Bakan Yıldız, Uea İcra Direktörü Van Der Hoeven’ı Kabul Etti.

22.07.2013 - 16:22

Bakan Yıldız, Uea İcra Direktörü Van Der Hoeven’ı Kabul Etti.

 Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Türkiye’nin Uluslararası Enerji Ajansına (UAE) dönem başkanlığını yaptığını anımsatarak, ’’Türkiye UAE’ye başkanlık yaparken, yalnızca 28 ülkenin bakanına başkanlık yapmayacağız, uluslararası enerjiye yön veren şirketlerin CEO’larıyla da bi araya geleceğiz dedi.

 Yıldız, UEA İcra Direktörü Maria Van Der Hoeven’ı Bakanlıkta kabul etti. Bakan Yıldız, buradaki konuşmasında, Van der Hoeven’in geçmişte Hollanda’da enerji bakanlığı yaptığını anımsatarak, kendisinin kasım ayında gerçekleştirilecek UEA toplantısı için Türkiye’ye geldiğini anlattı. Yıldız, Türkiye’nin UEA dönem başkanlığının, siyasi istikrarının uluslararası arenadaki başarılarından biri olduğunu belirterek, "Türkiye UEA’ya başkanlık yaparken, yalnızca 28 ülkenin bakanına başkanlık yapmayacağız, uluslararası enerjiye yön veren şirketlerin CEO’larıyla da bir araya geleceğiz" diye konuştu. Bu toplantıda alınacak kararların gelecek 2 yıl boyunca enerji politikalarına yön vereceğine dikkati çeken Yıldız, toplantıda enerjinin çevreyle dost olduğu vurgusunun yapılacağını anlattı.

Van Der Hoeven, kasım ayında gerçekleştirilecek UEA toplantısına Bakan Yıldız önderliğinde Türkiye’nin başkanlık yapacağını, toplantıda değişen enerji haritasını ele alacaklarını, Ortadoğu ve bölgedeki olayların sonuçlarını değerlendireceklerini belirtti. Enerji talebinin batıdan doğuya kaydığını, büyümekte olan ekonomilerin daha çok enerji tükettiğini ifade eden Van Der Hoeven, dünya nüfusunun yüzde 20’sinin enerjiye erişimi olmadığını söyledi.
Bir basın mensubunun Hollanda’nın da Türkiye gibi yüksek fiyatlı benzin tükettiğini anımsatarak değerlendirmesini sorması üzerine Van Der Hoeven, "Bir varil petrol 108 dolar oldu. Fiyatları öngöremiyoruz. İlgilendiğimiz konu piyasaya yeterli arzı sunmak" şeklinde konuştu. 
Van Der Hoeven, UEA olarak Türkiye’yi sadece ihracatçı değil transit bir ülke olarak gördüklerini de vurguladı.
 
-SORULAR-

Bakan Yıldız, kabul sırasında basın mensuplarının sorularını da yanıtladı.
Enerji Borsası olarak da adlandırılan EPİAŞ’ın kurulmasına ilişkin sözleşme taslağının hazırlandığı anımsatılarak değerlendirmesi sorulması üzerine Yıldız, şunları kaydetti:
"EPİAŞ’ın merkezinin Ankara’da olmasıyla alakalı önemli bir görüş oluştu. Nihai kararımızı vermiş değiliz, Ankara’da mı İstanbul’da mı kuralım diye. Şu ana kadar TEİAŞ’ın yüzde 30’lar civarında, Borsa İstanbul’a yüzde 30’lar civarında ve özel sektöre de pay vereceğimiz bir yapıyı kurguluyoruz. Bunun kuruluş sermayesi yaklaşık 40 milyon lira civarında olacak ve 100’ün üzerindeki özel sektör temsilciliğinin de müracaatı söz konusu. Bu yalnızca Türkiye’nin aynı zamanda bölgenin de bir borsası halinde olacaktır. Şeffaf bir rekabetçi piyasanın oluşması açısından EPİAŞ’a son derece önem veriyoruz. Merkezi ister Ankara isterse istanbul’da olsun, bunun serbest piyasaya çok ciddi yankılarının, yansımalarının olacağını ve bunların olumlu manada yürütüleceğini söylemem lazım. Çalışmalarımız nihai noktasına gelmedi. Geldiğinde bunu da zaten kamuoyuyla paylaşacağız."   
Bakan Yıldız, yapılan zamla benzinin litre fiyatının 5 lirayı aştığı anımsatılarak, bu konudaki değerlendirmesinin sorulması üzerine, bölgedeki siyasi olayların, özellikle de Mısır’daki gelişmelerin enerji arzına olumsuz etkide bulunduğunu söyledi. Darbenin ekonomik yansımalarının tek tek görülebildiğini vurgulayan Yıldız, Türkiye’nin enerjiyi dövizle alıp TL ile sattığına da dikkati çekti. Yıldız, "Bu şu demek hem döviz paritelerinin olumsuz olası katkılarına açık Türkiye, hem de ham petrol varil fiyatlarının artışı, her ikisi beraber benzin fiyatlarının artışıyla alakalı tehdidi oluşturuyor. Türkiye’de dolaylı vergilerin en büyük düzenleme alanlarından bir tanesidir benzin ve mazottaki uygulamalar. Geçtiğimiz yıl bu sektörden 46 milyar lira civarında vergi toplanmıştı" diye konuştu.
Bakan Yıldız,"benzin fiyatlarının düşürülmesi için dolaylı vergilerin düşürülmesi konusunda bir düzenleme yapılabilir mi?" şeklindeki soruyu yanıtlarken, "Sorumlu olan, konuyu yöneten, yönlendiren Maliye Bakanımızla bunu konuşmakta fayda var" dedi.
Yıldız, başka bir basın mensubunun sorusunu yanıtlarken, "Otomatik fiyatlama mekanizması çalışıyor uzun yıllardan beridir. Fiyat düşüş ve artışları bu şekilde yapılıyor. Fakat vergi ile alakalı bir düzenleme olacaksa bunun adresi Enerji Bakanlığı değildir. Maliye Bakanlığımızda bu yetki. Eğer bir çalışma yapılıyorsa da Maliye Bakanlığımız yapar. Şu anda benim bu konuyla alakalı herhangi bir bilgim yok" değerlendirmesinde bulundu.
Başka bir soruya da Yıldız, "Türkiye’nin nüfusu her yıl bir milyon civarında artıyor ama trafiğe giren araçların sayısı da bir milyon civarında artıyor" yanıtını verdi. Bakan Yıldız, enerji kullanımının verimli olması ve israf edilmemesi gerektiğine de dikkati çekti.
 
