Bakan Yıldız, rüzgar santralinde tribün ve jeneratörlerin yerli kaynaklardan karşılanamaması durumunda, yatırımların ithal kaynaklardan yapılmak zorunda kalındığına dikkat çekti.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, bir rüzgar santralinde tribün ve jeneratör kısmının yerli kaynaklardan karşılanamaması durumunda, yatırımların yine ithal kaynaklardan yapılmak zorunda kalındığına dikkat çekerek, "Bu bir paradoks, bunu aşmak zorundayız." dedi.
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile TÜBİTAK arasında işbirliği protokolü imzalandı. İmza töreninde konuşan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, "Türkiye büyümeye karar verdikten sonra en önemli icra edilecek sektörlerin başında enerji geliyor." diye konuştu.
Yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarıyla ilgili alınan kararların ithalata dönük de bir yanı olduğunu kaydeden Yıldız, "Yerli kaynaklardan bahsediyoruz, yenilenebilir kaynaklardan bahsediyoruz ama bunların teknoloji sahipleri genelde batılı ülkeler." ifadesini kullandı. Bir rüzgar santralinde, tribün ve jeneratör kısmının yerli kaynaklardan karşılanamaması durumunda, yatırımların yine ithal kaynaklardan yapılmak zorunda kalındığına dikkat çeken Yıldız, "Bu bir paradoks. Bunu aşmak zorundayız." şeklinde konuştu. Yıldız, imzalanacak protokol ve yapılacak yatırımlarla sadece rüzgarla alakalı karar verilmiş ve lisansa bağlanmış yatırımlarda minimum 15 milyar dolarlık bir ithalatın önünün kesilmiş olacağını kaydetti.
Türkiye’de nükleer güç santralinin yapımına karar verildiğini hatırlatan Yıldız, şöyle devam etti: "Bunların ne kadarını yerli yapacağız? Bizim teknolojimiz ne kadarına müsaitse o kadarını yerli yapacağız. Bu sanayileşme ile ilgili bir kültür. Sanayinin lig atlaması ile ilgili bir süreç içinde bulunuyoruz. Protokolle beraber nükleerde 10 yıl içinde kat edeceğimiz mesafe, sanayileşme ile ilgili önemli kriterleri içinde barındırmış olacak. Bir traktörde yaklaşık 5 bin parça var, otomotivde 10 bin 100 adet parça var, nükleer güç santrallerinde 515 bin adet parça var. Ne kadar yapabileceksek, o kadarını yerli kaynaktan kullanacağız. Ben bu işi bilirim, benim aklım erer, diyen kim varsa, gelmeli ve Türkiye’nin yerli kaynakları, yerli teknolojisi adına bunu anlatmalı. TÜBİTAK’ın bu konudaki zihni desteğine çok önem veriyoruz."
BAKAN ERGÜN: BÜYÜK BİR AR-GE VE ÜRETİM POTANSİYELİMİZ VAR
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün ise, önemli bir Ar-Ge protokolüne imza atılacağını dile getirdi. Üretim ve Ar-Ge konusunda yatırım yapılmamasının dışa bağımlığı beraberinde getirdiğine dikkat çeken Ergün, "Türkiye’de uzun yıllar bu hatalar yapıldı. İşin üretimi ve Ar-Ge’si konusunda daha hızlı adımlar atılması gerekiyordu. Büyük bir üretim ve Ar-Ge potansiyelimiz var." dedi. Türkiye’nin bugün 800 milyar dolarlık bir üretim kapasitesi bulunduğuna işaret eden Ergün, üretim kapasitesi ile birlikte enerji ihtiyacının da arttığını vurguladı.
TÜBİTAK BAŞKANI ALTUNBAŞAK: NÜKLEER SANTRAL ÜRETİM TEKNOLOJİLERİ KONUSUNDA İŞBİRLİĞİ YAPACAĞIZ
TÜBİTAK Başkanı Yücel Altunbaşak, enerji ile ilgili önemli bir protokole imza atılacağını belirterek, "Türkiye’nin 65 milyar TL’nin üzerinde enerji ithalatı var. İthalatımızın yüzde 25’inden fazlasını enerji oluşturuyor." dedi. Protokol ile yurt dışı bağımlığını azaltmayı amaçladıklarını söyleyen Altunbaşak, "Protokol kapsamında 10 senelik bir zaman ve 10’a yakın projeden bahsediyoruz." şeklinde konuştu. Protokol ve sonrasında gelecek sözleşmelerle birlikte en az yüzde 20 yerli artışı beklendiğini kaydeden Altunbaşak, "Enerji ile ilgili konularda hem hammadde hem de teknoloji olarak büyük satın almalar yapıyoruz. Stratejik 10 işbirliği çerçevesinde teknoloji transferi yapmak istiyoruz, artık pahalı şeylerin, Türkiye’de yapılamayan şeylerin Türkiye’de yapılmasını istiyoruz." dedi. Termik ve hidroelektrik santral tasarımını bunlara örnek gösteren Altunbaşak, "Türkiye’de şu anda yapılmıyor ama yapılmaması için hiçbir sebep yok. Türkiye teknolojisinin geldiği seviye bunun için yeterli… Nükleer santral üretim teknolojileri konusu, yenilenebilir enerji üretimi gibi ana konularda işbirliği yapacağız." ifadelerini kullandı.
KAYNAK:Cihan Haber Ajansı