Azerbaycan’ın Türkiye’nin yardımlarıyla Ermenistan tarafından işgal altındaki Dağlık - Karabağ topraklarını 44 günlük savaşla kurtarmasının ardından bölgede Nahçivan koridorunun oluşturulmasının önü açıldı. Türkiye ile Azerbaycan’ı karadan birleştirecek bu koridor iş dünyasında da heyecan yarattı. Ürünlerin daha ucuz maliyetlerle lojistiğinin ve koridor üzerinden kurulacak yeni enerji hatlarıyla düşük fiyatlı doğal gaz alımının mümkün olacağı kaydedildi.
Azerbaycan ve Ermenistan’ın imzaladığı anlaşma kapsamında Azerbaycan, Türkiye sınırında yer alan ve ülkenin geri kalanıyla bağlantısı bulunmayan tek toprağı olan Nahçıvan ile bir kara koridoru kurulması sözünü aldı. Uzmanlar tarafından, bu koridor sayesinde Azerbaycan’ın uluslararası taşımacılık ve lojistik sistemindeki konumunun daha da pekişeceği aktarıldı. Azerbaycan’ın diğer bölgeleri ile Nahçıvan arasındaki doğrudan ulaşım bağlantılarının yalnızca hava yoluyla mümkün olduğu ve söz konusu ulaşım koridorunun açılması ile bu pahalı ulaşım aracına alternatif olan, daha ucuz ve daha hacimli karayolu ve demiryolu hatlarının yapılmasının mümkün olduğu bildirildi. Bu sayede Nahçıvan’ın bölgesel ulaşım sisteminin ana damarı haline geleceği vurgulanıyor. Bu gelişmeler sonucunda, yapılacak olan hattın, Kars-Iğdır-Nahçıvan demiryoluna entegre edilmesiyle uluslararası kargonun Avrupa’ya taşınmasında da önemli bir rol oynaması bekleniyor. Nahçıvan üzerinden Türkiye’ye kara yolu ile ulaşımın 343 km’lik kısa mesafesi ile iki ülke arasındaki turist hareketinin artacağı öngörülüyor. Bu adım ile Azerbaycan’dan ihraç edilen ürünlerin nakliye maliyetlerinin düşeceği, Türkiye’nin Doğu Anadolu Bölgesi de dahil olmak üzere tüm Türkiye ile ticari ilişkilerin çok daha ileri düzeye taşınacağı işaret ediliyor.
Azerbaycan’ın Ermenistan ile yaptığı anlaşmanın sonucu olarak kurulacak doğal gaz hatları sayesinde Türkiye için ucuz gazın kapısı aralanacak. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez ve Azerbaycan Enerji Bakanı Perviz Şahbazov arasında “Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti’nde Doğal Gaz Tedarikine İlişkin Mutabakat Zaptı” imzalandı. Hattın kurulması halinde Türkiye’nin Azerbaycan’dan ucuza gaz almasının önü açılacak.
Bu anlaşma ile kurulacak hattın, hatta komşu olan ülkelere etkisi şu yönde;
Rusya
Oluşturulacak koridor Rusya’nın Türkiye’ye erişimini kolaylaştıracak. 25 milyar doların üzerine çıkan Rusya ile Türkiye arasındaki yıllık ticaret cirosu nedeniyle daha uygun bir bağlantının oluşturulması Rusya’nın işine gelecek.
İran
Tahran’ı endişelendiren bu koridor, Türk ülkeleri arasındaki ticarette merkez olan İran’ın bu özelliğini yitirmesine neden olabilir. İran, Türkiye’den Orta Asya’ya giden karayolu ticaretinde kilit bir öneme sahip. İran Yol ve Ulaştırma Bakanlığı’nın verilerine göre, 2020’de koronavirüsün ticaret üstündeki etkisine rağmen her ay 12 bin civarında Türk kamyonu İran - Türkiye sınırından geçti ve bu kamyonların önemli bir kısmı Türki cumhuriyetleri ile Afganistan’a gitti. İran için oldukça kârlı olan bu ticaret, Ermenistan’da açılacak koridor neticesinde önemli ölçüde azalabilir. Türkiye’den girip Türkmenistan sınırından çıkan bir kamyon, 1.800 kilometrelik yol için İran’a yaklaşık 700-800 dolar geçiş ücreti ödüyor.
Ermenistan
Bölgenin kaderini değiştirecek kara, demir yolu ve enerji hatları kurulmasını sağlayacak olan anlaşmaya yönelik son açıklama Ermenistan Başbakanı Panşinyan tarafından yapıldı. Açıklamada, Ermenistan ve Türkiye ilişkilerinin normalleşmesi adına büyük bir adım atılacağına yer verdi. Paşinyan, "Bu, Azerbaycan toprakları üzerinden Rusya ile kara yolu ve demir yolu bağlantısı, İran ile demir yolu bağlantısı sağlayacağımız anlamına geliyor. Azerbaycan da Nahçıvan ile bizim topraklarımız üzerinden demir yolu ve kara yolu bağlantısı sağlayacak." diye konuştu.
Bize Ulaşmak İçin