-"İSTEĞİMİZ DOĞAL GAZ VE ELEKTRİĞE ZAM GELMEMESİ"-

Başka bir soru üzerine Bakan Yıldız bir gazetede yer alan "doğal gaza uzun vadede zam olmayacağı" ifadesinin gerçeği yansıtmadığını belirterek, şöyle devam etti:
"Şu ana kadar maliyetimizdeki artışları vatandaşımıza yansıtmadık. Ama maliyetimizde bir artış olduğu kesin. Ben bunun uzun dönemde temenni etmediğimi söyledim. Hem uzun dönemde ham petrol fiyatları 108 dolarda kalmaması lazım hem de 1,96-1,98’lere çıkan dolar paritesinin o noktalarda kalmaması lazım geldiğini söylemiştim. Biz her ay doğal gaz, her üç ayda bir elektrik fiyatları gözden geçiriyoruz. Benim uzun ve kısa dönemli konuşmamın doğru olmayacağını, bütün o değerlendirmelerinden sonra bunları kamuoyuyla paylaşacağımı söylemiştim. Böyle bir garanti elimizde yok. Ama bizim isteğimiz bunlara zam gelmemesi, fiyat artışı gelmemesi yönündedir."
 
-"İLK ÇALIŞMA ALANI KIBRIS’IN GÜNEYİNDE OLACAK"-

Bakan Yıldız, "Karadeniz’de petrol aramaya yabancı şirketlerin ilgisi devam ediyor mu?" sorusuna, şu yanıtı verdi:
"Karadeniz’deki petrol aramalarımız devam ediyor, Akdeniz’de de keza aynı şekilde. Karadeniz’deki petrol aramacılığında özellikle Barbaros Hayrettin Paşa sismik gemisi alındıktan sonra aramalarımız arttı.Karadeniz’de bugüne kadar 60 bin kilometre civarında iki boyutlu sismik aramalar yaptık. 14 bin kilometre civarında da üç boyutlu sismikler yaptık. Uluslararası alanda boy gösteren şirketlerden Karadeniz’e ilgi duyanlar var. Shell ile yaptığımız anlaşmanın sonuçlarını hep beraber göreceğiz önümüzdeki dönemde. Akdeniz’de, dolayısıyla Doğu Akdeniz’de yaptığımız sismikler 26 bin kilometre iki boyutlu, 2 bin 500 kilometre civarında da üç boyutlu. Önümüzdeki planlamalarımızla özellikle Kıbrıs’ın güneyinde de, önemli olduğu için de söylüyorum, yaklaşık 10 bin 500 kilometrelik bir sismik yapmayı planlıyoruz. Barbaros Hayrettin Paşa gemimiz inşallah Akdeniz’e geçtiğinde ilk çalışma alanlarından birisi Kıbrıs’ın güneyinde olacak.
KAYNAK:Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı

Bunlarda İlginizi Çekebilir

Yorumlar

Henüz yorum eklenmemiş.

Yorum Ekle

Menu