BM Başkanı, iklim değişikliğinin terörizmi şiddetlendirdiğini söylüyor.
Genel Sekreter António Guterres, Irak, Suriye ve Somali gibi ülkelerdeki terörist grupların gelir elde etmek ve temel altyapıyı kontrol etmek için su ve odun kömürü üretimindeki kıtlığı istismar ettiğini açıkladı.
Güvenlik Konseyi ile yaptığı bir tartışma sırasında, "İklim değişikliği tüm hastalıkların kaynağı değil - ama çarpan etkisi var ve istikrarsızlık, çatışma ve terörizmi ağırlaştırıcı bir faktör" dedi.
İklim değişikliğinin etkilerine karşı en savunmasız olan ülkelerin aynı zamanda birçok terör örgütünün de tutunduğu ülkeler olduğunu anlattı.
Temel kaynaklara zayıf erişimin yol açtığı ekonomik fırsat eksikliği, yerel topluluklardan askere alınanları terör örgütlerine katılmaya da itiyor.
“İklim, bileşik çatışmaları etkiliyor ve kırılganlığı artırıyor. Geçim kaynaklarının kaybı insanları umutsuzluğa düşürdüğünde, teröristlerin bazen gerçek planlarını gizledikleri koruma, gelir ve adalet vaatleri daha çekici hale geliyor” dedi.
Aşağıdakiler de dahil olmak üzere önlem alınması gereken beş alanı vurguladı:
Sorunu kökünden kesmek – insani gelişmeyi ve daha fazla çevre savunucusu ve düşünürünü yönlendirmek için daha fazla yatırım sağlamak.
COP26’dan iklim finansmanı anlaşması, daha fazla zararın oluşmasını önlemek için acilen gerçekleştirilmelidir.
Kuraklık gibi sorunları önlemek ve bu bölgelere barış getirmek için iklim değişikliği etkilerinin ve uyarı sistemlerinin daha hızlı analizi.
İklim eylemini çevreleyen bu alanlar için daha fazla yerel, ulusal ve bölgesel ortaklıklar ve girişimler.
Sürdürülebilir finansman – bu ülkelerde kısa süreli coşku patlamaları yerine daha uzun süreler boyunca ilerlemeyi sürdürmek için.
BM Başkanı bunları “Barışın Yeni Gündemi” olarak adlandırdı ve amacının “erdemli bir barış, dayanıklılık ve sürdürülebilir kalkınma döngüsü” yaratmak olduğunu açıkladı.
(https://www.energylivenews.com)