Almanya’nın enerji düzenleyicisi Federal Şebeke Müdürlüğü (BNA) bu kış doğalgaz kıtlığı yaşanmaması için ülkede doğalgaz kullanımının beşte bir oranında azaltılması gerektiğini açıkladı.
Avrupa’nın en büyük ekonomisi olan Almanya, kışın eğer enerji krizine girerse doğalgaz arzının karneyle dağıtılmasından BNA’nın başkanı Klaus Müller sorumlu olacak.
Financial Times’a konuşan Müller, “Hedefimize (yüzde 20 doğalgaz tasarrufu) ulaşamazsak, o zaman yeterli gaza sahip olamama konusunda ciddi bir risk var demektir” ifadelerini kullandı.
Müller, Rusya’dan gelecek arzdaki kesintileri telafi etmek için diğer kaynaklardan yaklaşık 10 gigawatt ekstra gaz arzına ihtiyaç olacağını söyledi.
BNA Başkanı, Almanya’nın diğer Avrupa ülkelerinden yapacağı gaz ithalatına da güvenmek zorunda kalacağını dile getirdi.
Müller ayrıca Almanya’nın Rusya’ya bağımlılığını sona erdirmenin uzun vadede çok yüksek gaz fiyatlarını beraberinde getireceği ve bunun da iş dünyası için büyük sonuçlar doğuracağı konusunda uyardı.
Müller doğalgazın pahalı hale gelmesi nedeniyle üretimin bir kısmının Almanya’da uzaklaşabileceğini de sözlerine ekledi.
Acil durum planı 2. aşamada
Müller sözlerinde binlerce işletmeyi etkileyecek bir karardan sorumlu olmanın çok ağır olduğunu ekledi.
Berlin şu an doğalgaza yönelik üç aşamalı acil durum planının ikinci aşamasını uyguluyor. Gazın endüstriyel müşterilere paylaştırılmasını gerektirecek son aşamaya gelinirse BNA hangi şirketlere tam olarak tedarik sağlanamayacağına karar vermek zorunda kalacak.
Almanya’nın bu kışa hazırlıklı olmasının tek çaresi doğalgaz depolarını yüksek doluluk oranları.
Depoların 1 Eylül’e kadar yüzde 75’e, 1 Ekim’e kadar yüzde 85’e, 1 Kasım’a kadar da yüzde 95 seviyesine ulaşması kanunen zorunlu.
Müller ilk hedefin ulaşılabilir olduğunu ancak diğer ikisinin çok iddialı olduğunu belirtirken, Almanya doğal gaz depo seviyeleri halihazırda yüzde 74,4 düzeyinde.