ABD enerji elçisi, Biden’ın piyasaları soğutmak için daha da fazla petrol rezervini serbest bırakmaya hazır olduğunu söyledi

30.11.2021 - 14:35

ABD Dışişleri Bakanlığı’nın küresel enerji güvenliği kıdemli danışmanına göre, Başkan Joe Biden’ın yönetimi, ihtiyaç yeniden ortaya çıkarsa stratejik rezervlerinden daha da fazla varil petrol salmaya hazır.

ABD Dışişleri Bakanlığı küresel enerji güvenliğinden Amos Hochstein Pazartesi günü Birleşik Arap Emirlikleri’nin Dubai kentinde CNBC’den Hadley Gamble’a verdiği demeçte, ’’Bu bizim için mevcut olan ve tekrar kullanılabilir olacak bir araçtır.’’ dedi.

Yorumları, enerji analistlerinin, OPEC+ üreticilerinin piyasayı soğutmaya yardımcı olmak için daha fazla pompalama çağrılarına direnmesinin ardından, stratejik rezervlerden milyonlarca varil petrolü serbest bırakma taahhüdünün ABD liderliğindeki etkinliğini değerlendirirken geldi.

“Unutmayın, bu 50 milyon varillik bir salım değildi, 30 milyon varil, şirketlerin ve tüccarların petrolü şimdi alıp planlanan bir süre içinde iade edebilecekleri bir borsaydı. Bu, Stratejik Petrol Rezervinin yenileneceği anlamına geliyor, "dedi Hochstein.

"Ve bu nedenle, ihtiyaç duyulursa gelecekte bunu tekrar yapabilmek için daha fazla esnekliğe sahibiz. Bence piyasa için etkili olan ve aynı zamanda Amerikan ekonomisine ihtiyaç duyulduğunda bunu tekrar yapmamıza izin verecek yetenek ve esnekliğe sahip bir şey yapmak istedik.”

Biden, türünün ilk örneği olarak 23 Kasım’da ABD, Hindistan, Çin, Japonya, Güney Kore ve İngiltere arasında koordineli petrol salınımını duyurdu.

Plana göre ABD, Stratejik Petrol Rezervinden 50 milyon varil serbest bırakacak. Bu toplamın 32 milyon varili önümüzdeki birkaç ay içinde takas olacak, 18 milyon varil ise daha önce izin verilen bir satışın hızlandırılması olacak.

OPEC ve OPEC+ olarak bilinen etkili bir grup olan OPEC dışı müttefik üreticiler, artan yakıt fiyatlarına engel olmak için ABD’nin ham petrol arzını artırma baskısını defalarca görmezden geldi.

OPEC lideri Suudi Arabistan ve OPEC dışı lider Rusya liderliğindeki grup, üretim politikasının bir sonraki aşamasını görüşmek üzere Perşembe günü tekrar bir araya gelecek.

Grubun mevcut çıktı planlarından yola çıkmak niyetinde olduğuna dair çok az işaret var.

 

Petrol fiyatları geçen hafta sonlarında Nisan ayından bu yana en büyük bir günlük düşüşün ardından Pazartesi günü yükseldi.

Uluslararası gösterge Brent ham petrol vadeli işlemleri Pazartesi günü %2.5’ten fazla artışla varil başına 74.60$’dan işlem görürken, ABD West Texas Intermediate vadeli işlemleri yaklaşık %3.6 artışla 70.62$’da kaldı.

Birkaç ülke, yeni tanımlanan omicron Covid varyantı haberleri üzerine Cuma günü seyahat kısıtlamaları duyurdu. Bu bazı enerji piyasası katılımcılarını, yakıt talebini zayıflatabilecek seyahat yasaklarının geri gelmesinden korkmasına neden oldu.

Analistler, Pazartesi günkü petrol fiyatlarındaki toparlanmanın, talebin nasıl etkileneceği henüz net olmasa da, geçen haftaki düşüşün abartılmış olabileceğini gösterdiğine inanıyorlar.

Hochstein, "Çok kırılgan bir ekonomik toparlanma yaşıyoruz ve bu toparlanmayı tehdit edebilecek temel faktörün ne olduğunu ele almamız gerekiyordu." dedi.

“Geçen Salı ABD hamleleriyle piyasada gördüğümüz buydu ve açıkçası, bu çok kırılgan bir zamanda olduğumuz için Cuma günü petrol fiyatlarının oldukça keskin bir şekilde düştüğünü de gördük” diye ekledi.

 

 

Dünya Sağlık Örgütü, ilk olarak B.1.1.529 soyu olarak anılan yeni tanımlanan Covid varyantını bir endişe çeşidi olarak kabul etti. DSÖ Pazartesi günü yaptığı açıklamada, Güney Afrikalı bir doktorun şimdiye kadar tanımlanan semptomları "son derece hafif" olarak tanımlamasına rağmen, omicron’un "çok yüksek" bir küresel risk oluşturduğunu söyledi.

BM sağlık ajansı, varyantın teşhis, tedavi ve aşıları nasıl etkileyebileceğini anlamanın haftalar alacağını söyledi.

 

(https://www.cnbc.com)

Bunlarda İlginizi Çekebilir

Yorumlar

Henüz yorum eklenmemiş.

Yorum Ekle

Menu