Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Selçuklu Belediyesi Gençlik Meclisi tarafından bu yıl ikincisi düzenlenen ’Kariyer Zirvesi’ programına konuşmacı olarak katılmak üzere Konya’ya geldi. Bakan Yıldız, eşi Selma ve kızı Reyyan Habibe ile Yüksek Hızlı Trenle (YHT) seyahat ederek geldiği Konya’da, tren garında Konya Valisi Aydın Nezih Doğan, Selçuklu Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay ve diğer ilgililer tarafından karşılandı.
Bakan Yıldız, beraberindekilerle birlikte Mevlana Müzesini ziyaret etti. Burada müze yetkililerinden sergilenen eserler hakkında bilgi alan Bakan Yıldız ve ailesi Hz. Mevlana’nın sandukası başında dua edip, aslına uygun olarak yenilenen Derviş Hücrelerini gezdi.
Mevlana Müzesi ziyaretinin ardından Bakan Taner Yıldız, Selçuk Üniversitesi Alaaddin Keykubat Kampusu içinde yer alan Süleyman Demirel Kültür Merkezi’ndeki konferans salonunda ’Kariyer Zirvesi’ programına konuşmacı olarak katıldı.
Konferansa gelenlerin bilet yerine bağışlanmak üzere kitap getirdiği programda konuşan Selçuklu Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, kürsünün önüne konulan kitapların bir şehirde kütüphane olarak yeşereceğini söyledi. Başkan Altay, Konya’ya eğitim görmeye gelen her öğrenciye bir emanet gözüyle baktıklarını belirterek, "Emanetlerimize Konya’nın değerlerini tanıtıyoruz. Her öğrencinin mezun olduğunda gönüllü bir Konya elçisi olmasını bekliyoruz. Konya’ya gelen herkes hoşgörü hamuruyla yoğuruluyor ve bu şehirden ayrıldıklarında hoşgörünün temsilcisi oluyorlar. Kendiniz için sorumluluklarınız olduğu kadar Sudan’da, Somali’de, Afganistan’daki çocuklara karşıda sorumluluğunuz olduğunu unutmayın. Biz büyük bir ülkeyiz ve bunları düşünmeniz gerekiyor" diyerek salonda bulunan öğrencilere tavsiyede bulundu.
Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hakkı Gökbel’in ’Kariyer Zirvesi’nin hayatının baharında olan gençlere olduğu kadar yetişkinlere de katkı sağlayacağını ifade ettiği konuşmasının ardından kürsüye gelen Konya Valisi Aydın Nezih Doğan ise zirveye giden yolda başarının nasıl sağlandığını öğrencilerin konuşmaların satır arasından çıkaracaklarını bildiğini söyledi.
"KARİYER SİZDEN BİRŞEYLER GÖTÜRMESİ"
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız konuşmasında, 4 üniversitesi bulunan Konya’da eğitim görmenin öğrenciler için bir ayrıcalık olduğunu söyledi.
Kariyer yapmanın bazı şartları olduğunu anlatan Bakan Yıldız, "Aslında kariyer eğitimin bittiği yerde başlıyor ve insan hayatını şekillendiriyor. Tabiiki, iyi bir kariyer yapmanın bir takım şartları var. En önemli şartından bir tanesi çalışma ve bir şeyi isteyerek ona azmetme. Nasıl Türkiye son 10 yıl içinde bir kısım değişimlere zemin hazırladı, sizler 10 yıl önce kiminiz 8 yaşında kiminiz 15 yaşında çocuklardınız ama şu anda ülkenin idare edilmesi adına konularda dahi fikir beyan ediyorsunuz, bu bir değişimdir. Bu değişimin nasıl yönetileceğini hayatınızın her noktasında hissedeceksiniz. Şuanda hayatınızda para çok yer almayabilir ama hayatınıza para girecek. Yalnızca öğrenci harçlığı şeklinde hayatınızda yer alan maddi kaynağın zaman zaman bir kısım insanlarda belirleyici olduğunu görüyoruz. Hayatımızı şekillendiren yalnızca maddiyat değil. Bir kısım niyetleriniz olacak, hayallerinizi olacak. Faydalı amellerin doğruluğunu söyleyen büyüklerimizle beraber yolumuza devam edeceğiz. Kariyer yapmak sizden bir şey götürmemesi lazım. İnandığınız şeylerden ödün vermeksizin değer yargılarınızın korunmasıyla beraber duruşunuzun sergilendiği bir hayat tarzınız olması lazım" dedi.
Bakan Yıldız, kitap okumanın önemine değinerek, kendisinin öğrencilik yıllarında günde ortama 240 sayfa kitap okuduğunu, ancak şuan yoğun iş temposu nedeniyle bu kabiliyete sahip olmadığını söyledi. Öğrencilerin en az bir yabancı dil bilmesinin kendilerine büyük katkı sağlayacağını belirten Bakan Yıldız, Türkçe’nin de doğru kullanılarak korunması gerektiğinin altını çizdi.
"NÜKLEER SANTRAL GÖRMEDEN NÜKLEER EĞİTİM VEREN HOCALAR VAR"
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız, hiç nükleer santral görmeyen bazı hocaların Türkiye’de üniversitelerde nükleer eğitim verdiğini kaydetti. Bakan Yıldız sözlerine şöyle devam etti; "Eğitimimizin her yaşta devam ettiğini, bir yaşa has olmadığını, yalnızca üniversitelere has olmadığını bilmemiz lazım. Ölünceye kadar bu eğitimimiz devam edecek ama aynı zamanda sadece tüketen değil üreten de bir birey olacağız. Bizler kendi sektörümüzde eğitim gören öğrencileri nükleer güç santralleriyle ilgili yurt dışında yetiştirmek istiyoruz. Bildiğiniz gibi yaklaşık 5 bin öğrenci arasında seçtiğimiz 50’ye yakın öğrenciyi her türlü ihtiyaçları tarafımızdan karşılanmak kaydıyla geçen yıl Rusya’ya gönderdik.
Belirli bir miktarda burs parası da vererek buna devam edeceğiz. Mutlaka gelişen Türkiye’nin buna paralel eğitimi de büyüyecek. Bundan sonra Türkiye’den yurt dışına değil yurt dışından Türkiye’ye beyin göçü olacak. Ben bunu üzülerek söylüyorum, Türkiye’de nükleer eğitim veren üniversitelerimizden bırakın öğrencilerimizi bir kısım hocaların dahi nükleer santral görmediğini kendilerinden işittim, bu onların suçu değil. Yüzme dersi veren bir hocanın hiç havuza, denize girmemiş olması gibi bir şey bu. Bizler o fırsatları oluşturmazsak, o imkanları kendilerine sunmazsak göremezler. O yüzden niçin sadece nükleerden bahsediyoruz enerjinin diğer alanları var. Bunların her birinin insan gücüyle gençlerimizle şekilleneceğini düşünüyorum".
Bakan Yıldız’a konuşmasının sonunda Selçuklu Belediyesi Gençlik Meclisi Başkanı Mustafa Özdemir çiçek, Selçuklu Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay da çini tabak verdi.
Konferansın sonunda salon çıkışında bir süre öğrencilerle sohbet eden Bakan Yıldız, Selçuklu Belediyesini de ziyaret etti. Başkan Altay’a yeni hizmet binasının hayırlı olmasını dileyen Bakan Yıldız, belediye şeref defterini imzaladı. Bakan Yıldız’a ziyaretin sonunda Başkan Altay belediye yayınları ve İnce Minare Müzesi kapısı maketini hediye etti.
KAYNAK:İhlas Haber Ajansı