğer önlemleri alacak." dedi.
Çin, uluslararası petrol piyasasının istikrarına uzun süredir büyük önem veriyor ve piyasa dengesinin ve uzun vadeli istikrarın korunması konusunda ilgili taraflarla iletişimi sürdürmeye hazırız" dedi.
Dünyanın en büyük ikinci ekonomisi ve en büyük petrol ithalatçısı Cuma günü CNN’ye stratejik bir petrol salınımı üzerinde çalıştığını söyledi. Çin Ulusal Gıda ve Stratejik Rezervler İdaresi sözcüsü, Çin’in endüstri maliyetlerini kontrol altında tutmak için açıklanmayan miktarda petrol dağıtımı gerçekleştirdiğini doğruladı.
Çin, petrol rezervleri hakkında çok fazla veri yayınlamıyor, ancak 2017’de ülke çapında toplam 37,7 milyon ton kapasiteli dokuz büyük rezerv üssü kurduğunu söyledi.
Japonya
Japonya Başbakanı Fumio Kishida Çarşamba günü Japonya’nın devlet rezervlerinden petrol çıkaracağını doğruladı.
Gazetecilere verdiği demeçte, "ABD ile uluslararası petrol piyasasını istikrara kavuşturmak için işbirliği yapıyoruz" diyerek, ülkenin bu hamleyi petrol stoklama yasalarına aykırı olmayacak şekilde yapacağını da sözlerine ekledi.
Kishida, ham petrol fiyatlarının istikrara kavuşturulmasının ekonominin koronavirüs pandemisinden kurtulmasına yardımcı olmak için çok önemli olduğunu söyledi. Zamanlama ve yağ miktarı hakkında daha fazla ayrıntının daha sonra açıklanacağını söyledi.
ABD Enerji Enformasyon İdaresi’ne göre, Japonya Haziran 2020 itibariyle 388 milyon varil toplam stratejik ham petrol stoğuna sahipti. Bunların yaklaşık %76’sının devlet hisseleri olduğunu ve yaklaşık %24’ünün ticari olduğunu söyledi.
Amerika Birleşik Devletleri ve diğer büyük enerji tüketicilerinin acil durum varillerini serbest bırakma olasılığı, en azından kısa vadede daha düşük petrol fiyatlarının sağlanmasına yardımcı oldu. Ekim sonunda varil başına 85 doları gördükten sonra, ABD petrol fiyatları yaklaşık %10 düştü. Bu da artan benzin fiyatlarına bir sınır getirilmesine yardımcı oldu.
Hindistan
Hindistan, diğer beş ülke ile anlaşmaya varmak üzere 5 milyon varil salma kararı aldı.
Hindistan hükümeti Beyaz Saray’ın duyurusundan kısa bir süre sonra yaptığı açıklamada, "Hindistan, petrol üreten ülkeler tarafından yapay olarak petrol arzının talep seviyelerinin altına ayarlanmasıyla ilgili endişelerini defalarca dile getirdi, bu da artan fiyatlara ve olumsuz sonuçlara yol açtı" dedi.
Birkaç Hint eyalet hükümetinin yerel yakıt vergilerini azaltmak için zaten "zor adımlar" attığını söyledi.
Devletin üzerindeki yüksek mali yüke rağmen vatandaşlara kolaylık sağlamak için alındı” denildi.
Güney Kore
Güney Kore hükümeti yaptığı açıklamada, petrol rezervlerinin serbest bırakılmasının miktarı ve zamanlamasının diğer ülkelerle istişare yoluyla kararlaştırılacağını, ancak bunun "önceki uluslararası işbirliği vakalarına benzer" bir düzeyde olması beklendiğini söyledi.
2011’deki Libya krizi sırasında, iç savaşın günde 1,8 milyon varil çevrimdışı alarak küresel petrol arzını kesintiye uğrattığı sırada, Güney Kore, yaklaşık 3,5 milyon varil veya ülkenin petrol rezervlerinin yaklaşık %4’ünü serbest bıraktığını söyledi.
Güney Kore hükümeti, uluslararası petrol fiyatlarındaki son zamanlardaki keskin artışa uluslararası işbirliğine duyulan ihtiyacı, [Güney Kore]-ABD ittifakının önemini ve katılımı dikkate alarak ABD’nin petrol rezervini serbest bırakma önerisine katılmaya karar verdi.
Birleşik Krallık
İngiltere hükümeti yaptığı açıklamada, şirketlerin 1,5 milyon varile kadar petrol rezervlerini "gönüllü olarak serbest bırakmasına" izin vereceğini ve bunun "salgından çıkarken küresel piyasaları desteklemek için mantıklı ve ölçülü bir adım" olarak adlandırdığını söyledi.
Bir hükümet sözcüsü, "Daha önce de söylediğimiz gibi, pandemi sonrası geçiş sürecinde küresel ekonomiyi desteklemek için elimizden geleni yapmak için uluslararası ortaklarımızla yakın bir şekilde çalışacağız" dedi.
(https://edition.cnn.com)