AB’nin ”REPowerEU” isimli doğal gaz planı Rus gazı bağımlılığına son verecek

19.05.2022 - 16:42

Avrupa Birliği, Rus petrol ve gazına bağımlılığını sona erdirmek için enerji alanında 300 milyar euroluk yatırım gerçekleştirmeyi planlıyor.

AB Başkanı Ursula von der Leyen, Brüksel’de düzenlediği basın toplantısı ile enerji arz güvenliğini artırmak ve Rusya’ya bağımlılığı azaltmak için hazırlananın "REPowerEU" adlı plana ilişkin açıklamalarda bulundu.

Savaşın küresel enerji piyasalarının işleyişini bozduğundan bahseden von der Leyen, savaş ile birlikte AB’nin özellikle Rusya’dan ithal edilen fosil yakıtlara bağımlılığının somut örneklerinin görülmeye başlandığını söyledi.

Von der Leyen, "Artık enerjide Rusya’ya bağımlılığımızı olabildiğince hızlı bir şekilde azaltmalıyız." ifadelerini kullandı.

Rus fosil yakıtlarının yerinin doldurulması için arz tarafında çeşitlendirmeyle temiz enerjiye geçişin hızlandırılması gerektiğine işaret eden von der Leyen,  "REPowerEU planı enerji tasarrufunu artırmamıza, fosil yakıtları aşamalı biçimde kaldırmayı hızlandırmamıza ve yeni bir ölçekte yatırımlar başlatmamıza yardımcı olacak." dedi.

Varolan enerji krizini atlatmanın en hızlı ve en ucuz yolunun enerji tasarrufu sözlerine ekleyen von der Leyen, "Bu nedenle 2030 için AB enerji verimliliği hedefini yüzde 9’dan yüzde 13’e çıkaracağız." ifadesini kullandı.

Yenilenebilir enerjinin önceliği arttırılıyor

Temiz enerji dönüşümünü hızlandırmak için harekete geçecekleriyle alakalı açıklamalar yapan von der Leyen, "AB’nin 2030 yenilenebilir enerji hedefini yüzde 40’tan yüzde 45’e çıkarıyoruz. Yenilenebilir kaynaklar ve şebekeler gibi altyapılarla ilgili izin prosedürlerini hızlandırmayı teklif ediyoruz. " dedi.

Güneş enerjisi yatırımlarına da hız vereceklerini vurgulayan von der Leyen, 2025 yılına kadar ticari ve kamu binalarına, 2029 yılına kadar da yeni konutlara çatı güneş paneli kurulması yükümlülüğü getirilmesini teklif olarak sunduklarını açıkladı.

Von der Leyen, AB liderlerinin ortak doğal gaz, sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) ve hidrojen tedariki konusunda anlaştıklarına atıfta bulunarak, REPowerEU planıyla ortak bir tedarik mekanizması ve tedarikçi ülkelere ortak erişim yolu belirlediklerini, böylece AB ülkelerinin, ihtiyacı olan enerji ürünleri birbirleriyle rekabet etmeden tedarik edebileceklerine vurgu yaptı.

Von der Leyen, "300 milyar euroya yakın bir kaynağı harekete geçiriyoruz" cümlesini kullanırken, bu yatırımın 225 milyar eurosunun kredi, yaklaşık 75 milyar eurosunun ise hibe olarak gerçekleştireceğini söyledi.

Von der Leyen, söz konusu finansmanın yüzde 95’inin temiz enerjiye geçişi hızlandırmada kullanılacağını sözlerine ekledi.

REPowerEU ile enerjide tasarruf adımları

REPowerEU planı kapsamındaki hedefler şöyle sıralandı: Enerji tasarrufunun artırılması sağlanacak ve vatandaşların enerji tüketim davranışlarını değiştirmeleri teşvik edilecek. Enerji tasarrufuna mali destek verilebilecek. Yapıların izolasyonu, enerji verimli ürünler ve ısı sistemlerine düşük KDV imkanı sağlanacak. LNG tedarikinde kaynaklar çeşitlendirilecek. Yenilenebilir yatırımlar hızlandırılacak. GES kurulu kapasitesi 2025’e kadar iki kat artırılacak. Yapıların çatısına güneş paneli kurulumu aşamalı biçimde zorunlu olacak. Isı pompası ve jeotermal ısınma sistemlerinin kullanım oranı iki kat artırılacak. Yenilenebilir yatırımların onay süreçleri hızlandırılacak. Sanayideki petrol, doğal gaz ve kömür içeren süreçler değiştirilecek. Ulaşımda enerji tasarrufuna ve verimliliğine öncelik verilecek.

AB ülkeleri doğal gazın yüzde 40’ını, petrolün de yaklaşık yüzde 30’unu Rusya’dan tedarik ediyor. Planla Rusya’dan enerji ithalatının düşürülmesi hedefleniyor.

Söz konusu hedefler için 2027’ye kadar 210 milyar euro ilave yatırım gerekecek. Hedeflerin yakalanması için 225 milyar euroluk finansman sağlanacak.

AB Komisyonu, artan enerji fiyatlarına karşı üye ülkelerin atabilecekleri adımları içeren bir belge yayımladı. Belgeye göre, kısa vadede ortak doğal gaz alımlarıyla rekabetçi fiyatlarla tedarik yapılabilecek, yüksek gelir ve kar elde eden enerji üreticilerinin "arızi karları" tüketicileri desteklemeye tahsis edilebilecek, perakende elektrik fiyatları düzenlenebilecek.

Gaz arzında kesinti yaşanması durumunda tüm ülkeler dayanışma göstererek birlikte hareket edecek.

Tam kesinti yaşanması halinde gazda tavan fiyat uygulanabileceği planlanırken, çok sınırlı ara bağlantıya sahip bölgelerde elektrik fiyatını düşürmek için elektrik üretiminde yakıt maliyetlerine yönelik sübvansiyonlar getirilebilecek. 

  •  Çamlıca Mah. Yenimahalle ANKARA TURKEY
  •  bilgi@enerjiweb.com
  •  (312) 397-7236

Bunlarda İlginizi Çekebilir

Yorumlar

Henüz yorum eklenmemiş.

Yorum Ekle

Menu