Avrupa Birliği, gelecek kışa hazırlıklı girebilmek için en hızlı formül olan sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) tedarik ve işleme şekillerinde çeşitliliğe hız kesmeden devam ediyor.
Rusya’nın Ukrayna’yı işgali ile birlikte Avrupa’nın Rus gazına olan yüksek bağımlılığı ve uyguladığı yanlış enerji politikaları su yüzüne çıkmış durumda. Rus gazına bağımlılığı azaltmak için harekete geçen AB ülkeleri LNG’yi çözüm olarak görüyorlar. Bir yandan LNG ihracatçısı ülkelerle görüşmeler yapıp gaz tedariki konusunda ilerleme kaydederken, diğer yandan aldıkları sıvı gazı işleyecek yüzer LNG terminalleri edinmeye çalışıyorlar.
Dünya’da başta ABD, Katar, Avustralya ve Kanada gibi üreticilerin sağladığı LNG, -162 derecede sıvılaştırıp uzak ülkelere gemilerle taşınuyır. Bu süreçte tüketici ülkelerin sıvılaştırılmış gazı tekrar gaz haline çevirecek terminallere ihtiyacı oluyor ve bir LNG terminalinin inşası da yaklaşık 5 sene sürüyor.
Rusya’dan gaz almaya devam eden ve savaş başladığından beri Rusya’ya enerji ihracatı için yaklaşık 37 milyar euro enerji faturası ödediği hesaplanan Avrupa ülkeleri, bu faturayı azaltmak ve savaşı finanse etme suçlamalarından bir an önce kurtulmak için hızlı çözümler arıyorlar.
Bu nedenle Almanya, İtalya ve Fransa şu an için en hızlı formül olarak öne çıkan, kısa süre içinde faaliyete geçirilebilen ve FSRU olarak da bilinen yüzer LNG terminallerini tedarik etmeye çalışıyorlar. Bu özel tankerler, LNG’yi gaz haline çevirip şebekedeki boru hatlarına enjekte etmeye imkân tanıyor.
Almanya’dan yüzer LNG terminalleri için 3 milyar euroluk bütçe
Topraklarında bir tek LNG terminali bile bulunmayan Almanya’nın, yüzer LNG terminali için ayırdığı bütçe 3 milyar euro olarak açıklandı.
2021’de Rusya’dan 46 milyar metreküp gaz ihraç eden Almanya’nın ilk yüzer LNG terminali bu kış 7,5 milyar metreküp gazı şebekeye pompalaması beklentisi ile faaliyete geçiyor. Bu rakamın 2024 yılına gelindiğinde 27 milyar metreküpe kadar ulaşması hedefleniyor.
Diğer Avrupa ülkelerinden İtalya’nın 2 adet, Fransa’nın da 1 adet yüzer LNG terminali sipariş ettikleri, bu 3 ülkeye son olarak Finlandiya ve Estonya’nın da katıldı belirtiliyor.
Estonya’nın yıl sonu itibarıyla Rusya’dan gaz alımını sonlandırmayı hedeflediği belirtilirken, iki komşu ülkenin 1 adet yüzer LNG terminali edinip ortak kullanma kararı aldıkları açıklandı.
Yüzer LNG terminallerinin avantajı yüksek
İşletme maliyetleri kıyı LNG işleme terminallerine kıyasla çok daha yüksek olan yüzer LNG terminallerinin kıyı tipine nazaran başlangıç yatırım maliyeti oldukça düşük. Günümüz koşulları ile oluşan talebe en uygun görünen yüzer LNG terminallerinin diğer avantajları ise mobilitesinin yüksek olması ve kolay satılabilmeleri olarak önümüze çıkıyor.
Bize Ulaşmak İçin